Aardappelgratin met spekjes en raclettekaas

Voor deze aardappelgratin liet ik me inspireren door het Franse wintersportgerecht tartiflette. Omdat ik reblochon niet kon vinden in onze dorpssuper gebruik ik Zwitserse raclettekaas. Net als de reblochon is dat een romige kaas die heel goed smelt. Dit is een machtig gerecht, maar o zo lekker. Zeker op een koude winterdag zul je hiervan smullen! Serveer als bijgerecht, of als hoofdgerecht met een salade (mosterddressing!), wat tafelzuren (augurken, zilveruitjes) en vleeswaren (gedroogde ham, salami, etc.).

Seizoen, Aardappel en meer, Winterrecepten, Bijgerecht

Ingrediënten

  • 3 à 4 grote vastkokende aardappels (ca. 700 g ongeschild gewicht), geschild en in dunne plakken gesneden
  • 125 g gerookte spekreepjes
  • 1 teentje knoflook, gepeld en gehalveerd
  • 250 ml room (slag- en kookroom kunnen allebei)
  • 6 plakken raclettekaas

Nodig

  • Koekenpan
  • Ovenschaal

 

Tip! Bak tegelijk met de spekjes 2 stuks gesneden uien toe.

Bereiding

  1. Bak de spekjes langzaam uit in een droge koekenpan, tot ze goudbruin zijn. Verwarm de oven voor op 175 graden.
  2. Vet de ovenschaal in met boter en wrijf in met een half knoflookteentje. Bewaar het halve knoflookteentje.
  3. Maak laagjes in de ovenschaal van aardappel en spekjes. Leg halverwege de laagjes 3 plakken raclettekaas op de aardappels. Herhaal tot alle ingrediënten op zijn, eindig met een laagje aardappel.
  4. Pers de twee halve knoflookteentjes uit en klop ze los met de room. Breng lichtjes op smaak met zout (de spekjes zijn ook al zout dus niet teveel) en peper. Giet de room over de gratin en dek af met de overige raclettekaas.
  5. Bak in het midden van de oven ca. 55 minuten, of tot de bovenkant goudbruin is en de aardappel zacht. Dek eventueel af met aluminiumfolie als de bovenkant te donker kleurt en de aardappel nog niet gaar is.

Aardappelgratin met spekjes en raclettekaas

Aardappelgratin met spekjes en raclettekaas

Eén reactie

Verdeel je liefde

  1. Marijke

    Heerlijk en eenvoudig!!

Dit vind je misschien ook leuk

Bekijk alle recepten
Follow on Bloglovin