Appelkruimelvlaai met kaneelroom

Gesponsord — Zelf een vlaai maken stond al tijden op mijn nog-te-bakken-lijstje, maar eerlijk gezegd zag ik er een beetje tegenop. De bodem van een vlaai is namelijk gemaakt van gistdeeg en daarvoor moest ik een beetje uit mijn comfort zone stappen. Het was iets nieuws voor me.

Toch liet de gedachte van een zelfgemaakte vlaai me niet meer los. Ik deed onderzoek en bekeek en vergeleek verschillende vlaairecepten. Wat bleek? Vlaaideeg is iets rijker en zoeter dan pizzadeeg, maar de bereiding is bijna hetzelfde — ik maak bijna wekelijks pizzadeeg met mijn Kenwood Chef Titanium, dat is een fluitje van een cent! Gesterkt met die gedachte durfde ik het aan en besloot mijn favoriete vlaai te maken: de appelkruimelvlaai!

Hoewel ik de Chef Titanium pas een jaar in mijn bezit heb, kan ik inmiddels niet meer zonder. Het is een hele fijne machine om mee te werken. De krachtige en stille motor kan elk recept moeiteloos aan en de vele accessoires zorgen ervoor dat álle andere keukenapparaten overbodig zijn. Voor dit recept gebruik ik drie accessoires: de deeghaak voor het vlaaideeg, de K-klopper voor de kruimels en de ballongarde voor een heerlijke kaneelroom om erbij te serveren!

Het resultaat overtrof mijn stoutste verwachting; wat een topper is dit! Ik hoop dat ik je — na het lezen van dit recept en het zien van de stap-voor-stap foto’s — over de streep heb getrokken om deze waanzinnig lekkere appelkruimelvlaai te maken. Want, als ik het kan, kan jij het ook!

Dessert, Gebak, Herfstrecepten, Hollandse recepten, Kerstrecepten, Seizoen, Sinterklaasrecepten, Thema recepten, Wereldgerecht, Winterrecepten, Zoet

Ingrediënten

Gistbodem

  • 250 g patentbloem
  • 1 zakje gedroogde gist
  • 125 ml volle melk
  • 2 el fijne kristalsuiker
  • Snuf zout
  • 30 g zachte ongezouten roomboter
  • 1 eidooier

Appelvulling

  • 1,5 kg Elstar appels (Jonagold of Goudreinet kan ook)
  • 1 kaneelstokje
  • 50 g roomboter
  • 85 g witte basterdsuiker
  • 50 g rozijnen, geweekt in rum (water kan ook)
  • 1 el maizena, of custardpoeder

Kruimeldeeg

  • 300 g patentbloem
  • 200 g koude roomboter, in kleine blokjes gesneden
  • 175 g fijne kristalsuiker

Kaneelroom (om erbij te serveren)

  • 250 ml slagroom
  • 2 zakjes vanillesuiker
  • Flinke snuf kaneelpoeder

Verder nodig

Deze vlaai smaakt het lekkerste op de dag dat hij gebakken is. Wil je hem toch bewaren, dek hem dan — als hij volledig is afgekoeld — af met een theedoek, of bewaar in een luchtdichte taartdoos en zet op een donkere, koele plek. Liever niet in de koelkast.

Bereiding

Gistbodem

Bevestig de deeghaak op de Chef Titanium.

Verwarm de melk tot lauwwarm. Voeg de gist en een klein beetje van de suiker toe en roer goed door. Laat enkele minuten staan zodat de gist actief kan worden — er zal een schuimlaagje bovenop het mengsel ontstaan. Doe de bloem en het zout in de kom van de Chef Titanium en roer door. Voeg de boter, de eidooier, de overige suiker en het gistmengsel toe en kneed het deeg minimaal 10 minuten met de deeghaak. Begin met kneden op een lage stand en zet de machine daarna op een iets hogere stand. Uiteindelijk moet het deeg aanvoelen als een post-it — het moet soepel en elastisch zijn en mag net niet blijven plakken.

Heb je geen Chef Titanium, stort de bloem en het zout dan op het aanrecht en maak een kuiltje in het midden. Giet het gistmengsel in het kuiltje en voeg de boter, overige suiker en eidooier toe. Kneed het deeg — eerst mengen met je vingertoppen en daarna kneden met je handen — totdat het soepel en elastisch is.

Dek het deeg in de kom af met een vochtige theedoek (ik trek altijd een elastiek om de rand, zodat de kom goed is afgesloten) en laat op een warme plek (ik gebruik de rijsstand in de oven) 30 minuten rijzen, totdat hij in volume verdubbeld is.

Vet de taartvorm in met boter.

Duw met je vuist de lucht uit het deeg. Rol hem, op een met bloem bestoven aanrecht, uit tot een lap die iets groter is dan de vlaaivorm. Leg de deeglap voorzichtig in de springvorm en druk het deeg goed in de randen. Snijd het overtollige deeg aan de bovenkant eraf. Dek met een vochtige theedoek losjes af en zet opzij.

Appelvulling

Schil de appels en snijd ze in blokjes. Smelt de boter in een ruime pan en voeg de appel, suiker en het kaneelstokje toe. Bak de appels op middelhoog vuur circa 8 minuten, totdat ze zacht zijn en het meeste vocht verdampt is. Verwijder het kaneelstokje en roer de uitgelekte rumrozijnen en maizena erdoor. Giet de vulling in een schaal en laat afkoelen.

Kruimeldeeg

Bevestig de K-klopper op de Chef Titanium. Doe de bloem, suiker en boter in de kom en mix op middelhoge stand, totdat je kruimels hebt. Duw af en toe met een mes de vastgeplakte boter aan de K-klopper terug in de kom.

Afbakken

Verwarm de oven voor op 190°C.

Prik de vlaaibodem in met een vork. Indien er nog veel vocht in het appelmengsel zit, roer dan de maizena erdoor, totdat het appelmengsel gebonden is. Verdeel over de vlaaibodem en strijk glad. Verdeel tot slot de kruimels over de vlaai.

Zet de vlaai op een rooster in het midden van de oven. Bak hem in circa 25 minuten gaar, of totdat de rand goudbruin is en de kruimels beginnen te kleuren.

Kaneelroom

Maak ondertussen als de vlaai in de oven staat de kaneelroom. Bevestig de ballongarde op de Chef Titanium en doe de slagroom, vanillesuiker en kaneelpoeder in de kom. Klop de slagroom op hoge stand lobbig. Schep in een schaal, dek af met vershoudfolie en zet zolang in de koelkast.

Serveren

Laat de vlaai afkoelen op een rooster. Haal de vlaai voorzichtig uit de taartvorm en serveer op een mooie schaal. Bestrooi eventueel met poedersuiker en serveer met de kaneelroom.

Sta jij inmiddels te popelen om zelf aan de slag te gaan met de Chef? Bekijk snel deze najaarsactie van Kenwood en schaf de Kenwood Chef Titanium voordelig aan!

Dit artikel is gemaakt in samenwerking met Kenwood.

Dit vind je misschien ook leuk

Bekijk alle recepten
Eén reactie

Verdeel je liefde

  1. deze wil ik zeker maken!
    heerlijk!

Follow on Bloglovin mytastenld.com mytastebe.com