Zelfgemaakte babi pangang

Zelfgemaakte babi pangang

Heb jij ook altijd al willen weten hoe de Chinees toch die heerlijke babi pangang maakt? Een heerlijk gerecht van varkensvlees, zacht van binnen, krokant van buiten en rijkelijk overgoten met een zoetzure saus om je vingers bij af te likken! Deze zelfgemaakte babi pangang is heel eenvoudig om te maken en smaakt net zo lekker als van de Chinees!

Bijgerecht – 6 tot 8 personen – 30 minuten + minimaal 4 uur marineren

Ingrediënten

Voor de vlees marinade

  • 800 g varkenslappen
  • 1/2 ui, fijngesnipperd
  • 2 tenen knoflook, fijngehakt
  • 3 tl gemberpoeder
  • 2 el arachideolie
  • 5 el ketjap manis
  • Sap van een halve citroen

DSC_6049_770x600

Voor de saus

  • 4 dl water
  • 1 tl sambal (oelek als je van pittig houdt, manis voor wat minder pittig)
  • Sap van een halve citroen
  • 1 blikje tomatenpuree
  • 4 el bruine basterdsuiker
  • 2 el gembersiroop
  • 1 tl knoflookpoeder
  • 5 el ketchup
  • Maizena

DSC_6079_800x552

Overige ingrediënten

  • Atjar tjampoer (zoetzure groenten)

Bereiding
Meng de hele varkenslappen met de ingrediënten voor de marinade. wrijf de marinade met je handen goed in het vlees en laat minimaal vier uur tot maximaal een nacht (dit heeft veruit de voorkeur) marineren.

DSC_6062_800x536

Verwarm de ovengrill.

Haal het vlees uit de marinade en dep droog met een stukje keukenpapier. Leg het vlees op een rooster boven een met bakpapier bekleed bakblik en braad het vlees circa 10 minuten in de oven, of totdat het vlees gaar is. Draai het vlees halverwege de baktijd een keer om. Ik had het vlees — lekker eigenwijs — in een ovenschaal geroosterd in plaats van op een rooster, maar de onderkant van het vlees blijft dan vochtig.

DSC_6106_800x536

Meng ondertussen de saus ingrediënten in een steelpan (behalve de maizena) en laat enkele minuten zachtjes koken.

DSC_6091_800x536

Maak een papje van 1 eetlepel maizena met wat water en bind de saus hiermee tot gewenste dikte. Maak indien nodig opnieuw een maizena papje en bindt opnieuw. Je kunt controleren of de sausdikte goed is, door een lepel door de saus te halen en hier met je vinger een streep over te trekken. Als de streep zichtbaar blijft is de saus goed.

DSC_6118_800x536

Laat de saus nog enkele minuten zachtjes verder pruttelen. Zeef de saus indien nodig.

Knijp met je handen het vocht uit de atjar tjampoer en verdeel dit over een schaal. Snijd het vlees in schuine plakken en leg bovenop de atjar tjampoer.

DSC_6115_800x536

Schenk tot slot de saus erover en serveer direct. Ik serveerde de babi pangang als onderdeel van een heerlijke zelfgemaakte rijsttafel.

Zelfgemaakte babi pangang

Eet smakelijk!

Comments

  1. Ik moest 3 eetlepels Maizena gebruiken om de sausje in te dikken.
    Het vlees heeft minstens 16 min onder de grill gelegen om het gaar te krijgen.
    Het was uiteindelijk lekker.

  2. Louis Peperzak says:

    Ik gebruik altijd hamlappen en die gril ik ook echt in een gril. Maar ik lees dat er iemand met kip zou hebben gedaan maar ik vind dat je dat dan met kippeborstfilet ook in de gril hoort te doen daar pangang gegrild of geroosterd betekend. Daar na pas voor het severen in schijfjes snijden en daarna de saus erover doen. Je kunt het ook met buikspek klaar maken.

  3. Graag temperatuur oven vermelden!

  4. anneke Filarski says:

    op hoeveel graden moet de ovengrill staan ?

  5. anneke Filarski says:

    op hoeveel graden moet de oven grill staan?

  6. Waarschijnlijk ligt het aan mij hoor maar met 10 minuten is het bij mij lang niet gaar. Wat doe ik fout?

    • Je doet niks verkeerd hoor Daphne. Misschien heb jij wat dikker gesneden varkenslappen gebruikt, dan moeten ze wat langer in de oven. Hopelijk is het gelukt en heeft het gesmaakt.

  7. Heb net de saus gemaakt
    Hij is nog warm
    Ik vind hem heerlijk heb alleen verse knoflook gebruikt omdat ik geen poeder had
    Super bedankt voor je recept

    Groetjes

  8. Hallo Annemiek

    Ik heb frikando gebruikt maar het vlees was erg stug.
    Misschien kan ik beter varkenslappen voor dit recept nemen. Maakt dat enig verschil.
    Het was jammer maar de saus was lekker.

    • Hoi Anneke, fricandeau is heel mager varkensvlees met een hele korte bereidingstijd. Hij is dus inderdaad minder geschikt voor dit gerecht omdat hij dan te droog wordt.

  9. Marion says:

    Zou dit ook met kip kunnen?

  10. Susan says:

    Zalig! Toch had ik wat moeite met het vlees goed krijgen. Het bleef nattig, ook al had ik ze afgedept in de oven gelegd (dan kwam er gewoon een plasje bovenop te liggen). Volgende keer laat ik ze vanuit de koelkast iets meer op kamertemperatuur komen (ik meen me te herinneren dat door een te groot temperatuurverschil vlees ook veel vocht loslaat?), en ehm, misschien direct onder de grill plaatsen. Hoe dan ook smaakt het dus naar meer!

    • Hoi Susan, leuk om te horen dat het gesmaakt heeft. Het is inderdaad een goed idee om het vlees ruim van tevoren uit de koelkast te halen en op kamertemperatuur te laten komen. Daarnaast denk ik inderdaad ook dat je het vlees beter kunt grillen onder een hete ovengrill. Ik heb het aangepast in het recept Susan. BEdankt voor de tip!

  11. Marion says:

    In een woord geweldig, wat heerlijk hebben wij gegeten, samen met de bami goreng en het ei.
    Dank je voor je heerlijke recepten.
    Ook met de hamlappen was het heerlijk.

  12. Marion says:

    Dank je voor het antwoord,
    Het vlees ligt nu in marinade en morgen ga ik je recept maken.
    Wel hamlappen want nergens varkenslapjes te krijgen of jawel hele dunne varkensfilet lapjes,maar dat lijkt me niet de bedoeling.

  13. Birgitta says:

    Klinkt superlekker dus mijn varkenslapjes liggen – als we speak – heerlijk in de marinade. Echter, ik lees nu op de verpakking dat het vlees 70 minuten moet sudderen. In dit recept staat 10 minuten in de oven roosteren. Is mijn vlees dan wel gaar en mals? Ik vermoed en vrees dat ik waarschijnlijk het verkeerde vlees heb gekocht?

    • Sudderen gebeurt op lage temperatuur, terwijl het vlees in dit recept juist op hoge temperatuur in de oven wordt geroosterd. De bereidingstijd is daardoor korter. Of jouw vlees ook binnen 10 minuten gaar is durf ik niet te zeggen, dat kan elke keer weer anders zijn. Gewoon af en toe even controleren, dan kan het niet mislukken. Succes Birgitta, ben heel benieuwd hoe het gesmaakt heeft. 🙂

      • Birgitta says:

        Het was echt zalig. Ik heb het vlees uiteindelijk een minuut of 20 geroosterd en het was echt heerlijk mals. De saus was ook echt perfect gelukt. Dit recept is absoluut een blijvertje, dankjewel!!!

  14. Thea Smits says:

    Enige tijd geleden je recept gemaakt, was erg lekker. Vandaag nogmaals gemaakt, maar nu met buikspek met zwoerd (duroc d’Oliver varken) en zelfgemaakte atjar. Het was super, nog nooit ergens zo’n lekkere babi pangang gegeten. Dank voor het recept Cor en Thea Smits.

  15. Als ik de Babi Pangang een dag van te voren maak, warm ik het dan op met de atjar en de saus of moet ik dat dan apart doen?

  16. Jan Middel says:

    Vandaag het recept gemaakt.
    Was erg lekker en inderdaad simpel te maken.
    Gaan dit zker nog een keer herhalen.

  17. Bertien says:

    Heerlijk! Ik had hamlappen gebruikt en daardoor vond ik het persoonlijk wat droog.
    De anderen hebben gesmuld! Dank je wel voor dit heerlijke recept!
    Saus was ook bijzonder lekker!

  18. Marian Saas says:

    Heb het afgelopen weekend een de hele rijsttafel gemaakt .
    De Bami en de nasi babi pangang en de saté met pindasaus.
    Het heeft ons alle goed gesmaakt het was mij goed gelukt bedankt

  19. Trudy nijenhuis says:

    Wat een super lekker recept!

  20. Caroline says:

    Deze staat morgen hier op het programma, heb nog even wat vraagjes: het is de bedoeling dat je het vlees op een rooster doet, ik neem aan in het midden van de oven en op welke stand zet je de oven dan? Op onder en bovenwarmte??? En blijft het vlees niet aan het rooster plakken als je het op een rooster in de oven doet?

    • Hoi Caroline, de ovenstand zoals aangegeven in het recept, 225 graden. Inderdaad onder- en bovenwarmte. Je kunt het rooster eventueel met olie invetten, zodat het vlees minder snel blijft plakken en achteraf makkelijker schoon te maken is.

      PS Ik denk dat je het vlees ook prima kunt roosteren met alleen de ovengrill. Ik ga het de volgende keer uitproberen. Wordt vervolgd.

      PPS Hopelijk is het allemaal gelukt en heeft de babi pangang goed gesmaakt … ? 🙂

  21. Net de saus gemaakt en het vlees gemarineerd. De saus is alvast erg goed gelukt! Ben benieuwd hoe het vlees wordt. Ik heb hamlappen gebruikt, omdat ik geen varkenslappen kon krijgen, maar dat kan volgens sommige recepten ook. Dank voor dit eenvoudige recept!

    • Leuk! Ben heel benieuwd naar het resultaat … 🙂

      • Ik heb dit de vorige keer gedaan (met hamlappen) en toen was het wat aan de droge kant.
        Zondag voor onze gasten nog eens proberen maar dan op een andere nog te bedenken manier. Hamlappen zijn wel wat minder vet dus liever gebruik ik dat…..

        • Hoi Xenja, elke oven is weer anders, dus een exacte oventijd is lastig aan te geven. Ik heb de oventijd in het recept aangepast van 15 naar 10 minuten.

        • corrie henzen says:

          als je echt lekker vlees ervoor wilt gebruiken(wat de chines ook gebruikt) kun je beter een stuk schouderkarbonade’s zonder been gebruiken, persoonlijk vind ik daar ook veel meer smaak aan zitten, veel succes.

  22. Ik heb je recept gemaakt maar mijn saus smaakt heel erg naar ketchup wat kan ik doen om die smaak minder heftig te krijgen?

  23. Monique van den Berg says:

    Ik heb gister dit recept gemaakt en we hebben gesmuld!! Wat was dit lekker zeg!! Ik heb het vlees nog even in de oven gegrilld voor een extra krokant korstje, misschien een tip… Vaak wordt ik van “echte” babi pangang van de chinees heel erg benauwd omdat daar zoveel zout en smaakversterkers in zitten en daar had ik nu helemaal geen last van! Fijn ook dat alle ingredienten gewoon bij de supermarkt verkrijgbaar zijn! Kortom zeker voor herhaling vatbaar!! Bedankt!
    Groetjes Monique

  24. Marcel says:

    Er staat een potje knoflook poeder op de saus-foto, maar staat niet vermeldt bij de ingredienten + hoeveelheid.

    Verder lekker recept.

  25. Gisteren dit recept uitgeprobeerd. Ik vond het vlees een beetje droog maar misschien heb ik het te lang gestoofd. Hoelang moet je het ongeveer stoven? Dat miste ik in het recept. Overigens werd het wel weer lekker door de heerlijke saus en hebben de kids het ook met smaak gegeten!

    • Hoi Aline, het staat er inderdaad niet duidelijk bij. Zal het direct aanpassen. Het stoven hoeft niet lang omdat het vlees daarna nog in de oven gaat, 5 minuten hooguit. Ik denk zelfs dat je het stoven helemaal achterwege kunt laten… De marinade heeft per slot van rekening zijn werk al gedaan. Ik ga binnenkort zelf de proef op de som nemen en zal mijn bevindingen erbij zetten.

      • Hoi Annemiek,

        Heb je het al eens uitgeprobeerd zonder stoven? En zo ja, wat was het resultaat?

        Het recept ziet er fantastisch uit, ik ga het binnenkort eens uittesten!

  26. Kan je het op dezelfde manier met kipfilet doen?

    • Met kip kan zeker Gepke. Het gerecht heet dan ajam (kip) pangang. Ik zou eerder kiezen voor kipfilet met vel (het vel beschermt de filet tegen uitdrogen) of ander kippenvlees met vel en bot. Marineren zoals hierboven omschreven en dan direct op een rooster in een hete oven – met velkant naar boven – roosteren.

  27. lya van gelder says:

    Hoi Annemiek

    Ik heb hem gemaakt. Ben bang dat de
    chinees hier wel in kan pakken.

    Heerlijk recept.

    Groetjes Lya

  28. Trudi-Marie says:

    Annemiek, vandaag de Babi Pangang gemaakt, het was heerlijk, en echt de smaken….zoals bij de Chinees…alleen nog lekkerder

  29. Leuke en inspirerende site Annemiek.
    Jammer dat er geen optie is om de reepten makkelijk te printen, of zie ik iets over het hoofd?

    • Hoi Ruud, Bedankt! Helemaal onderaan ieder bericht staat een rond, groen icoontje: PrintFriendly. Hiermee kun je het recept afdrukken. In het PrintFriendly scherm kun je eventueel ‘afbeeldingen verwijderen’ aanvinken, zodat alleen de tekst wordt afgedrukt.

  30. lya van gelder says:

    Hoi Annemiek,

    Prachtig recept ga ik zeker proberen ben
    al vaker teleurgesteld met dit soort recepten.
    Maar deze is volgens mij wat ik bedoel.

    Heb toch een vraag. Ik ben soms ook nogal eigenwijs.
    Het vlees gaat op een rooster. oké maar dan moet
    er bakpapier in het bakblik daaronder.Waarom?

    Jaren geleden heb ik zoiets gemaakt met varkenshaas
    en volgens mij Hoi Sin. Ging ook op een rooster maar
    in het bakblik moest een beetje water.Was best oké maar
    bij de chinees is het vlees droger.

    Is het misschien zo dat door het bakpapier de onderkant
    door de weerkaatsing ook droger blijft?

    Misschien een lullige vraag maar ben wel benieuwd naar
    jou antwoord.

    Groetjes Lya

    • Hoi Lya,

      Het bakblik met bakpapier voorkomt dat het overtollige marinade/vleesvocht niet in het bakblik brandt. Het vlees wordt eerst voorgegaard in de pan en gaat daarna de oven in, waardoor het vlees ‘opdroogt’ en een krokant korstje krijgt. Vergeet niet het vlees nog even goed droog te deppen met keukenpapier, voordat je in de oven doet.

      Succes ermee! Ben benieuwd… 🙂

      • lya van gelder says:

        Hoi Annemiek,

        Bedankt voor je snelle antwoord.

        Ga het zeker proberen,Het lekkere zit
        hem juist in het krokante toch?

        En met een redelijk schoon bakblik heeft Annie
        het ook makkelijk. Annie is onze vaatwasmachine.

        Groetjes Lya

      • Maar nergens staat toch in je recept dat het in de pan gaat?

        • Ik begrijp je vraag niet Els?

          • Marion says:

            Vlees gaat dus vanuit de marinade in de oven? Ik lees niet in het recept dat het gestoofd wordt in een pan klopt dit?

          • Hoi Marion, dat klopt, het vlees gaat na het marineren direct in de oven. Bij de allereerste bereiding bakte ik het vlees eerst in de pan en roosterde het daarna in de oven, maar dan wordt het vlees te droog.

    • Bij de Chinees laten ze het vlees na de eerste bereiding een hele dag indrogen. daarna gaat het kort in hete olie (frituur) voor het krokante korstje.

Speak Your Mind

*