Video: banketbakkersroom

Houd je van bakken, dan mag dit eenvoudige basisrecept niet ontbreken in je bakrepertoire: banketbakkersroom! Heerlijk als taart- of vlaaivulling, in soezen, tompouzen en vruchtengebakjes.

Banketbakkersroom is heel eenvoudig te maken en smaakt bovendien veel lekkerder dan kant-en-klare mixen waaraan je water moet toevoegen. Probeer het maar en laat je verbazen!

 

Wereldgerecht, Basisrecepten, Inspiratie, Kookvideo's, Hollandse recepten, Gebak, Dessert, Zoete keuken, Zoet

Ingrediënten

  • 1 vanillestokje
  • 500 ml volle melk
  • 100 g fijne kristalsuiker
  • 45 g custardpoeder, maizena of bloem
  • 50 g eidooier (circa 2 of 3 eidooiers)

Custardpoeder bestaat grotendeels uit maizena, maar bevat ook een klein percentage zout, sulfiet, aroma en gele kleurstof. Door het gebruik van custardpoeder krijg je dus (licht)gele banketbakkersroom. Bij gebruik van maizena of bloem krijg je witte banketbakkersroom.

Verder nodig

  • Fijne zeef

Tip!

Je kunt heel eenvoudig Zwitserse room maken (lekker als taartvulling, in vruchtengebakjes, soezen, roombollen enz.) door twee delen banketbakkersroom te mengen met één deel slagroom. Voeg extra klop-fix of gelatine toe, omdat Zwitserse room in de koelkast snel verwatert.

De eiwitten worden niet gebruikt in dit recept, maar kun je bewaren voor meringue, of één van deze andere heerlijke recepten.

Bereiding

Halveer het vanillestokje in de lengte en schraap het merg eruit. Doe de melk (houd een klein beetje melk achter), met het vanillemerg, de uitgeschraapte vanillepeul en 3/4 van de suiker in een steelpan en laat 10 minuten op laag vuur trekken. Roer in een andere kom de overige suiker, custardpoeder, eidooiers en achtergehouden melk tot een glad mengsel.

Breng de melk nét aan de kook en haal van het vuur af. Giet de hete melk door een fijne zeef bij het eimengsel terwijl je goed klopt met een garde. Schenk het melk-eimengsel weer terug in de pan en verwarm al roerend op laag tot middelhoog vuur, totdat de banketbakkersroom dikker wordt — de substantie lijkt dan op dikke vla. Zet het vuur uit en schenk de banketbakkersroom in een kom. Dek af met een stukje vershoudfolie om velvorming te voorkomen en laat afkoelen. Zet daarna in de koelkast en laat minimaal 4 uur opstijven.

Banketbakkersroom-0207

Bewaar de banketbakkersroom na het afkoelen afgedekt in de koelkast tot gebruik.

banketbakkersroom

 

Geen reacties

Verdeel je liefde

Dit vind je misschien ook leuk

Bekijk alle recepten
Follow on Bloglovin