Bietensalade met honing-geitenkaas

Bietensalade met honing-geitenkaas

Dit is een heerlijk vegetarisch gerecht die je zowel als voorgerecht en als hoofdgerecht kunt serveren: bietensalade met honing-geitenkaas. Gebruik kleinere plakken geitenkaas wanneer je het als voorgerecht serveer. 

Lunch of hoofdgerecht voor 4 personen

Ingrediënten 

  • 2 rode bieten, ongeschild (of, kies voor een razendsnelle versie reeds gekookte bietjes)
  • 1 stevige, frisse appel
  • grote zak veldsla
  • 4 plakken zachte verse geitenkaas
  • honing
  • walnoten
  • paar verse tijmtakjes, alleen de blaadjes
  • balsamicoazijn
  • walnotenolie + extra vierge olijfolie
  • zout en peper uit de molen

DSC_2368_800x536

Verder nodig
gasbrander, aluminiumfolie, rubberen handschoenen

Bereiding
Verwarm de oven voor op 200 graden. Verpak elk bietje in een stukje aluminiumfolie en pof de bietjes ongeveer 45 minuten in de oven of totdat je er met een houten prikker makkelijk doorheen kunt. Verwijder het folie en laat ze even iets afkoelen. Schil de appel en snijd in hele kleine blokjes. Pel de bietjes, met handschoenen aan om rode handen te voorkomen,  en snijd in evengrote blokjes als de appel.

DSC_2383_800x536

Doe ze samen in een kom en breng op smaak met de balsamicoazijn, een kneepje honing en wat zout en peper.

Bietensalade met honing-geitenkaas

Maak de sla aan met 1 deel olijfolie, 1 deel walnotenolie en wat zout en peper. Verdeel de sla over de borden en leg hier bovenop een geitenkaasje. Druppel er royaal honing over en karameliseer dit met de gasbrander, of zet de geitenkaasjes even kort onder de grill (zonder de salade natuurlijk ) 🙂

DSC_2399_800x536

DSC_2407_800x536

Verdeel het bieten-appelmengsel over de sla samen met de walnoten (ik bak de walnoten altijd even kort in een droge koekenpan, totdat ze licht beginnen te kleuren. Ze worden hier nog lekkerder van). Bestrooi het geheel tot slot met de tijmblaadjes.

DSC_2451_800x460

Bietensalade met honing-geitenkaas

Eet smakelijk!

WIJNTIP

Heerlijk met een frisse, zoetige witte wijn zoals bijvoorbeeld een gewürztraminer spätlese.

Comments

  1. Gisteren gemaakt en heeeeerlijk gegeten! Echtgenoot lust de volgende keer graag meer tijm door de bietjes zelf heen. In plaats van notenolie (die had ik niet), sinaasappelolijfolie en champagne balsamico-azijn gebruikt (ooit eens gekregen in een kadopakket). We hebben gesmuld! We aten er gebakken aardappels bij.

Speak Your Mind

*