Heb je onze kookboeken al? Bomvol makkelijke hoofdgerechten! Ons derde kookboek "Makkelijke Wereldgerechten" kun je nu alvast reserveren, verwacht vanaf 2-9-2024!
Spijs & Wijn: vegetarische groentestrudel
O yes, ik heb weer een mooi Spijs & Wijn-gerecht voor je klaarstaan! Dit keer met een dikke knipoog naar Pasen, want morgen is het eerste paasdag! En dat mag natuurlijk best feestelijk zijn. Omdat nergens staat dat een gerecht voor de feestdagen samen moet gaan met (grote stukken) vlees, maakte ik een vegetarische groentestrudel. Romige Boursin, bloemkool, worteltjes en peulen verpakt in een knapperig en krokant filodeegjasje. Echt té lekker!
Martin van De Wijngekken geeft voor dit heerlijke gerecht een goede wijntip waarmee je spijs en wijn gezond laat swingen in je mond.
Hoofdgerecht voor 4 personen – 30 minuten + 20 minuten in de oven
Ingrediënten
- 2 verpakkingen filodeeg (in één pak filodeeg zitten 2 verpakkingen)
- 500 g bloemkool
- 100 g peultjes
- 100 g wortel, circa 4 tot 5 kleine waspeentjes
- Bosje lente-ui
- 2 eieren
- 100 g ongezouten roomboter
- 50 g bloem
- 250 ml melk
- Bakje tuinkers
- 1 bakje Boursin a 150 g
Verder nodig
Kookpan met deksel, steelpan, bakpapier, vershoudfolie, maatbeker, vergiet, kwastje om te bestrijken
Bereiding
Laat het filodeeg in de verpakking ontdooien in circa 10 minuten.
Snijd de bloemkool in middelgrote stukken. Snijd de wortel over de lengte doormidden en vervolgens in vieren. Lange wortels kun je eenmaal doormidden snijden.
Breng een ruime pan met licht gezouten water aan de kook en voeg de bloemkool toe. Kook 4 minuten en voeg dan de wortel toe. Voeg na 4 minuten de peultjes toe en kook nog 1 minuut verder. Giet de groenten af en vang 250 ml van het kookvocht op. Laat de groenten goed uitlekken in een zeef of vergiet.
Kook ondertussen in een ander pannetje de eieren hard, circa 8 minuten in kokend water. Giet ze af, spoel af met koud water en pel ze. Hak de eieren grof en dek ze zolang af met vershoudfolie.
Verwarm de oven voor op 220 graden. Smelt 50 g boter in een steelpannetje of afgedekt in de magnetron.
Bekleed een bakblik met een vel bakpapier en leg hier overlappend de plakken filodeeg uit de eerste verpakking op. Bestrijk elke plak filodeeg met een beetje boter, voordat je de andere erop legt. Maak er een langwerpig vierkant van.
Verkruimel 2/3 van de Boursin over het filodeeg (randen vrijhouden) en leg de groenten in het midden (houd 1 el lente-ui achter de hand). Dek de groenten af met het filodeeg uit het andere pak, op dezelfde manier als de eerste keer. Vouw de randen om, zodat een stevig pakketje ontstaat.
Bestrijk ook de bovenkant met boter en bak de strudel in circa 20 minuten goudbruin.
Laat ondertussen op laag vuur de overige roomboter smelten en voeg de bloem toe. Roer een minuut met de garde goed door om de bloem te laten garen. Voeg al roerend de melk en 250 ml van het groentenat toe en zet het vuur wat hoger. Blijf goed roeren met de garde, totdat de saus begint te binden. Voeg de overige Boursin toe en laat de saus enkele minuten op laag vuur zachtjes pruttelen. Houd de saus op laag vuur warm. Roer vlak voor serveren de achtergehouden lente-ui erdoor.
Laat de strudel uit de oven circa 8 minuten afkoelen en snijd dan met een groot broodmes in gelijke stukken.
Serveer met de saus en garneer met het gehakte ei en wat plukjes tuinkers.
Wijnkeuze Martin Kuhlman
Bij Pasen hoort een échte paaswijn en de paaswijn die ik voor ogen heb is fris van stijl en past bij allerlei lichte gerechten, de pinot blanc.
Pinot blanc komt oorspronkelijk uit de Elzas. Heerlijke frisse wijnen waar de druif ook nog wat zuur kan krijgen door het koele weer. De druif rijpt langzaam en daarom krijgt de pinot blanc ook die heerlijke aroma’s. Jammer genoeg zie je de pinot blanc tegenwoordig ook uit allerlei andere streken vandaan komen, maar die bewaar ik voor een andere keer.
Wat voor alle wijnen geldt: ‘kies een kwaliteitswijn’. Je krijgt zoveel meer voor je geld. Een goede droge pinot blanc uit de Elzas heb je al voor rond de 7 euro. Let wel op het achteretiket, er staat een schijf met cijfers van 1 tot 10, dit stelt de mate van restzoet voor. Kies dus een droge Elzasser met een cijfer van 2 of 3. Ben je een liefhebber van meer zoete wijn, kies dan voor een cijfer van 4 of 5, maar denk eraan: niet té zoet.
Meer informatie over wijn, proefnotities en wijn-spijscombinaties vind je op De Wijngekken.
Enjoy!
Lenterecepten, Seizoensrecepten, Spijs & Wijn Recepten, Themarecepten, Wereldgerechten, Duitse recepten, Paasrecepten, Hoofdgerechten, Vegetarische recepten
Deel je reactie