Zelfgemaakte Hollandse kibbeling

DSC_6831_600x402

Ik ben dol op vers gebakken kibbeling! Een krokant gebakken en goed gekruid korstje aan de buitenkant en boterzachte malse witvis aan de binnenkant. Je hoeft hiervoor overigens helemaal niet speciaal naar de visboer want ook zelf kun je deze heerlijke Hollandse lekkernij maken. Mmmmm…

Wij maakten de kibbeling met de door mijn man zelf gevangen kabeljauw uit de Noordzee en hebben er gruwelijk van zitten smullen!

Ingrediënten
500 gram kabeljauw
150 gram bloem
2 eidooiers
flesje bier
viskruiden met zout
arachide- of zonnebloemolie om te frituren

DSC_6811_600x402

Verder nodig
frituurpan of braadpan, schuimspaan

Bereiding
Snijd de kabeljauw in middelgrote stukken.

DSC_6819_600x402

Verhit de olie tot 180 graden Celcius. Roer in een kom de bloem en eidooiers los en voeg dan net zoveel bier toe totdat je een dik beslag hebt dat blijft plakken aan de vis.

DSC_6814_600x402

DSC_6815_600x402

Breng vervolgens goed op smaak met viskruiden. Laat de vis stuk voor stuk in de hete olie glijden zodat ze niet aan elkaar gaan plakken. Frituur ze totdat ze goudbruin en knapperig zijn.

DSC_6823_600x402

Schep ze uit de olie met een schuimspaan en laat ze even uitlekken op een velletje keukenpapier.

DSC_6825_600x402

DSC_6830_600x402

Serveer direct! Wij aten er verder nog wat frietjes bij en lekkere zelfgemaakte remouladesaus.

DSC_6837_600x402

De Engelsen kennen een soortgelijk gerecht, namelijk Fish and chips. Hiervoor worden hele visfilets door het beslag gehaald om deze vervolgens te frituren en te serveren met (slappe) friet. De liefhebber giet nog wat azijn over zijn friet. Dit werd vroeger geserveerd in een oude krant maar tegenwoordig op een stuk speciaal papier.

Eet smakelijk!

Comments

  1. Dag Annemiek,

    Ik heb mij keurig aan het recept gehouden, maar kort nadat ik de kibbeling uit de pan heb gehaald werden ze slap..Heb jij misschien een idee wat ik fout heb gedaan? Ik woon in Spanje en daar is geen kibbeling te koop..
    Met sympathieke groet,
    Lars

    • Hoi Lars, dat is balen. Ik vind het lastig om te zeggen hoe dat komt. Het kan verschillende oorzaken hebben. Het kan zijn dat het vet niet heet genoeg was. Ook is het belangrijk om de vis goed droog te deppen voordat je hem door het beslag haalt. Frituur ook niet teveel vis tegelijk. Dan daalt de temperatuur van het vet, waardoor ze niet meer krokant bakken.

  2. Henny Ford says:

    Hoi Annemiek
    Ik woon in engeland en vraag me af of je een recept hebt voor de viskruiden aangezien die het maken en ik ze hier niet kan krijgen. Bedankt.

  3. Dit lijkt me heel lekker alleen die kant-en-klare viskruiden zijn een probleem..

  4. Marijke says:

    wat ging er mis?? Het mooie bruine korstje werd direct na het bakken slap. Grote teleurstelling natuurlijk. heb jij enig idee wat ik verkeerd deed? Ik hield me netjes aan je recept!
    woon in Frankrijk waar geen kibbelingen te koop zijn dus ik wil het niet opgeven.
    Ik kijk uit naar je suggestie.
    groetjes,
    Marijke

  5. Ans Kwak says:

    Dag Annemiek,
    Ik heb de kibbeling gemaakt volgens jouw recept: overheerlijk!! We hebben nog nooit zo’n lekkere kibbeling gegeten!! Heb je een eigen site met nog meer recepten?! Wil je de site doorgeven? Dan kan ik nog meer recepten van je klaarmaken. Ik ben nu al fan!
    Groeten,
    Ans

  6. Halllooo…ik ben van plan vandaag die kibbeling te maken nu kan het zonder bier??
    Grt

  7. Silvia Sodaar says:

    Geweldig lekker recept. Precies zoals Kibbeling smaken moet.
    Ik ben blij je site, bij toeval, gevonden te hebben.
    Ik kom zeker nog eens bij je zoeken.
    Danke voor die lekkere recepten.

  8. Liesbeth says:

    Hai Annemiek,
    Via de zoekmachine op deze site gekomen en wilde je bedanken! We hebben vanavond heerlijk gegeten :). Sinds kort weten we dat mijn partner een flinke allergische reactie krijgt van gluten en dat betekende dat hij zijn favoriete kibbeling niet meer bij de visboer kon halen… in dit recept hebben we de bloem vervangen door mais-meel en er een glutenvrij biertje doorheen gemixt… mmm en ook onverwacht makkelijk. Dankjewel!

  9. Haha, helemaal met je eens Miranda. Vers uit de pan en ook nog eens zelfgemaakt, daar kan niets tegenop! Goede tip trouwens, dat stukje witbrood!

  10. Miranda Hermsen says:

    Vanavond gegeten, echt heerlijk! Wel even kijken hoe heet de temperatuur van de olie moet zijn. (getest met een stukje wit brood, als het gelijk gaat bubbelen en bruin wordt, dan is het goed) Ook de kruiden was even gokken. Ik heb wat viskruiden over de vis gedaan en in het beslag. Kortom heerlijk!! Echt een aanrader en hier vonden ze het nog veel lekkerder dan bij de viskraam! 🙂

Speak Your Mind

*