Heb je onze kookboeken al? Bomvol makkelijke hoofdgerechten! Ons derde kookboek "Makkelijke Wereldgerechten" kun je nu alvast reserveren, verwacht vanaf 2-9-2024!
Varkenshaas medaillons met champignonroomsaus
Mag je extreem genieten op een doodgewone donderdag?
Ik zou niet weten waarom niet. Met deze varkenshaasmedaillons met champignonroomsaus kan dat. Deze verwennerij maakt mijn hartje alle dagen van de week blij. En het gerecht is nog eens supersnel klaar ook. Perfect dus voor een drukke doordeweekse dag.
Geniet je liever in het weekend van dit gerecht? Maak er gerust een mooi feest van en nodig familie of vrienden uit. Dit gerecht zorgt altijd voor vuurwerk!
Hoofdgerecht voor 2 personen — 25 minuten
Ingrediënten
- 1 grote varkenshaas a 350 g, op kamertemperatuur
- 6 tot 8 plakjes ontbijtspek
- 250 g champignons, schoongeborsteld en in vieren gesneden
- 1 ui, gepeld en fijngesnipperd
- 1 takje tijm
- 2 el cognac
- 100 ml kalfsfond
- 100 ml slagroom
- 1 tot 2 el ingelegde groene peperkorrels (dit mag je ook weglaten als je niet van peperkorrels houdt)
- Bakboter
- Zout en peper uit de molen
Om erbij te serveren
- Sperziebonen, broccoli of spruitjes
- Aardappelkroketjes of gebakken aardappels
Verder nodig
Koekenpan, aluminiumfolie
Bereiding
Snijd de varkenshaas in dikke plakken, zodat je circa 7 medaillons krijgt. Bestrooi licht met zout en peper en wikkel om de rand van elke medaillon een plakje ontbijtspek (trek het spek voorzichtig uit elkaar zodat je een lange reep krijgt). Verhit de koekenpan met wat bakboter en bak de varkenshaasmedaillons aan beide kanten goudbruin en gaar.
Ze mogen nog iets rosé zijn vanbinnen. Schep ze uit de pan op een licht voorverwarmd bord en houd warm onder aluminiumfolie. Bak in het braadvet van de varkenshaas de champignons op hoog vuur, totdat ze iets geslonken zijn. Voeg de ui en tijm toe en bak even mee, totdat de ui zacht is. Blus af met de cognac en laat inkoken. Voeg de kalfsfond toe en kook in tot de helft verdampt is. Voeg de slagroom en peperkorrels toe en laat op laag vuur enkele minuten even doorpruttelen.
Verwijder de tijm. Schep op elk bord wat van de saus en leg de varkenshaasmedaillons erbovenop. Lekker met sperziebonen en aardappelkroketjes.
Herfstrecepten, Seizoensrecepten, Themarecepten, Wereldgerechten, Winterrecepten, Hollandse recepten, Kerstrecepten, Mannenvoer, Hoofdgerechten, Vleesrecepten
om 20:14
Hallo dit ziet er heerlijk uit kan het een dag van te voren voor de kerst
groeten marga
om 11:04
Het vlees kun je niet een dag van tevoren bakken, maar de saus wel. De volgende dag kun je dan het bakvet van het vlees eventueel nog toevoegen aan de opnieuw opgewarmde saus.
om 07:25
Klinkt goed, ik ga dit vanavond maken.
Helaas heb ik geen cognac in huis.
Is 2 el Madeira ook goed? Daar heb ik nog wel een klein flesje van. En anders heb ik grappa, gemaakt van druivenpulp.
Ik hoor graag waar ik de cognac door kan vervangen 🙂
om 11:19
Hoi Tosja, je kunt de cognac gerust vervangen door Madeira maar je kunt de alcohol ook gewoon weglaten, dan smaakt de saus nog steeds heerlijk. 🙂
om 19:22
Vanavond dit recept gemaakt met sherry ipv cognac (had ik niet in huis?) wij hebben heerlijk gegeten!
om 20:03
Superleuk om te horen Simone! 🙂
om 09:39
Een geweldig recept…..maar ik moest met twee linker handen en voeten lerende keukenprins eerst opzoeken hoe lang je varkenshaas moet bakken. Ik heb het dus na een half uurtje zoeken op het internet en 20 verschillende antwoorden maar gehouden op 2 x 6 minuten aan beide kanten.
Ik vind jouw gerechten helemaal top om te maken met deze heldere uitleg en foto’s. Maar doe mij een plezier en zet er bak en kooktijden bij, al was het maar voor deze met twee linker handen en voeten lerende keukenprins.
om 09:42
Bedankt voor je leuke reactie Fred! Ik vind het lastig om baktijden aan te geven, zowieso is die afhankelijk van de garing die je wenst. Varkenshaasmedaillons zijn vrij snel klaar, omdat ze niet zo dik zijn. Ik houd van rosé, dus ik denk dat vier tot vijf minuten per kant wel voldoende is. Maar het is een kwestie van uitproberen. Ik zorg altijd dat ik een extra stukje vlees in de pan heb, die ik bij twijfel kan opensnijden. Een andere manier om erachter te komen of het vlees gaar is, is door er met je vinder op te drukken. Veel veerkracht is rauw, weinig veerkracht is done. Maar het vergt enige oefening, voordat je dat helemaal goed hebt. Succes Fred! 🙂