Bûche de Noël

Deze klassieke Bûche de Noël (ook wel een kerststronk, kerststam of kerstboomstronk genoemd) ziet er indrukwekkend uit maar is verrassend makkelijk om te maken! Het dessert in de vorm van een boomstam is gemaakt van luchtig chocoladebiscuit en gevuld met romige slagroom. Je kunt hem al tot 3 drie dagen van tevoren maken, dan smaakt hij nog steeds vers. 

Wereldgerecht, Thema recepten, Menu, Kerstrecepten, Franse recepten, Gebak, Dessert, Chocolade, Glutenvrij, Zoet

Cakerol

  • 175 g pure chocolade (minimaal 39% cacao), fijngehakt
  • 6 eieren, op kamertemperatuur
  • 175 g witte basterdsuiker
  • 1 el cacaopoeder

Vulling

  • 300 ml slagroom
  • Poedersuiker of vanillesuiker (naar smaak)
  • Optioneel scheutje drank (bijv. rum, Grand Marnier of Whisky)

Afwerking

  • Takje rozemarijn
  • Handje rode bessen of cranberries

Nodig

  • 2 vellen bakpapier
  • Handmixer met gardes

Bereiding

  1. Bekleed een bakblik met bakpapier. Verwarm de oven voor op 170 graden.
  2. Smelt de chocolade au bain-marie. De kom met de chocolade mag het water niet raken en je mag het water niet laten koken. Verwarm al roerend tot de chocolade gesmolten is. Haal de kom van het water en laat 15 minuten afkoelen.
  3. Splits de eieren. Klop de eiwitten met de handmixer tot stijve pieken.
  4. Klop in een andere kom de eidooiers met de basterdsuiker op hoge snelheid tot het mengsel dik en lichtgeel van kleur is. Dit duurt 2 tot 3 minuten.
  5. Klop de chocolade door de eidooiercrème. Voeg 2 flinke lepels eiwit toe en spatel luchtig door elkaar. Spatel dan de rest van het eiwit door het chocolademengsel. Spatel tot slot de cacaopoeder het het mengsel. Spatel niet langer dan nodig is om het mengsel zo luchtig mogelijk te houden.
  6. Schenk het chocolademengsel over de bakplaat en strijk glad. Zorg dat het overal even dik is. Bak 20  minuten in het midden van de oven tot de bovenkant een gebakken korstje heeft. Haal uit de oven en laat in de vorm afkoelen.
  7. Leg een vel bakpapier neer en bestrooi met poedersuiker. stort de afgekoelde chocoladecake om op het bakpapier. Trek voorzichtig het bakpapier van de chocoladecake.
  8. Klop de slagroom stijf met poedersuiker (naar smaak) en eventueel een scheutje drank. Smeer uit over de chocoladecake, laat 2 cm. van de randen vrij. Rol de cake vanaf de korte zijde strak op met behulp van het bakpapier. Leg de rol op de naadkant naar beneden.
  9. Garneer met een takje rozemarijn en wat rode bessen.

Bûche de Noël

13 reacties

Verdeel je liefde

  1. KeukenProtégéBo

    Hallo,
    Ik ben nieuw hier. Ik ben erg aan het genieten van alle lekkere recepten. Ik heb al ruim 15 jaar coeliakie en moet dus glutenvrij eten. Gelukkig kan ik hier dan ook terecht.
    Ik vroeg me alleen af waarom bijvoorbeeld dit recept niet ook te vinden is onder het kopje glutenvrij?

    1. Ah, bedankt voor de tip! Over het hoofd gezien. Ik heb hem erbij gezet! 🙂

  2. Nicoline

    Gisteravond laat de rol gebakken, vanochtend afgewerkt met de slagroom. Het rook heerlijk in de kamer-keuken! Maar het oprollen was een drama, het deeg brak gelijk, oftewel geen scheuren maar zodanig dat je de slagroom ziet. Zo jammer. Heb precies recept gevolgd. Wel op hete lucht gebakken rekening houden met temperatuur. Zou het dat kunnen zijn? Cake was niet gortdroog met papier verwijderen, juist beetje smeuiig. Ach als het maar smaakt!

    1. Hoi Nicoline, ik denk idd dat de oorzaak de heteluchtoven is. Daardoor droogt de buitenkant van de cake teveel uit waardoor hij teveel scheurt. De binnenkant hoort idd smeuïg te zijn, dus dat is goed. Volgende keer dus toch met boven- en onderwarmte bakken, dan zou het moeten lukken.

  3. Yvonne Boereboom-Geboers

    Ik heb hem vandaag gemaakt en ben benieuwd hoe hij vanavond of morgen smaakt. Wat een leuk en lekker recept. Dank je wel alvast.
    Alvast fijne feestdagen

  4. Lydeke

    Goedenmiddag Annemiek,

    Bedankt voor het recept! Ik heb alleen even een vraagje. Bij het oprollen ging hij erg scheuren, wat doe ik dan verkeerd?
    Fijne feestdagen gewenst!

    1. Hoi Lydeke, zoals je op de foto’s ziet scheurde hij bij mij ook, maar dat hoort zo! Het moet immers een boomstam voorstellen… 😉

  5. Van Roey Hilde

    Bewaar je deze in de koelkast ? Wordt de cake dan niet wak? Maar wat dan met de slagroom?

    1. Ik heb hem twee dagen in de koelkast gehad en hij smaakte nog steeds lekker en vers.

  6. Hoe groot is de bakplaat? Moeilijk in te schatten vanaf de foto’s.

    1. Hoi José, ik gebruikte de bakplaat die in mijn oven zit, de binnenmaten daarvan zijn lxb=36x30cm. Iets groter of kleiner maakt niet zoveel uit, je kunt een beetje ‘spelen’ bij het uitsmeren van het beslag.

    2. Sabine

      Thanks! Dit was ook mijn vraag

  7. Renate

    Hoe bewaar je deze als je hem van tevoren maakt?

Dit vind je misschien ook leuk

Bekijk alle recepten
Follow on Bloglovin