Patatas bravas

Ben je weleens in Spanje op vakantie geweest? Dan heb je ongetwijfeld patatas bravas gegeten: gebakken aardappeltjes geserveerd met pittige tomatensaus en soms aioli. Het wordt warm geserveerd als tapashapje en smaakt heerlijk met een gekoeld glas bier of wijn. Je kunt het heel eenvoudig zelf maken. Probeer het maar eens en waan je even onder de Spaanse zon!  

Aardappel en meer, Bijgerecht, Spaanse recepten, Voor bij de borrel, Wereldgerecht

Ingrediënten

  • 1 kg aardappels
  • Olijfolie
  • Zeezout uit de molen
  • Aioli (optioneel)
  • Salsa-bravasaus (zie recept hieronder)

Voor de salsa-bravasaus

  • 1 pak tomaten frito à 350 gram
  • 1 kleine ui, fijngesnipperd
  • 1 teen knoflook, fijngehakt
  • Snuf cayennepeper
  • Snuf paprikapoeder
  • 1/2 el witte wijnazijn
  • 1/2 tl suiker

Bereiding

Schil de aardappels en snijd in middelgrote blokjes. Bak de aardappels in wat vloeibare bakboter of olie goudbruin en krokant in de koekenpan of in de oven. Breng op smaak met zout uit de molen.

Bereiding oven: doe de aardappels in een ovenschaal en schep om met wat olijfolie. Bestrooi met wat zout. Bak de aardappels circa 45 minuten in een voorverwarmde oven op 200 graden, of totdat ze goudbruin en knapperig zijn. Schep de aardappels halverwege de baktijd een keer om.

Maak ondertussen de salsa-bravasaus

Fruit de ui, knoflook, cayennepeper en paprikapoeder in een pan met wat olie, totdat de ui glazig en zacht is. Voeg de tomaten frito toe en kook enkele minuten op laag tot middelhoog vuur. Breng de saus op smaak met de azijn, suiker en zout en peper. Pureer de saus indien gewenst met een staafmixer om hem gladder te maken.

Schep de patatas bravas in een mooie schaal en schep de salsa-bravasaus en (optioneel) aioli eroverheen.

Buen provecho!

Dit vind je misschien ook leuk

Bekijk alle recepten
Geen reacties

Verdeel je liefde

Follow on Bloglovin mytastenld.com mytastebe.com