Hazenpeper

Zet jij weleens wild op tafel? Hazenpeper is een heerlijke klassieker uit de Hollandse keuken. De hazenbouten worden eerst gemarineerd om ze wat malser te maken en vervolgens zachtjes gegaard in een volle rodewijnsaus met spekjes, champignons, zilveruitjes en ontbijtkoek. Het is een ideaal gerecht om te serveren als je meerdere eters krijgt, want je maakt hem van tevoren. De hazenbouten moeten eerst een dag of twee marineren en ook het stoven doe je het liefst al een dag van tevoren. Op de dag zelf hoef je de hazenpeper alleen maar op heel laag vuur opnieuw te warmen. Makkelijker kan niet toch? Lekker met rodekool met appel en knolselderijpuree.

Menu, Seizoen, Thema recepten, Vleesrecepten, Winterrecepten, Kerstrecepten, Herfstrecepten, Hoofdgerecht

Ingrediënten

  • 2 kg hazenbout
  • 100 g roomboter
  • Scheutje olijfolie om in te bakken
  • 125 g gerookte spekblokjes of reepjes
  • Pot zilveruitjes à 320 g, uitgelekt
  • 1 pot wild- of gevogeltefond
  • 1 flinke el (bruine)suiker
  • 250 g kleine champignons, schoongeborsteld en gehalveerd
  • 4 plakken ontbijtkoek, in kleine blokjes

Voor de marinade

  • 1 fles rode wijn (ik gebruikte huiswijn van de Jumbo)
  • 4 el rode balsamico-azijn
  • paar takjes tijm
  • paar takjes platte peterselie
  • 4 laurierblaadjes
  • 5 jeneverbessen, gekneusd
  • 4 kruidnagels
  • 8 peperkorrels, gekneusd
  • 1 grote ui, gehalveerd (schil mag blijven zitten)
  • 1 wortel, in grove stukken gesneden
  • 2 teentjes knoflook in de schil, gekneusd

Tip! Je kunt de saus binden met beurre manié of een maizenapapje. Voeg al roerend zoveel toe tot de saus de gewenste dikte heeft. Laat de saus kort even doorkoken. Beurre manié: kneed 50 g boter en 50 g bloem door elkaar tot een deegbal. Trek kleine stukjes van het deeg en roer door de saus, zoveel tot hij gebonden is. Maizenapapje: roer 1 el maizena met een klein beetje koud water tot een glad papje. Voeg hiervan zoveel als nodig is toe aan de saus.

 

Bereiding

  1. Doe de hazenbouten in een grote kom en voeg alle ingrediënten voor de marinade toe. Dek af en laat minimaal 24 uur maar nog liever 48 uur marineren in de koelkast. Draai regelmatig om.
  2. Haal de hazenbouten uit de marinade en dep droog met keukenpapier. Zeef de marinade en vang op. De groenten, kruiden en specerijen hebben hun werk gedaan en mogen weg (ik heb wel wat plakjes wortel bewaard). Breng het gezeefde vocht aan de kook. Schep bovendrijvend wit schuim weg met een schuimspaan. Voeg de fond toe en laat op hoog vuur 5 minuten inkoken. Zet het vuur uit.
  3. Verhit de braadpan met de boter en olie. Voeg de hazenbouten toe en bestrooi met zout en peper. Bak ze op hoog vuur rondom aan om te kleuren. Haal de hazenbouten uit de pan en zet opzij.
  4. Voeg het spek toe en laat even kleuren. Voeg de zilveruitjes toe en bak 2 minuten mee. Leg de hazenbouten met de vrijgekomen vleessappen terug in de pan.
  5. Voeg het ingekookte marinadevocht toe aan het vlees, tot het net onderstaat, je hoeft dus misschien niet alles te gebruiken. Breng aan de kook en zet het vuur laag.
  6. Voeg de suiker, champigons, (wortel) en ontbijtkoek toe en roer door de saus. Doe de deksel op de pan en stoof circa 2 tot 3 uur, of tot het vlees makkelijk van het bot loslaat. Let op dat het vocht niet kookt, maar heel zachtjes pruttelt. Gebruik eventueel een sudderplaatje als het te hard gaat. Je kunt de pan ook in een voorverwarmde oven laten sudderen op 120 – 140 graden. Controleer af en toe of het vocht zachtjes pruttelt, stel de temperatuur anders bij.
  7. Verwijder de botjes uit de hazenbouten. Bind de saus indien nodig (zie onderstaande tip). Doe het vlees terug in de saus en serveer.

Hazenpeper

Hazenpeper

5 reacties

Verdeel je liefde

  1. Joël

    Recept tot op de letter gevolgd. Helemaal super!

  2. Lialeesgraag

    Hoi Annemiek, zou dit recept ook geschikt zijn voor de slowcooker?

    1. Dat kan zeker! Ik zou dan wel iets minder vocht toevoegen omdat er in de slowcooker bijna geen vocht verdampt.

  3. Yvette

    Hoi Annemiek, wat een leuk recept! Waar heb jij de hazenbouten gekocht? Bij een poelier? Groet, Yvette

    1. Hoi Yvette, bij de poelier idd! 🙂

Dit vind je misschien ook leuk

Bekijk alle recepten
Follow on Bloglovin