Zuurkool van mijn moeder

Zuurkool van mijn moeder

Van mijn man mag ik zuurkool op geen enkele andere wijze meer bereiden, dan volgens dit recept. Ik leerde dit recept van mijn moeder, die het op haar beurt weer leerde van haar moeder (mijn oma was een Duitse kokkin). Hoewel ik verschillende andere zuurkoolrecepten heb geprobeerd steekt dit recept er met kop en schouders bovenuit.

Het geheim zit hem in het lange stoven en de geraspte, rauwe aardappel die op het eind door de zuurkool wordt geroerd. Zo wordt de zuurkool lekker smeuïg en fluweelzacht. 

Bijgerecht voor 4 personen

Ingrediënten

 • 1 zakje zuurkool à 500 g
 • 1 grote ui, gepeld en gesnipperd
 • 2 laurierblaadjes
 • 2 jeneverbessen, geplet
 • Zwarte peper uit de molen
 • Groot blik ananasstukjes op siroop (voor dit recept heb je alleen de siroop nodig, de ananas zelf kun je later bij de zuurkool serveren)
 • 1 aardappel
 • Klont roomboter en olijfolie

Verder nodig
Zeef, kookpan met deksel, fijne rasp

Bereiden
Spoel de zuurkool af in een vergiet, totdat het ergste zuur eraf is en knijp hem goed uit. Fruit de ui, laurierblad en jeneverbessen in wat boter en olie, totdat de ui glazig is en voeg de zuurkool toe. Meng goed door het uimengsel. Voeg een flinke scheut ananassiroop toe. Zet de pan met deksel erop, op heel laag vuur en stoof de zuurkool zachtjes gaar (mijn moeder laat de zuurkool rustig enkele uren zachtjes sudderen, net zolang totdat ze hem zacht genoeg vindt). Controleer af en toe of de zuurkool niet droog staat, voeg anders wat extra ananassap toe (mijn moeder voegt verspreid over de hele kooktijd een heel blik ananassiroop toe).

Schil, als de zuurkool bijna goed is, de aardappel en rasp hem heel fijn. Roer de aardappel door de zuurkool en kook nog tien minuten mee. De aardappel lost helemaal op en proef je niet meer terug, maar hij zorgt er wel voor dat de zuurkool fluweelzacht wordt. Verwijder de laurierblaadjes en breng de zuurkool op smaak met versgemalen peper.

Mijn oma legde vroeger een stuk casselerrib op de zuurkool die ze al die tijd rustig liet meestoven, totdat hij gaar was uit elkaar viel. Ik bak soms tegelijk met de ui spekjes mee voor een heerlijke hartige smaak.

Serveer met aardappelpuree, uitgebakken spekjes, de ananas uit het blik, casselerrib of beenham (probeer ook dit beenhamrecept van mijn moeder) en rookworst.

Zuurkool recept van mijn moeder

Essen Sie schmecklich!

Tip

Zuurkool over? Probeer ook eens deze zuurkoolpizza met currydrizzle!

Seizoensrecepten, Wereldgerechten, Winterrecepten, Duitse recepten, Bijgerechten, Groente recepten

Smaakt dit recept naar meer? Wist je dat we twee kookboeken hebben uitgebracht?

Inspiratie nodig voor het avondeten? In KOKEN MET KEUKENLIEFDE en KOKEN MET KEUKENLIEFDE FAMILIEGERECHTEN vind je 75 makkelijke én originele hoofdgerechten voor elke dag!

Bestel ze hier

(9 stemmen)
7 reacties

Deel je liefde

 1. Marjan

  Hoi Annemiek, lekker recept. Heb alleen geen aardappel toegevoegd

 2. Luna

  Dit was lekker! Heel leuk om zo zuurkool te eten. Ik eet het voornamelijk als stamppot. Dat zurige vind ik echt zo lekker met zout en wat zoets. Hmmm 😀

 3. Henske

  Wat is deze zuurkool heerlijk en lijkt op de zuurkool uit Oostenrijk! Dank je wel!!!

 4. Angela

  Hoi Annemiek, ik krijg meteen trek, bedankt voor je recept! Op het vuur gaat het bij mij gauw te snel, kan ik dit ook in de slowcooker klaarmaken? En hoelang staat het dan op? Is er een groot verschil of het met ananassap of siroop gemaakt wordt?

  1. Hoi Angela, in de slowcooker kan het zeker. Dan duurt het wel een paar uur voordat het echt heel zacht is. Je bedoelt ananassap uit een pak? Dat kan ook prima hoor. Als het maar lekker zoet is.

 5. Esther

  Hi Annemiek, klinkt heerlijk! waar zou ik het ananas sap door kunnen vervangen??

  1. Een ander zoet (fruit)siroop? Of appelsap, water of wijn kan ook.

Dit vind je misschien ook lekker

Bekijk alle recepten
Follow on Bloglovin
Keuken♥Liefde