Heb je onze kookboeken al? Bomvol makkelijke hoofdgerechten! Ons derde kookboek "Makkelijke Wereldgerechten" kun je nu alvast reserveren, verwacht vanaf 2-9-2024!
Zelfgemaakte Chinees-Indische rijsttafel
Ik maak regelmatig een zelfgemaakte rijsttafel voor vrienden of familie. In de eerste plaats natuurlijk omdat ik dat leuk en gezellig vind, maar ook omdat je zo een hele avond heerlijk met je gasten aan tafel kunt genieten, zonder het gedoe van gangen uitserveren, veel vaat, stress of ander gedoe. Je kunt de gerechten zolang als wenselijk warm houden op de rechauds. Ik geef eerlijk toe, het maken van een rijsttafel is best eventjes (voorbereidings) werk, maar zo’n avond is dat dubbel en dwars waard!
Je kunt de meeste gerechten tot maximaal twee dagen van tevoren al maken en ze op de dag zelf alleen even opwarmen. Zo heb je op de dag zelf alle tijd om de tafel mooi te dekken en jezelf lekker op te tutten! Bovendien blijft er meestal meer dan genoeg rijsttafel over om de volgende dag nog een keer van te smullen.
Wat heb je nodig?
Rechaud met warmhoudbakken (minimaal 6 bakken)
Als je de volgende vier stappen doorloopt, wordt ook jouw rijsttafel en diner gegarandeerd een groot succes!
Stap 1 – Drie dagen van tevoren
Kies de gerechten uit en print ze uit, of schrijf ze op.
Stap 2 – Twee dagen van tevoren
Maak een ingrediëntenlijst en doe de inkopen. Zet eventueel het vlees vast in de marinade.
Stap 3 – Een dag van tevoren
Bereid de gerechten, schep ze in de warmhoudbakken van de rechauds en laat ze helemaal afkoelen. Ik maak de meeste gerechten meestal achter elkaar, buiten in de elektrische multipan. Stukje keukenpapier door de pan halen en het volgende gerecht kan erin. Een multipan is lekker groot zodat ik het hele gerecht erin kan maken. Daarnaast vind ik het heerlijk om buiten te koken en krijg ik geen nare luchtjes – zoals bijvoorbeeld trassie! – in mijn huis.
Stap 4 – Een uur tot anderhalf uur van tevoren
Warm de gerechten op de rechauds langzaam op, totdat ze door en door warm zijn. Je kunt het opwarmen van de gerechten eventueel ook in de oven doen. In de tussentijd kun je het voorgerecht (als je dat hebt) serveren.
Het menu kan er als volgt uitzien:
Voorgerecht
Gefrituurde mini loempia’s met chilisaus
Hoofdgerecht
Bami
Nasi
Foe Yong Hai
Babi Pangang
Stokjes kipsaté in pindasaus
Sambal goreng boontjes
Wat je verder op tafel kunt zetten: kroepoek, verschillende soorten sambal, gefrituurde uitjes, seroendeng, atjar tjampoer
Nagerecht
Groene thee parfait (ijs) met Tropische vruchten
Koffie met Indische spekkoek en Chinese fortune cookies
Eet smakelijk!
Menu's, Themarecepten, Wereldgerechten, Aziatische recepten, Indische recepten
Deel je reactie