Pastinaakstamppot

Pastinaakstamppot

Hoe is het toch mogelijk dat een fantastische groente zoals de pastinaak gerekend wordt tot de vergeten groenten? Het is een van mijn meest favoriete herfstgroenten. De licht zoete en kruidige smaak komt naar mijn mening het best tot zijn recht wanneer je hem roostert in de oven. Geserveerd met een gebraden kip werkelijk een match made in heaven, die je zelfs met een gerust hart tijdens de Kerst kunt serverenMaar ook in deze eenvoudige stamppot doet hij het goed. Serveer met uitgebakken spekjes, schilfers Parmezaan en geroosterde walnoten en geniet van een bijzonder smakelijk herfstgerecht.

Hoofdgerecht – 4 personen – 30 minuten

Ingrediënten

  • 850 g aardappels
  • 400 g pastinaak
  • 150 g gerookt spek
  • 1 grote ui, gepeld en in halve ringen gesneden
  • 1 teen knoflook, gepeld en fijngehakt
  • 100 g Parmezaan
  • 2 el fijngesneden bieslook
  • 100 ml melk
  • 75 g roomboter
  • 50 g walnoten, licht geroosterd

DSC_5110_670x600

Bereiding
Schil de aardappels en de pastinaak (pastinaak schillen met een dunschiller) en snijd ze in evengrote stukken.

DSC_5112_711x600

Kook de aardappels en pastinaak in ruim kokend en licht gezouten water, totdat ze zacht zijn.

DSC_5113_800x536

Rooster de walnoten in een droge koekenpan, totdat ze licht beginnen te kleuren. Schep ze op een bord en zet opzij. Bak in dezelfde koekenpan het spek zachtjes uit, totdat ze licht beginnen te kleuren en voeg de uien, knoflook en eventueel wat extra vet (olie of boter) toe. Bak verder totdat de uien zacht en goudbruin zijn en de spekjes krokant.

DSC_5120_800x536

Verwarm de melk met de boter. Giet de aardappels af als ze zacht zijn en stamp ze fijn.

DSC_5121_800x536

Voeg de warme melk en boter toe en roer tot een luchtige puree. Roer het spek-uimengsel, Parmezaan, bieslook en de walnoten door de stamppot en breng goed op smaak met zout en peper.

DSC_5123_800x536

DSC_5127_800x474

Eet smakelijk!

Comments

  1. Zou het ook met knolselderij gemaakt kunnen worden want ik eet geen aardappelen. Het lijkt me namelijk een lekker recept en pastinaak ken ik wel dat eten wij hier vaker.

  2. bijzonder lekker …dank je wel

  3. Annemiek,
    Wat een verrassing is dit gerecht, het heeft me prima gesmaakt en zeker voor herhaling vatbaar.
    Weet alleen nog steeds niet waar het naar smaakt? Bloemkool, schorseneren maar dat maakt niet uit het was een heerijk recept, ga zo door.
    Groetjes Glenn

    • Leuk om te horen Glenn! Pastinaak heeft een wat zoetige, licht anijsachtige smaak. Ook een absolute aanrader is om pastinaak te roosteren in de oven. Hemels met een stukje kip!

  4. Angelique says:

    De Pastinaakstamppot was heerlijk! Heb er stukjes Bio-runderchipolata’s doorgedaan in plaats van spekjes. Smaakte goed! Dank voor het recept!

  5. Ga ik ook eens maken, want het ziet er heerlijk uit.

Speak Your Mind

*