Stroopwafelcheesecake met karamelsaus

Deze stroopwafelcheesecake met karamelsaus stond al tijden op mijn to bake list maar door de eindeloze zomer werd hij steeds opzij geschoven. Ik vind dit namelijk echt een taart voor in de herfst of winter. De bodem van deze cheesecake maakte ik van speculaasjes, dat geeft zo’n heerlijke herfstsmaak. De stroopwafels gaan zowel door de vulling van de cheesecake als bovenop en de fluweelzachte karamelsaus maakt het smulfeest compleet! Wat een feest, deze taart! 

Seizoen, Thema recepten, Wereldgerecht, Gebak, Herfstrecepten, Hollandse recepten, Sinterklaasrecepten, Winterrecepten, Zoet

Ingrediënten

  • 300 g speculaasjes
  • 105 g roomboter + extra klont om in te vetten
  • 900 g roomkaas (ik gebruikte die van de Lidl)
  • 200 g fijne kristalsuiker
  • 5 eieren
  • 50 ml slagroom
  • 1 el maizena
  • 1 biologische citroen, alleen de rasp
  • 3 grote stroopwafels

Optioneel voor de karamelsaus

  • 150 g witte basterdsuiker
  • 125 ml slagroom

Verder nodig

  • Ronde springvorm van 26 cm
  • Vel bakpapier
  • Keukenmachine met hakmes
  • Elektrische handmixer

Liefhebber van salted karamelsaus? Roer een snuf zeezoutvlokken of wat gemalen zeezout uit de molen door je karamelsaus!

Bereiding

Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet de springvorm in met boter en bekleed de bodem met bakpapier.

Smelt de roomboter in een steelpannetje op laag vuur. Maal de speculaasjes tot fijne kruimels in de keukenmachine en roer deze door de gesmolten boter. Verdeel de koekkruim over de bodem van de springvorm en druk aan met de bolle kant van een lepel. Veeg het koekkruim langs de rand van de springvorm weg met een stukje keukenpapier, anders zitten er na het bakken koekkruimels in de zijkant van de cheesecakevulling en dat ziet er rommelig uit.

Mix de roomkaas samen met de suiker tot een glad en romig mengsel. Voeg één voor één de eieren toe en klop verder. Klop tot slot de slagroom, maizena en de citroenrasp door de roomkaasvulling.

Hak de stroopwafels met een groot mes in grove kruimels. Schenk de roomkaasvulling over de bodem van de springvorm en strooi de helft van de stroopwafelkruimels erover. Druk ze indien nodig met je vinger net onder de vulling.

Zet de oventemperatuur terug naar 140 graden en bak de cheesecake 2 uur in het midden van de oven. Zet op een rooster of bakblik onder de cheesecake ook een ovenschaaltje met water in de oven. Zo droogt de cheesecake niet uit en gaat hij niet barsten. Doe na 1,5 uur kort de ovendeur open en strooi de overige stroopwafelkruimels over de cheesecake. Zet de oven na 2 uur uit en laat de cheesecake volledig afkoelen in de uitgeschakelde oven. Ik bak de cheesecake altijd ’s avonds en laat hem dan de hele nacht in de oven staan. Zet de afgekoelde cheesecake in de koelkast en koel minimaal 4 uur.

Karamelsaus

Doe de suiker samen met een scheutje water in een pan met dikke bodem en breng aan de kook. Laat zachtjes koken tot de suiker is opgelost en de karamel goudbruin kleurt. Ga niet door de suiker roeren met een lepel want dan blijft de suiker aan je lepel plakken en gaat het klonteren. Verwarm in een ander pannetje de slagroom. Zet het vuur laag en voeg langzaam en al roerend de warme slagroom toe aan de karamel (pas op, dit gaat flink borrelen!). Klop met een garde tot een gladde karamelsaus. Je kunt de karamelsaus warm of koud serveren. Drizzle vlak voor serveren over de cheesecake.

 

 

10 reacties

Verdeel je liefde

  1. Iris

    Mijn oven kan niet lager dan 160 graden. Moet ik hem dan gewoon simpelweg korter bakken?

    1. Hoi Iris, je kunt hem dan idd. iets korter bakken, zowieso een uur schat ik maar misschien iets langer. Na een uur gewoon regelmatig even controleren of de bovenkant al stevig is (hij mag nog licht wiebelen, hij stijft verder op tijdens het afkoelen).

  2. Monique

    Hoi Annemieke, ik heb de stroopwafelcheesecake met caramelsaus nu al een paar keer gemaakt en hij is echt heerlijk. Maar hij zakt altijd in. Terwijl ik toch precies doe wat je zegt en hem ‘s avonds bak en dan in de oven laag afkoelen. Heb je nog een tip? Groetjes Monique

    1. Hoi Monique, wat vervelend dat hij steeds inzakt. Elke oven werkt weer anders en ik ga altijd uit van mijn eigen ervaring gebaseerd op mijn oven. Cheesecake krimpt altijd iets na het bakken, maar de binnenkant moet wel gaar zijn. Als dit bij jou niet het geval is moet hij langer in de oven. Als de bovenkant dan te bruin wordt, kun je de temperatuur wat lager zetten en de taart langer bakken, of de bovenkant afdekken met alufolie. Ik zou hem in jouw geval zeker 15 minuten langer bakken de volgende keer.

  3. Mac van Galen

    In het begin moet de oven op 180 graden. Ik neem aan dat dit voor de bodem is, maar dat is weggevallen, ben ik bang. Kun je misschien vertellen hoe lang dat dan moet? Ik geniet van al je recepten, zowel online als in je boek. Deze cheese cake ziet er zalig uit.

    1. Linda

      Hier ben ik ook benieuwd naar. Hoe lang moet de bodem bakken?

      1. De bodem wordt niet apart voorgebakken. De oventemperatuur gaat eerst op 180 graden om de oven goed warm te krijgen. Als de taart de oven ingaat zet je de temp. lager. Door de lagere temperatuur zal de cheesecake minder snel gaan scheuren.

  4. Marianne

    Dit word een uitdaging voor mijn verjaardag oer 2 weken .🍰☕

    1. carin

      hoe lang kan je deze taart bewaren?? en zo ja moet ik deze afgedekt in koelkast bewaren??

      1. Hoi Carin, mijn voorkeur gaat uit naar bewaren op een koele, donkere plek het liefst in een kelder. Anders idd afgedekt bewaren in de koelkast. Je kunt hem zeker 3 dagen bewaren.

Dit vind je misschien ook leuk

Bekijk alle recepten
Follow on Bloglovin