5 voedingstips voor een goede stoelgang

5 voedingstips voor een goede stoelgang

De stoelgang is een normaal proces wat zich in ieder lichaam afspeelt. Toch verloopt de stoelgang niet altijd soepel, bijvoorbeeld doordat de inname aan voedingsvezels te laag is. Vandaar dit artikel, want hoe verhoog je jouw vezelinname? Huisdiëtist Jonathan Klaassen deelt de belangrijkste tips!

Voordat we beginnen met de tips..

Wat zijn voedingsvezels?

Vezels zijn plantaardige stoffen die in ons voedsel kunnen zitten en zo dus in ons lichaam terechtkomen. Ze zijn er in verschillende soorten en maten en behoren officieel tot de koolhydraten. Toch verschillen koolhydraten en vezels erg van elkaar, en dat verschil zit hem, scheikundig gezien, in bepaalde bindingen. Vezels worden vanwege hun bindingen niet afgebroken en ook niet of nauwelijks door het lichaam verteerd of opgenomen.

Wat doen voedingsvezels?

Vezels verhogen het volume van de ontlasting en de stoelgang wordt erdoor gestimuleerd, vandaar dit artikel. Daarnaast schonen ze de darmen als het ware op, waadoor die gezond blijven en beter bestand zijn tegen stoffen die niet binnen mogen komen. Vezels hebben daardoor een beschermend effect, dat mogelijk het ontstaan van dikkedarmkanker zou kunnen voorkomen. Ook is er een link te vinden met cholesterol. Vezels absorberen (lees: opzuigen) cholesterol en laten dit via de stoelgang verdwijnen. Door deze ‘bindende werking’ kan het cholesterolgehalte dalen en dat kan het risico op hart- en vaatziekten verkleinen. Ook lijken vezels positieve effecten te hebben op het voorkomen van diabetes en borstkanker.

Op naar de tips; hoe eet je vezelrijk?

Tip 1: volkoren is het antwoord

Een eenvoudige manier om meer vezels binnen te krijgen is om te kiezen voor volkoren producten. Kies je voor een volkoren boterham dan weet je zeker dat de hele graankorrel is gebruikt (daar zitten de vezels in), bij een wit broodje wordt een groot deel van de vezels niet meegenomen en laten we dat nou juist nodig hebben. Daarom zijn volkoren graanproducten (en zilvervliesrijst) rijker aan vezels en dus een eenvoudige manier om meer vezels aan je voedingspatroon toe te voegen.

Tip 2: eat your veggies!

We moeten af van het idee dat je alleen groenten bij de avondmaaltijd kan eten. Eet het wanneer je wilt! Ook groenten bevat veel vezels. Eat your veggies is dan ook het credo. Benieuwd hoe je dit kan toepassen? Lees deze tips eens.

Tip 3: en eet je fruit!

Ook fruit zit vol met vezels en wel de oplosbare variant. Je hebt namelijk oplosbare- en niet-oplosbare vezels. Beide groepen hebben verschillende, positieve eigenschappen en we hebben ze dan ook beiden nodig. Omdat fruit naast vezels ook vitamines, mineralen en suiker (voor energie) levert is dit een goede keuze om dagelijks te eten. Lees hier hoe je meer fruit binnenkrijgt.

Tip 4: kies voor peulvruchten

Peulvruchten bevatten relatief niet veel calorieën, kunnen als bron van koolhydraten worden beschouwd, zijn rijk aan eiwitten, bevatten B-vitamines en mineralen zoals ijzer, kalium, calcium en magnesium. Maar, ze bevatten ook vezels, en niet een beetje trouwens. Voeg dus vooral peulvruchten toe aan salades, maar denk ook aan hummus, chili con carne, bonenschotels of koop producten gemaakt van de sojaboon (tempeh of tahoe).

Tip 5: no nuts, no glory!

No nuts, no glory! De zin dekt de lading volledig. Noten, maar ook zaden zijn rijk aan vezels en integreer die dus vooral in je voedingspatroon. Neem dagelijks 1 handje ongezouten noten per dag en je bent echt heel goed bezig! En oja, als kers op de taart, tarwezemelen en gebroken lijnzaad zijn ook erg rijk aan vezels.

Wil je meer tips over voeding? Volg Jonathan Klaassen.
Wil je hulp bij afvallen? Klik hier

Jonathan Klaassen
Jonathan Klaassen is online diëtist, afvalcoach en auteur. Hij coacht zijn cliënten online, zodat je op elk moment bij hem kunt aankloppen. Hij leert ze om gezonder te eten zonder dieet met als resultaat: gewichtsverlies, een betere gezondheid, meer energie en zelfvertrouwen! Klik hier voor meer informatie of klik hier om een gratis intakegesprek aan te vragen.

Bron uitgelichte foto: CanStockPhoto

Gezondheid

Heb je onze kookboeken al? Bomvol makkelijke hoofdgerechten! 

Ons derde kookboek "Makkelijke Wereldgerechten" kun je nu alvast reserveren, verwacht vanaf 2-9-2024!

Bestel ze hier!

Onze kookboeken

Eén reactie

Deel je liefde

  1. Wieneke van mook

    Als je bijna niets kunt eten omdat je heel veel allergieën hebt wienekehoe moet het dan

Dit vind je misschien ook lekker

Bekijk alle recepten
Follow on Bloglovin
KeukenLiefde