Spijs & Wijn: zuurkoolpizza met currydrizzle

Spijs & Wijn: zuurkoolpizza met currydrizzle

Vandaag introduceer ik een gloednieuwe categorie op KeukenLiefde: Spijs & Wijn – voor als het tafelen in balans moet zijn! Liefhebbers van lekker eten én van lekkere wijnen komen hierbij aan hun trekken, want zoals bekend: wijn en spijs completeren elkaar. Ik ben dan ook superenthousiast over onze samenwerking met De Wijngekken. Deze drie wijnvrienden, Chris, Martin en Ed, zijn al meer dan 20 jaar met hun wijnhobby bezig en delen vanaf vandaag graag hun ervaringen met jou en mij (zie onder aan dit recept).

Het eerste gerecht in Spijs & Wijn is tevens één van mijn meest favoriete gerechten: de zuurkoolpizza. De Italianen klapperen waarschijnlijk met hun oren als ze van dit gerecht horen. En oké, het lijkt misschien een beetje vreemd om zuurkool en pizza te combineren, maar toch gaan ze wonderlijk goed samen. Sterker nog, Johan en ik vinden dit tot nu toe de lekkerste pizza die we ooit proefden! En dat waren er toch al heel wat … 🙂

Ga je dit gerecht maken – wat ik zeker kan aanraden! – en drink je de aanbevolen wijn erbij, laat me dan vooral weten wat je ervan vindt: Martin en ik zijn reuze benieuwd naar jouw ervaring!

Hoofdgerecht – 2 personen – 10 minuten + 15 minuten in de oven

Ingrediënten

  • 1 grote ronde pizzabodem, of twee kleinere (zelfgemaakt is echt het allerlekkerst!)
  • 1 x recept voor zuurkool (dit zuurkoolrecept is eigenlijk een must voor het slagen van dit gerecht!)
  • 1 klein blikje ananasstukjes op siroop
  • Knakworsten, in plakjes gesneden (ik gebruikte de biologische knakworsten van de Hema, superlekker!)
  • Paar plakjes bacon, opgerold en in repen gesneden
  • Klein bekertje crème fraîche
  • 1 zakje geraspte Gruyère of Emmentaler kaas
  • Paar sprietjes verse bieslook
  • Curry

20141129-DSC_7097

Verder nodig
Vel bakpapier, eventueel een ronde pizzabakvorm (je kunt ook een gewoon bakblik gebruiken)

Bereiding
Verwarm de oven voor op 220 graden. Leg de pizzabodem op een ingevette pizzabakvorm of op een met bakpapier bekleed bakblik.

Bestrijk het pizzadeeg met een laag créme fraîche en strooi de kaas erover.

20141129-DSC_7108

Verdeel ongeveer de helft van zuurkool (de overige zuurkool heb je niet meer nodig en kun je gebruiken voor een ander gerecht) over de pizza en beleg verder met de knakworst, bacon en ananas.

20141129-DSC_7110

Bak de pizza circa 10 tot 15 minuten, of totdat de randen goudbruin zijn en de bodem knapperig is.

Drizzle met een kleine theelepel wat currystrepen over de pizza en knip er wat verse bieslook overheen. Serveer direct.

Spijs & Wijn: zuurkoolpizza met currydrizzle

Wijntip van De Wijngekken

Normaal gesproken schenk je bij een zuurkoolgerecht een riesling of gewürztraminer en natuurlijk het liefst uit de Elzas, de bakermat van de zuurkool. De riesling is een droge of halfzoete wijn en de gewürztraminer een kruidige en lichtzoete wijn.

Dit is normaal gesproken. De curry, de bacon, de ananasstukjes en de knakworst maken het ingewikkelder. Met deze combinatie ga ik toch eerder naar een vollere en droge witte wijn als een chardonnay. Zeker geen lichte chardonnay van 3 of 4 euro. Deze chardonnay moet wat houtlagering hebben gekregen als ondersteuning en dan kom je toch snel naar de 6 of 7 euro per fles. Lekker romig met een toch fris zuurtje erin.

Denk aan een witte Bourgogne of een Australische chardonnay. Uiteraard kan je ook uitwijken naar Chili voor een witte chardonnay, zolang de wijn maar wat houttonen heeft.

Martin Kuhlman

Meer informatie over wijn, proefnotities en wijn-spijscombinaties vind je op De Wijngekken.

Speak Your Mind

*