Keukenklassieker – Champignonroomsaus

Champignonroomsaus

Champignonroomsaus is heel makkelijk zelf te maken en stelt nooit teleur! Heerlijk over een varkenshaasje of een biefstukje, maar ook erg lekker met wat gekookte pasta.

Zelf vind ik het lekker om op het laatste moment nog een lepeltje mosterd door de saus te roeren voor wat extra pit.

Ingrediënten (voor 4 personen)

  • 250 ml slagroom
  • 200 ml runderbouillon (of de foto staat 500 ml bouillon, maar ik heb maar 200 ml gebruikt)
  • 1 sjalotje, fijngesnipperd
  • 1 teen knoflook, uitgeperst
  • Extra grote bak champignons of 2 kleine bakjes
  • 1 flinke el bloem
  • Bosje peterselie
  • Olie om in te bakken
  • Zout en peper

DSC_1155_800x536

Verder nodig
Grote koekenpan of sauspan (Hoe groter de pan, hoe sneller het vocht verdampt en de saus indikt.)

Bereiding
Verhit de koekenpan of sauspan met wat olie en fruit hierin het sjalotje en de knoflook tot ze zacht maar niet gekleurd zijn.

DSC_1158_800x536

Snijd ondertussen de champignons in plakken en voeg toe aan het sjalotje. Breng op smaak met peper en zout.

DSC_1165_800x536

Bak op hoog vuur verder, totdat de champignons zacht zijn. Voeg nog wat extra olie toe en doe de bloem erbij. Zet het vuur wat zachter en bak nog enkele minuten verder om de bloem te laten garen. Blus dan af met de bouillon en slagroom.

DSC_1166_800x536

Laat inkoken tot de gewenste sausdikte.

DSC_1174_800x536

Was de peterselie, dep droog met een theedoek en hak fijn. Voeg op het laatste moment 1-2 eetlepels peterselie toe aan de saus en breng eventueel nog verder op smaak met zout en peper.

DSC_1188_800x536

Eet smakelijk!

Comments

  1. Kan ik ipv slagroom ook kookroom gebruiken?

  2. Kun je ipv slagroom ook kookroom gebruiken?

  3. Kun je ipv de slagroom ook kookroom gebruiken?

  4. Danielle says:

    Wat is de hoeveelheid champignons die je gebruikt?

  5. ik zag dit voorbij komen en ziet er heel erg lekker uit. Ik wil dit ook gaan maken eigenlijk met de kerst maar wil toch eerst zo eens proberen.
    Maar bij welke vlees zou ik deze saus erbij kunnen nemen? Heeft u misschien wat tips?

    groetjes

  6. Ik wil morgen deze champignons saus maken voor mijn ouders die komen bij mij een 3 gangen menu eten :). De vraag is: kan ik deze saus voorbereiden, of moet ik deze saus ‘à la minute’, maken?

    Ik dacht als ik deze saus nou van te voren al klaar maak en opwarm in een pannetje als ik aan het hoofdgerecht begin, dat moet toch gaan?

  7. Net gemaakt voor bij de bief, nooit meer een pakje 🙂

  8. Ge' de Graaff says:

    Hoi Annemiek

    Ik wil fond gaan gebruiken ( knorr ) en nu is mijn vraag moet ik de zelfde hoeveelheid fond gaan gebruiken als bouillon?

    vr gr Ge’

  9. Ik heb een vraag, bij de champignonroomsaus staat 200 ml bouillon, terwijl op de ingredientenfoto 500ml bouillon afgebeeld staat. Wat is de maat voor de champignonsaus, 200 of 500 ml?

  10. Gretteke says:

    Nou het was een groot succes, zó lekker! Is het mogelijk om op deze manier soep te maken?

  11. Gretteke says:

    Heb net de boodschappen gedaan en ga hem vanavond maken voor over de varkenshaas, ben benieuwd..

  12. Nick B. says:

    Heerlijke saus, ik maak hem altijd bij Tagliatelle en mijn variatie zijn blokjes zalm die ik even kort bak in de koekepan. Deze combinatie is echt hemels!

  13. Ina van der Vlies. says:

    Hallo Annemiek.

    Ik heb al een paar recepten gemaakt .
    Ik heb alleen nog te weinig kruiden enzo in huis ,omdat ik altijd kant en klaar sausjes gebruikte .maar omdat ik op moet letten met zout ben ik iets bewuster gaan koken .
    Bedankt voor de recepten ze zijn allemaal lekker.

    Vriendelijke groet Ina van der Vlies.

  14. Yvonne says:

    ik heb de saus vandaag gemaakt, ietsie anders, niet goed gelezen en iets vergeten en beetje van mezelf maar wat was het lekker, dank je wel!
    we hadden maar 200 ml slagroom, dus een scheutje witte wijn toegevoegd, jammie. en 2 grote sjalotjes gebruikt en 1 bakje champignons en de peterselie stond nog in de tas, vergeten, mar ik ben blij met dit recept, we gaan dit zeker vaker maken

  15. Xiandro says:

    Iedereen denkt datbik chefkok bent, maar ik heb ze gezegd ik heb van u gekregen. Echt een heel goeie recept. Dit is denk ik mijn 20ste keer al hahahah.

  16. Zo lekker, ik moet gewoon even reageren. Voor het gemak, maar omdat ik toch iets meer smaak wil dan een bouillon blok met water, heb ik Struik rundvleesbouillon gebruikt. Die vond ik wel erg zout, dus de volgende keer doe ik geen zout meer bij de champignons of gebruik een alternatief met minder zout. Ik ga hem zeker nog eens maken, verrukkelijk!

  17. Echt een heerkiji recept! Heb zelf alleen iets meet peterselie toegevoegd. Verder echt om te smullen!! Bedankt voor dit recept.!

  18. Jaap de Jong says:

    Hele lekkere saus! Wij hebben ter variatie nog rode wijn toegevoegd (een kleine scheut) en een klein blikje tomatenpuree (voor de kleur). Dat geeft nog iets meer bite in onze beleving en zo krijg je die mooie bruinige kleur aan de saus.

  19. Heerlijk!!!

  20. Irene says:

    Klinkt lekker, alleen bij het recept staat 200 ml bouillon maar ik zie op de litermaat op de foto dat er bij jou 500 ml in zit… Welke van de 2 is het? Ziet er verrukkelijk uit, ga ik morgen proberen!
    Groetjes Irene

  21. Debby says:

    Niet goed geluisterd/gelezen en een kleine pan gebruikt en dacht waarom is mijn saus zo dun, pffff…Nogmaals gelezen en mijn fout ontdekt. Heb een lepel aardappelzetmeel toegevoegd (ook goed voor je darmen) en een snufje nootmuskaat. Was heerlijk, dank je Annemiek.

  22. Ik heb dit pas voor het eerst gemaakt bij Tagliatelle en er dan op het laatst nog even zalmblokjes aan toegevoegd, die ik eerst even snel heb gebakken in een koekenpan. Zonder meer het lekkerste wat ik ooit heb gegeten, Bedankt!

  23. Rodney says:

    Ik vroeg me af waarom je niet gewoon een roe maakt na het aanzetten van de groentes :O , ook dacht ik dat je bloem en boter moest gebruiken in 50:60 verhouding?

    misschien is mijn manier anders maar ben benieuwd wat je er over denkt!

    • Hoi Rodney, misschien is deze champignonsaus anders dan je gewend bent, maar hij is erg lekker. Probeer het gewoon eens. Ik ben erg benieuwd wat je ervan vindt! 🙂

  24. Richard says:

    Beste Annemiek,

    super dank voor het recept. Het smaakt buiten al mijn verwachting!!

  25. Heb de saus vandaag voor het eerst gemaakt voor bij een biefstukje. Echt heerlijk! Heb de champignons nog met een scheutje witte wijn afgeblust en een beetje van het bakvet van de biefstuk er doorheen geroerd. Heel erg bedankt voor het recept!

  26. Op zoek naar een champignonroomsaus die net eens even wat anders is kwam ik op jouw site terecht. Nu maak ik hem meestal exact hetzelfde dus misschien moet ik toch maar niet verder zoeken omdat hij zo inderdaad gewoon heerlijk is.
    Overigens als je de runderbouillon vervangt door groentebouillon heb je een heerlijke vegetarische variant voor bijvoorbeeld bij de pasta.

  27. Super lekker!!!!

  28. Wat een geweldige saus! Iedereen aan tafel zit er heerlijk van te genieten. Zowel bij een lekkere varkenshaas of over een simpele pasta. Ik heb de saus al meerdere keren gemaakt en het blijft feest.

  29. Heb m nu al vaak gemaakt echt heerlijk
    Maak m vooral voor bij biefstuk
    Maar vandaag ga ik m maken voor pasta twijfel nog of ik t zo moet laten of er kip bij moet doen.
    Hartstikke bedankt xxx

  30. Bedankt voor het recept! Vandaag gemaakt voor het kerstdiner 🙂
    Als geheim ingredient hebben we er een klein scheutje karamelsiroop bijgedaan op het einde, ook lekker!

  31. De lekkerste champignonsaus die ik tot nu toe heb gemaakt! We gaan het morgen lekker eten met een grote schnitzel. Fijne kerstdagen. Groet, belinda

  32. Heerlijk!! Heb net een liter gemaakt voor het kerstdiner van morgen. Hij is echt heel erg lekker!

  33. Jacqueline says:

    Erg lekker ook met “soja-kookroom” voor mensen met een melkallergie.

  34. Deze saus maak ik vaak en bij mij lukt het altijd en ik gebruik geen bloem.
    Je moet alleen even geduld hebben tot het indikt. Mijn man vind deze saus heerlijk bij kip met tagliatelle en bij varkenshaas. Voor mij geen pakjes saus meer!

  35. Samantha says:

    Vind de saus erg lekker. Ik gebruik meestal in plaats van runderbouillon kippenbouillon. Vind die smaak net wat lekkerder. Maar hier ook problemen met het laten inkoken. Gebruik toch een redelijk grote pan. Het vocht verdampt wel, maar de saus wordt niet dikker. Heb hiervoor wat bloem gebruikt, waardoor het de gewenste dikte krijgt. En de smaak wordt er niet minder om 🙂

  36. renate says:

    Dit.recept klopt niet
    De saus is soep. Indikken.zal wel 3 uur duren als je deze manier volgt.

    • Hoi Renate,

      Wat jammer dat de saus niet is gelukt! Wat wellicht wel belangrijk is om te vermelden en ik niet heb gedaan, is dat hoe groter de pan is (zoals je op de foto’s kunt zien heb ik een hele grote koekenpan gebruikt), des te sneller het vocht verdampt en de saus inkookt. Als je een kleine pan gebruikt, kan dit inderdaad enige tijd duren.

      Bedankt voor je reactie! Ik ga het er direct bij vermelden.

    • Geheel niet met Renate eens!
      Ik heb thuis een kookverbod en heb mijn gezin gister verrast met
      een champignon roomsaus met varkenshaas en de saus was echt om je vingers bij op te eten en was prima op dikte en duurde ook niet lang voor het klaar was.

      Groetjes,
      van een trotse vader. ze vonden het heerlijk!

      • Een kookverbod?! Is het echt zo erg? Des te fijner dat de saus goed is gelukt en dat jullie er heerlijk van hebben gesmuld. Chapeau Rene, ik ben ook trots op je! 🙂

        PS Ik neem aan dat het kookverbod per direct is ingetrokken?

Speak Your Mind

*