Zeeuws buikspek

Hier in huize Verweij is Johan de barbecueman. Hij bereid het liefst grote stukken vlees. Hoe groter, hoe beter. Echt een mannending denk ik? Een van zijn favoriete stukken vlees om op de barbecue te leggen is een groot stuk buikspek in een marinade van mosterd, suiker, jeneverbes en kurkuma, oftewel Zeeuws buikspek.

Voor deze bereiding gaart Johan het vlees eerst in de oven en legt hij hem daarna op de barbecue voor een knapperig, goudbruin korstje en lekkere rooksmaak.

Snijd het buikspek koud in plakken voor op brood, of serveer warm bij de borrel of het avondeten.

Barbecuerecepten, Hollandse recepten, Hoofdgerecht, Mannenvoer, Seizoen, Thema recepten, Vleesrecepten, Wereldgerecht, Zomerrecepten

Ingrediënten

  • 1 kg buikspek
  • 8 g zwarte peper
  • 20 g zeezout
  • 20 g suiker
  • 1 tl kurkuma
  • 2 el mosterd
  • 5 gekneusde jeneverbessen
  • 4 el olijfolie

Verder nodig
Glazen of aardewerken schaal

Bereiding

Snijd het vet met een scherp mes in ruitjespatroon in. Leg het buikspek in een schaal en wrijf alle ingredienten goed in het buikspek. Dek de schaal af en laat minimaal 1 uur tot maximaal een hele nacht marineren in de koelkast. Haal het buikspek een uur voor gebruik uit de koelkast om op kamertemperatuur te laten komen.

Verwarm de oven (boven- en onderwarmte) voor op 80 graden. Gaar het buikspek in circa 4 tot 5 uur in de oven, of totdat het boterzacht en sappig is.

Steek de barbecue aan en wacht totdat de kolen gloeien. (Je kunt het vlees natuurlijk ook grillen onder een hete ovengrill.) Leg het buikspek op de vetkant naar beneden op het rooster en grill circa 8 minuten, totdat de buitenkant knapperig en krokant is.

Snijd het buikspek in plakken en serveer.

Dit vind je misschien ook leuk

Bekijk alle recepten
Geen reacties

Verdeel je liefde

Follow on Bloglovin mytastenld.com mytastebe.com