Heb je onze kookboeken al? Bomvol makkelijke hoofdgerechten! Ons derde kookboek "Makkelijke Wereldgerechten" kun je nu alvast reserveren, verwacht vanaf 2-9-2024!
Boerenkoolrisotto met Parmezaan
Vandaag heb ik een Italiaanse klassieker voor jullie met een heerlijk Hollands tintje: boerenkoolrisotto! Dat ik dol ben op risotto wisten jullie natuurlijk allang, maar boerenkool is iets nieuws onder de zon. Althans, onder mijn culinaire zon. Jarenlang trok ik namelijk mijn neus op voor boerenkool en moest ik er echt niets van weten, maar inmiddels heb ik diverse bereidingen gevonden waar ik erg blij van word (gooi er een lading kaas bij en alles smaakt me!). Met de grote zak gesneden boerenkool die ik kocht maakte ik boerenkoolquiche met rookworst en deze risotto. Beide zijn om van te smullen!
Hoofdgerecht – 2 tot 3 personen – 45 minuten
Ingrediënten
- 300 g risotto (ik gebruikte een zak risotto carnaroli van de Lidl, maar gewone naturel risotto is ook prima, of stiekem misschien nog lekkerder)
- 40 g harde worst (ik gebruikte de harde knoflookworst van de Lidl, maar chorizo of salami kan ook), in kleinere stukjes gesneden
- 1 sjalotje, gepeld en fijngesnipperd
- 125 g gesneden boerenkool
- 1 liter kippenbouillon (gemaakt van twee bouillontabletten)
- 70 g geraspte Parmezaan
- Flinke klont roomboter
- Olijfolie
Verder nodig
Hapjes- of braadpan met deksel
Bereiding
Verhit een hapjes- of braadpan met wat olijfolie en fruit de sjalot, knoflook en worst op laag vuur totdat de sjalot zacht is.
Voeg de boerenkool en risotto toe en bak even kort mee.
Voeg dan zoveel bouillon toe, totdat de risotto net onder staat. Zet het vuur zo hoog dat de bouillon heel zachtjes borrelt en voeg steeds opnieuw bouillon toe als de vorige bijna is opgenomen. Roer de risotto regelmatig door om te voorkomen dat hij aan de bodem vastplakt. Voeg als de risotto bijna gaar is (misschien hoef je niet alle bouillon te gebruiken) en de dikte heeft van dikke pap (klinkt niet zo smakelijk, maar dat is het wel! :)) de Parmezaan en roomboter toe.
Roer de Parmezaan en roomboter door de risotto en zet het vuur uit. Doe de deksel op de pan en laat de risotto nog 5 minuten staan voor je hem serveert.
Eet smakelijk!
Herfstrecepten, Wereldgerechten, Winterrecepten, Italiaanse recepten, Hoofdgerechten, Eenpansgerechten, Vleesrecepten
Deel je reactie