Gevulde rollade uit de oven

Krijg je meerdere eters en wil je graag vlees serveren als hoofdgerecht? Maak een gevulde rollade! Voor dit recept kocht ik een varkensfiletrollade die ik zelf vulde met pancetta, appel en salie. Dat is extra smakelijk en ziet er feestelijk uit als je hem aansnijd. Na dat kleine beetje voorbereiding doet de oven de rest van het werk.

Om er zeker van te zijn dat ik een sappig en mals stuk vlees serveer gebruik ik een kerntemperatuurmeter. Soms zit er een pop-up thermometer bijgevoegd als je een groot stuk vlees koopt, maar eigenlijk moet je een kerntemperatuurmeter in huis te hebben. Die koop je al vanaf drie euro (Hema) en is iedere cent waard.

De vulling van dit recept is voldoende om een rollade te vullen van 1 kg. Heb je een kleinere rollade dan houd je waarschijnlijk vulling over. Deze kun je bewaren en later opgewarmd als bijgerecht bij de rollade serveren. (Nog meer tips voor bijgerechten zie onderaan!)

Liever geen varkensfiletrollade? De vulling van dit recept is ook heel geschikt voor een rollade van wildvlees. Bestel bijvoorbeeld een wildrollade bij de slager en vul hem met onderstaande vulling. Houd ook onderstaande bereiding aan. De kerntemperatuur van wild is wel anders dan die van varkensfilet. Check deze op internet.

Thema recepten, Seizoen, Vleesrecepten, Kerstrecepten, Herfstrecepten, Winterrecepten, Hoofdgerecht

Ingrediënten

  • 1 varkensfiletrollade, tussen de 0,8 – 1 kg (die van mij woog 875 gram, dit is voldoende voor 6 personen)
  • Olijfolie (of andere olie) om in te bakken
  • 125 g pancetta, fijngesneden
  • 1 grote ui, gepeld en fijngesnipperd
  • 1 teen knoflook, uitgeperst
  • 2 friszoete appels, geschild en in kleine blokjes
  • 6 blaadjes salie, fijngesneden
  • 1/2 citroen, sap en rasp
  • 1 eetlepel ongezouten roomboter
  • 200 ml appelsap
  • 4 el honing

Verder nodig

  • Braadpan (waar de rollade in past) met dikke bodem en deksel
  • Kerntemperatuurmeter
  • Keukentouw om te binden

 

Tip! Je kunt de rollade al een dag van tevoren vullen en opbinden. Je hoeft de rollade dan niet eerst op kamertemperatuur te laten komen. Laat het pancetta-appelmengsel eerst volledig afkoelen voordat je hem in de rollade stopt. Bewaar de rollade afgedekt in de koelkast.

Serveertip! Deze rollade smaakt heerlijk met gestoofde rodekool, spruitjes en aardappelkroketjes!

 

Bereiding

Haal de rollade een uur van tevoren uit de koelkast en laat op kamertemperatuur komen.

Verwarm de oven voor op 150 graden.

Verhit de braadpan met een scheutje olijfolie en voeg de pancetta toe. Bak zachtjes op laag vuur tot de pancetta begint te kleuren. Voeg de ui, knoflook, appel, salie, citroensap en -rasp toe en zet het vuur iets hoger. Bak nog 5 minuten verder tot de appel en ui iets zachter zijn.

Verwijder het elastiek van de rollade. Snijd de rollade over de lengte vanaf boven in, tot net iets voorbij het midden van het vlees. Snijd vanaf daar een paar cm naar links en een paar cm naar rechts. Klap de rollade open en bestrooi de binnenkant met peper en zout uit de molen.

Verdeel het pancetta-appelmengsel over het vlees en vouw het vlees weer dicht. Gebruik een stuk bindtouw om de rollade weer vast te binden.

Veeg de braadpan schoon met een stukje keukenpapier en verhit opnieuw met een scheut olie.

In plaats van een braadpan gebruikte ik een koekenpan om de vulling, het vlees en de saus aan te bakken en deed ik dat later in een ovenschaal met deksel. Wat jij wilt, het kan allebei.

Laat de pan goed heet worden. Leg de rollade in de pan en bak het vlees in 4 minuten rondom goudbruin. Voeg de appelsap, honing en boter toe en roer door tot de honing en boter zijn opgelost. Steek de vleesthermometer door de rollade in het vlees, niet in de vulling!

Doe de deksel op de braadpan en schuif in het midden van de oven. Bak tot de kerntemperatuurmeter een temperatuur bereikt heeft van 60 graden. Dit duurt circa 50 minuten, afhankelijk van de grootte van het vlees. Bedruip de rollade elke 15 minuten met het vocht. Neem het vlees uit de oven en laat 10 minuten afgedekt onder aluminiumfolie rusten.

Het vocht in de braadpan is getransformeerd tot goddelijke jus! Vergeet dus niet om die erbij te serveren. Snijd de rollade in plakken en serveer met de jus.

Gevulde rollade uit de oven

Gevulde rollade uit de oven

2 reacties

Verdeel je liefde

  1. Yvonne

    O, deze lijkt mij super lekker.
    Gaat op het lijstje!
    Wat fijn dat jij altijd van die duidelijke foto’s van alles maakt.
    Zo heel gemakkelijk te maken.
    Groetjes,
    Yvonne

    1. Hij is echt heerlijk Yvonne en kan eigenlijk niet mislukken. Een feestmaal. Ik ben benieuwd naar het resultaat! 🙂

Dit vind je misschien ook leuk

Bekijk alle recepten
Follow on Bloglovin