Indische speklapjes in ketjapsaus

Meestal worden speklappen krokant (lees: kneiterhard!) gebakken in de koekenpan. Wij geven de voorkeur aan deze Indische speklapjes, zachtjes gaar gesmoord in een verrukkelijke ketjapsaus. Het resultaat is om je vingers bij af te likken! Serveer met witte rijst, seroendeng en zoetzure komkommer. 

Wereldgerecht, Vleesrecepten, Indische recepten, Hoofdgerecht

Ingrediënten

  • 600 g à la minute speklappen
  • 1 ui, gepeld en fijngesnipperd
  • 2 knoflooktenen, gepeld en uitgeperst
  • Circa 3 cm gemberwortel, geschild en fijngeraspt
  • 50 ml ketjap manis
  • 1 flinke tl sambal manis
  • 1 el rijstazijn
  • 100 ml warm water

Voor garnering

  • Lente-ui, fijngesneden
  • Seroendeng

Nodig

Grote koekenpan met deksel

Bereiding

  1. Snijd elke speklap in circa 4 stukken. Bestrooi ze met zout en peper.
  2. Verhit een koekenpan met een scheutje olie en bak de speklapjes in een enkele laag aan beide kanten goudbruin. Je zult ze in meerdere porties moeten bakken omdat het anders niet past. Schep de speklapjes op een bord en zet opzij.
  3. Giet het overtollige bakvet in de koekenpan weg. Zorg dat er ongeveer 1 el bakvet achterblijft in de pan. Voeg de ui, knoflook en gember toe aan het achtergebleven bakvet en bak op middelhoog vuur tot de ui zacht is.
  4. Voeg de ketjap, sambal, rijstazijn en het water toe en breng aan de kook. Leg de speklapjes in de ketjapsaus en doe de deksel op de pan. Zet het vuur laag en smoor de speklapjes circa 1 uur, of tot ze heel zacht zijn. Het vocht mag niet meer koken, slechts heel zachtjes pruttelen. Gebruik anders een sudderplaatje.
  5. Haal de speklapjes uit de pan en houd warm. Kook de ketjapsaus – indien nodig – op hoog vuur in tot hij iets dikker is. Leg de speklapjes terug in de saus en warm nog even door.
  6. Serveer met lente-ui en seroendeng.

Indische speklapjes in ketjapsaus

13 reacties

Verdeel je liefde

  1. Marlon

    Ben heel benieuwd. Vanmiddag gaat het in de slow cooker met mijn eigen twist door er gelijk wat roerbakgroenten bij toe te voegen. Lijkt me heerlijk op deze manier.

  2. Mirjam

    Ziet er heerlijk uit, maar is het nou de bedoeling dat de speklapjes heel zacht blijven of verdwijnt het vet door het lange pruttelen??

  3. Jolijn

    Lukt dat ook met speklapjes met zwoerd?

    1. Dat kan natuurlijk Jolijn, maar lijkt me niet zo lekker.

  4. Pauline

    Oooooooo wat is dit lekker! We hebben er twee keer van gegeten en plannen nu al de volgende keren!

    1. Superleuk om te horen Pauline! 🙂

  5. Margot

    Kan het sudderen ook in een slowcooker?Ik neem aan van wel, hoe lang zou dit dan moeten en welke stand?

    1. Marjolein

      Dit wil ik ook weten inderdaad

    2. Ja hoor dat kan! Ik zou hem op stand high zetten voor minimaal 3 uur, misschien langer. Gewoon kwestie van uitproberen. 😉

  6. Jose

    Ik neem aan 3 centimeter gemberwortel ? 😉

    1. Klopt helemaal! Dankjewel!

      1. Klink heerlijk. Welke groente en ??? doe je erbij.
        Rijst??? en ???
        Wij zijn favoriet van jou gerechten. Zeker 1 keer per week maken wij al jaren een keukenliefde recept.
        Dank je wel dat je ons hebt leren koken.

        1. Leuk om te horen Monique! 🙂 Ik serveer er graag rijst bij, zoetzure komkommers, soms sajoerboontjes en seroendeng! 🙂

Dit vind je misschien ook leuk

Bekijk alle recepten
Follow on Bloglovin