Ovenschotel met prei en gehakt

Ovenschotel met prei en gehakt

Deze ovenschotel met prei en gekruid kerrie-gehakt maak ik op verzoek speciaal voor Sigrid. Ik ontving van haar namelijk deze e-mail:

Dag Annemiek, als eerst de complimenten over je site! Dankzij jou maak ik nu eindelijk heerlijke recepten zonder pakjes en zakjes! Een tijdje terug heb ik volgens mij de aardappel-preischotel van je site geprobeerd. Hij was heerlijk, maar ik kan het recept niet meer terug vinden. Ben ik in de war met een andere site of heeft het recept echt op je site gestaan? HELP, mijn familie vond hem heerlijk! Hartelijke groeten Sigrid

En inderdaad … dat recept stond nog niet op KeukenLiefde. Ik antwoorde Sigrid dat ik de preischotel heel graag voor haar wilde maken als ze kon aangeven wat er ongeveer in zat. Prei, gehakt gekruid met kerrie, zelfgemaakte aardappelpuree en geraspte kaas; dat moesten de ingrediënten zijn. De volgende dag ging ik er mee aan de slag. Nu ben ik heel soms een heel klein beetje eigenwijs. Heel toevallig die dag ook. Ik wilde er mijn eigen draai aangeven en gebruikte in plaats van aardappelpuree aardappelschijfjes; ik denk namelijk dat dat nog lekkerder is.

Dus Sigrid, deze is speciaal voor jou! Ik hoop dat je er samen met je familie heerlijk van gaat smullen en ben erg benieuwd of hij net zo lekker is als de vorige …

Hoofdgerecht – 4 tot 5 personen – 15 minuten + 25 minuten in de oven

Ingrediënten

 • 750 g voorgekookte aardappelschijfjes, kant-en-klaar gekocht of zelf maken*
 • 400 g rundergehakt
 • 500 g prei, over de lengte opensnijden, grondig wassen en in ringen gesneden
 • 2 tenen knoflook, fijngehakt
 • 1 runderbouillontablet
 • 1 flinke el garam masala, of milde kerriepoeder
 • 200 ml slagroom, crème fraîche, of kookroom
 • 1 ei
 • 150 g geraspte kaas
 • Plantaardige olie om in te bakken

*Kook verse aardappels in de schil in licht gezouten water, totdat ze gaar zijn en pel ze direct. Helemaal laten afkoelen en vervolgens in plakken snijden.

DSC_5296_800x544

Verder nodig
Koekenpan, grote ovenschaal

Bereiding
Vet de ovenschaal in en verwarm de oven voor op 220 graden.

Verhit een koekenpan met wat olie en bak de prei en knoflook op middelhoog vuur, totdat de prei geslonken is, circa 5 minuten. Voeg het gehakt, garam masala en verkruimelde bouillontablet toe en roer het gehakt met een vork rul.

DSC_5298_800x536 DSC_5299_800x530

Meng alles goed door en bak zachtjes verder, totdat het gehakt gaar is.

Verdeel de helft van de aardappelschijfjes over de bodem van de ovenschaal en verdeel het gehakt-preimengsel eroverheen.

DSC_5301_794x600

Dek af met de rest van de aardappelschijfjes.

DSC_5306_800x554

Klop de room los met het ei en breng lichtjes op smaak met zout en peper, schenk dit mengsel over de aardappels. Bestrooi tot slot met de geraspte kaas en bak in de oven circa 20 tot 25 minuten, of totdat de bovenkant goudbruin is.

DSC_5311_800x426

Laat voor serveren minstens 5 minuten afkoelen.

Ovenschotel met prei en gehaktDSC_5343_800x536

Eet smakelijk!

Comments

 1. Ienepien says:

  Ik maak dit regelmatig met hier en daar soms wat variatie.Maar ik bak ALTIJD eerst het gehakt rul (dan heb je ook geen olie of boter nodig, dat scheelt weer vet) Het gehakt kruid ik lekker op smaak met verse zwarte, kerrie, de knoflook en wat cayennepeper en dan pas de prei (of prei met rode en witte ui, paprika en courgette) erbij. De smaken trekken dan veel beter in het gehakt en de groente blijft dan ook naar groente smaken ipv naar het gehakt. Even de groente mee bakken, vuur uit, even 10 minuten laten staan en dan de schotel opbouwen met de aardappelschijfjes en het room-eimengsel met kruiden. Onwijs lekker en zeker een dag later!

 2. Henriët says:

  Hoi, even een vraagje..
  Het gehakt dat kruid je niet van te voren?
  Groetjes Henriët

 3. Jenny Moubis says:

  We hebben hem net op en de schaal is helemaal leeg! Heb er spinazie en paprika doorgedacht. Is een blijvertje. Dank je wel.
  Groetjes Jenny

 4. Hoi,

  Heerlijk zoveel liefde in de keuken(-gerechten)!

  Ik heb ipv 1 eetl. kerrie 1theel cucuma en 1 theel. kerrie gebruikt.
  Mooiere intense kleurspektakel en gezond 😉

 5. Carolien says:

  Hij staat weer in de oven….. ik heb er zo’n zin in!!! Vorige keer heerlijk van gegeten. En zelfs mijn (niet al te makkelijk etende) kinderen aten zonder mopperen hun bordje leeg! Ga meer recepten van je uitproberen.
  Door het eetgedrag van de kinderen is de lust tot koken me de laatste jaren een beetje vergaan. Maar ik krijg er toch steeds meer zin in op deze manier!! Thanks!!

 6. Ina Zandbelt says:

  We hebben net jouw ovenschotel prei/gehakt gegeten….hij was heeerlijk!en dan druk ik mij nog voorzichtig uit…de mannen bleven maar opscheppen!bedankt voor je recept!
  Groetjes Ina.

  • Hahaha, superleuk om te horen Ina!! 🙂

  • Martijn de Huisman says:

   Wat ik zelf helemaal het einde vind is op de bodem van de schaal gehakt,dan een laag met haricots verts en dan tot slot een laag met aardappelschijfjes,dit afstrijken met aardappel anders pikant (die is t lekkerst) of een andere variant,vervolgens 25 minuten in de oven op 220 graden,3 minuten laten koelen en dan opscheppen.Eet smakelijk

 7. Petra van den Bosch says:

  Gisteren dit recept gemaakt, omdat ik vandaag weinig tijd had te koken, ik moet zeggen: net gegeten en het was heerlijk! 30 minuutjes onder alufolie op 175 graden en daarna nog 10 minuten zonder folie.
  Iedereen heeft gesmuld!

 8. Vandaag gemaakt en het was echt heerlijk. De borden waren allemaal leeg.
  Mijn dochter is vegetariër dus heb ik voor haar de prei zonder het gehakt klaargemaakt.
  Op de eerste laag aardappel plakjes brie gelegd toen prei, aardappel en de kaas.
  Ze heeft twee keer opgeschept
  Ga ik zeker vaker maken.
  Bedankt voor het recept.

 9. Raghna Willink says:

  Gisteravond gegeten en ik moet zeggen het hele gezin vond het erg lekker. Dit gerecht komt vaker op tafel te staan!!

 10. Wat een heerlijk recept. Schaal was leeg 🙂

 11. Het was hartstikke lekker. Dankjewel voor het recept!

 12. Karin van Altenborg says:

  Dag Annemiek, zoekend op internet naar “preischotel” kwam ik bij jouw site terecht. Vandaag deze preischotel gemaakt. Mijn man en ik vonden hem heerlijk! Zo simpel om te maken ook. Ik ben begonnen om te zoeken naar recepten die we regelmatig eten, maar dan zonder pakjes/zakjes. Is toch beter en meestal goedkoper. Deze preischotel komt heel dicht in de buurt van de pakjes variant!!

 13. Malice B says:

  Dit recept vanavond gemaakt. Gedeeld door 2, omdat we met zijn tweeën zijn. Ik had nog wat champignons over van het weekend en deze er ook in verwerkt. En ipv de garam massala de kerriepoeder gebruikt.
  Ik kan niet anders zeggen dan weer een top recept! Heerlijk, zeker voor herhaling vatbaar!

 14. Ariane Koch says:

  Afgelopen dinsdag heb ik dit recept gemaakt. Verrukkelijk. Ik had wel garam masala (pure kruiden) gebruikt en niet de milde kerrie. Die smaak van de kruiden maakt het extra lekker.

 15. Hoi Annemiek
  Vandaag de ovenschotel prei en gehakt gemaakt en gegeten.
  De hoeveelheden aangepast voor 2 personen.
  Wat is die lekker zeg,voor herhaling vatbaar.

 16. Albertine says:

  Héérlijk!
  Stond vorige week op tafel en vandaag maak ik hem weer, iedereen smulde er van.
  Bedankt!

 17. Alexandra says:

  Ik heb net de ovenschotel gemaakt, echt heerlijk ben blij met dit recept.

 18. ariew says:

  Nou annemiek.
  Ik heb gister je recept gebruikt voor deze ovenschotel.
  Heerlijk gegeten. Zelf de kids die niet zulke makkelijke eters zijn vonden het heerlijk.
  Ik ga nog ff verder neuzen tussen je recepten.

 19. jannie says:

  staat nu bij ons in de oven ..ben benieuwd

 20. Voor het eerst in m’n leven een ovenschotel gemaakt. En deze site was erg gebruikers vriendelijk. Dankzij de foto’s, fijn! Staat NU in de oven. Ben benieuwd

 21. Was erg lekker! Heb de curry madras van Jonnie boer en wat hot curry gebruikt, zoals iemand anders hier voorstelde. Verder heb ik een paar rode paprika’s en wat champignons toegevoegd. Voor herhaling vatbaar!

 22. Ik heb hem gemaakt de schotel en hij was echt superlekker alleen heb ik een halve el pittige kerrie en een halve el milde kerrie gedaan en als extra daar wij wel van pittig houden ook nog wat cayennepeper. Inderdaad veel lekkerder dan een pakje.

 23. Michelle says:

  Vandaag je recept geprobeerd, aan de kookroom heb ik nog 1 flinke tl grove mosterd en 1 flinke tl fijne mosterd toegevoegd voor iets meer pit, hij was verrukkelijk en staat bij mijn dochter (lastige eter!) met stip op nummer 1. Mijn dank en complimenten aan jouw adres 🙂

 24. Nogmaals je preischotel gemaakt, m.i lekkerder ( meer kerriesmaak) met Curry Madras kruiden van Jonnie Boer aangevuld met halve eetlepel hot currypoeder… Dit is een blijvertje!

 25. Grietje says:

  Hoi,

  Van plan om dit morgen te maken.
  Hoeveel prei -(en) heb jij ongesneden gebruikt?

 26. hallo,

  ik mis wanneer er de knoflook in moet.
  ik ga hem vanavond maken

  groetjes

 27. Ik ga de schotel morgen proberen en ben heel benieuwd. Is er voorkeur voor slagroom of crème fraiche of maakt dat niet uit?
  Ik laat zeker even weten hoe het heeft gesmaakt 🙂

 28. hoi hoi,

  Kan dit ook een dag van tevoren gemaakt worden en i.p.v. aardappelschijfjes, aardappelpuree?

 29. Vandaag de prei-kerrieschotel geprobeerd. In het verleden deze meerdere malen naar tevredenheid geconsumeerd. Wat er veranderd is aan de receptuur nu hij in een nieuwe verpakking zit weet ik niet maar zowel mijn vrouw als ik weten wel, dat we deze schotel niet meer zullen maken.

 30. Liesbeth says:

  Hoi, wat een heerlijk en makkelijk recept! Ik kwam het bij toeval tegen, heb het vandaag gemaakt en het was heerlijk.
  Ik heb de prei per ongeluk pas in de pan gedaan nadat ik het gehakt met de knoflook rul had gebakken, maar dat beviel prima – ze bleef daardoor mooi groen.
  Dankjewel!
  Groet, Liesbeth

 31. Inderdaad erg lekker ercept!
  Ik heb m de tweede keer de (net wat te weinig) prei aangevuld met meegebakken champipgnons en ui.
  O ja, en zuivelvrij! >> amandelroom (zonatura) gebruikt, en ipv de kaas erover, heb ik een korstje gemaakt van amandelkruim. Alleen toen dus wel een iets lagere temp in de oven (anders verbrandt de notenkruim), en dus iets langer erin. Ook errug lekker!

 32. Hallo Annemiek,
  Vandaag je preischotel gemaakt! Het was heerlijk…

 33. Hoi Annemiek. Ik heb de ovenschotel zojuist weer eens voorbereid.
  Kan ie straks zo de oven in en serveer ik hem vanavond aan mijn vriendin.
  Uit ervaring weet ik dat dat het begin is van een gezellig en romantisch avondje… 😉
  Dus wil ik je even dubbel bedanken voor dit ove(n)rheerlijke recept.
  Een culinaire groet van Roger.

 34. Hoi Annemiek,

  Mijn vrouw heeft me dit vanavond voorgeschoteld!
  Het was v e r r u k k e l i j k !
  Dank je wel.

  Groetjes, Bert

 35. Hoi Annemiek, Ik ga het recept zo maken. Welke kruiden kan ik het beste gebruiken? Ik heb de Garam Masala, maar ik heb ook de Kerrie masala. Zijn verschillend. Welke is het beste ?

 36. Heerlijk, een grote schaal gemaakt voor twee dagen !!

 37. Wat een heerlijk recept, zonder overheersende smaak van een pakje! Zelf voeg ik nog een in stukjes gesneden rode paprika toe! Lekker voor de variatie!

 38. Maarten says:

  Hallo.
  Vandaag heb wij met de kookgroep o.a. dit recept exact nagemaakt voor 50 personen,
  (we koken als vrijwilligers iedere week voor oudere alleenstaanden)
  Ze vonden het allemaal erg lekker en voor herhaling vatbaar.
  Gr. Maarten

 39. Uitgeprobeerd en perfect bevonden. Veel smakelijker dan uit een pakje (want vaak veel te zout) en maar 2 minuten langer werk. Heerlijk!

 40. Zo lekker!!!! Ik had het nu met stukjes spek; een vorige keer met kabeljauw.
  Dank je wel!!!

 41. Ik ben zo blij met dit recept!
  Nu kan ik eindelijk de preischotel maken zonder pakje (die niet te vinden zijn in spanje, waar ik woon) EN ik heb eindelijk m’n schoonfamilie aan de lekkere prei ipv doorgekookte prei!

  Daarnaast is dit heel makkelijk zoutloos te koken, maar toch smaakvol (cholesterol van schoonpapa)

  En tja, sindsdien ik dit recept heb, heb ik ook je nieuwsbrief! Blij keukenliefde gevonden te hebben!

 42. Hoi Annemiek,
  Vorige week jouw recept uitgeprobeerd. Simpel en smaakte fantastisch.De kerry(zoet) geeft
  gerecht iets exotisch. Ga het zeker vaker maken. Bedankt!

 43. Een woord voor : verrukkelijk :-))

 44. Poskican says:

  Variatietip: rozijntjes ( 2 handjes ) toevoegen aan het vlees groente mengsel. Past goed bij de prei aardappel en kerrie smaak! Eet ze!!!!

 45. Bertus says:

  Geen pakjes en zakjes maar wel een bouillonblokje? Als er iets slecht is… Beetje jammer dit.

  • Poskican says:

   Dat meen je niet! wie maakt er nou zelf bouillon man!

  • Natascha says:

   De bouillonblokjes van Zonnatura zijn puur natuur. Ze hebben dan wel geen runderbouillon maar dat maakt niet zoveel uit volgens mij. Geen e-nummers etc. Maar het is wel bijna drie keer zo duur als de blokjes van de Knorr. Maar het kan dus wel. Ik gebruik ze altijd en ze zijn heerlijk. Niet zo zout ook!

 46. Hoi,
  fantastisch, blijvertje, mijn man vindt het ook zalig. Ik ben zo blij, want Maggi/Knorr etc vind ik altijd veeeel te zout.

 47. Belinda says:

  Hoi Annemiek, het is nu 21.30 uur en de prei-schotel heb ik net uit de oven gehaald. Ja, koken kan ook ontspannend werken na een drukke en enerverende werkdag! Morgen wil ik de schotel opwarmen. Heb ik het mooi makkelijk. Hoe kan ik dat het beste doen?
  Ik hoop dat ie morgen lekker smaakt.
  Groetjes, Belinda

  • Hoi Belinda, je kunt de ovenschotel morgen het beste afdekken met aluminiumfolie en opnieuw opwarmen op 180 graden. Een bakje water op het bakblik ernaast of eronder zorgt ervoor dat de schotel uitdroogt. Je kunt de ovenschotel ook prima opwarmen in de magnetron. Dat vind ik het lekkerst bij ovenschotels met aardappel. Johan mijn man heeft een voorkeur voor de oven.

   • Belinda says:

    Ik heb de ovenschotel in de oven verwarmd, maar bleek uiteindelijk toch niet warm genoeg. Toen toch nog maar even in de magnetron. Het smaakte overigens heerlijk. Ik ga dit gerecht zeker vaker maken. Vooral de garam masala kruiden van Jonnie Boer maakte het bijzonder van smaak. Groet, Belinda

 48. Jasmijn says:

  Schotel staat nu in de oven. Ben heel benieuwd.

 49. Hallo Annemiek.
  Vanavond wil ik deze preischotel ook proberen.
  Ik wil creme fraiche gebruiken, moet ik deze ook eerst even wat opkloppen.
  vr.gr.en alvast bedankt Majan

 50. Marianne says:

  Onze 2 dochters vinden gekookte prei niet lekker maar misschien wel in een ovenschotel.
  Vrijdag deze ovenschotel gemaakt en wat hebben wij zitten smullen 🙂
  De Garam Masala kruiden maakt het echt af.
  Wij gaan deze ovenschotel zeker vaker eten.

 51. erna v d laar says:

  heerlijk oven schotel ik heb aardappel puree op de groenten gedaan en room en kaas er op

 52. Hoi Annemiek. Mijn naam is Laurens Zwaga en woon in Dordrecht.
  Van mijn vriend heb ik deze site ondekt. Ik wil de vragen, of het ook mogelijk is om bij die
  ovenschotels, Want de 1 heeft een elektrische oven en de ander heeft een hete luchtoven , en weer een ander een gewone gasoven. Ik zelf heb een elektrische oven. Dus als ik een oven schotel wil maken, weet ik niet de standen. Wilt U dat alstublieft erbij vermelden. Verder alle lof voor deze site met duidelijke foto’s en instructies. Want deze site staat bij mijn Favorieten. Ik wens U verder heel veel succes, en ga vooral zo door. Groetjes Laurens Zwaga.

  • Beste Laurens,

   Allereerst bedankt voor je leuke reactie! Ik werk altijd met de ‘gewone’ ovenstand, dus boven- en onderwarmte. Deze stand zit namelijk standaard op de meeste ovens.

   Succes en heel veel kookplezier!

 53. Hier viel de schotel in ieder geval in de smaak! Hij lijkt op de ovendagschotel met prei, maar zo zonder zakjes natuurlijk veel gezonder 🙂
  Voor herhaling vatbaar!

  • Leuk om te horen Elisa! En inderdaad, de inspiratie voor deze ovenschotel komt van de bekende Maggi ovenschotels. Alleen is deze zelfgemaakte ovenschotel naar mijn mening nog lekkerder en bovendien goedkoper. 🙂

   • Heb zowel zakje als dit recept geprobeerd. Dit is inderdaad iets goedkoper, maar qua smaak vind ik het zakje toch lekkerder.

 54. Ben erg benieuwd Sigrid… 🙂

 55. Annemiek, wat ziet dit er heerlijk uit!
  Ontzettend bedankt, ik ga het recept snel proberen.
  Je hoort van me… 😉

Speak Your Mind

*