Koninginnesoep

Koninginnesoep

Deze feestelijke koninginnesoep zit boordevol gezonde groenten en heeft een heerlijke smaak. Vanwege zijn prachtige oranje kleur is deze soep bij uitstek geschikt om te serveren op Koningsdag, of natuurlijk tijdens een spannende voetbalwedstrijd van ons eigen Oranje. 

Ingrediënten voor 6 tot 8 personen

  • 1 kipfilet
  • 2 kippenbouillontabletten
  • 1 erwtensoep groentepakket (bevat 2 wortels, 1 prei, stukje knolselderij en peterselie)
  • 1 ui, fijngesnipperd
  • 35 g roomboter
  • Zonnebloem- of olijfolie
  • 1 flinke el bloem
  • Kopje doperwten
  • Klein scheutje room

DSC_1241_800x536

Verder nodig
Blender of staafmixer

Bereiding

Minimaal een uur, of maximaal een dag van tevoren

Leg de kipfilet in een klein kookpannetje, verkruimel er 1 bouillontablet over en voeg zoveel water toe, totdat de kipfilet net onder staat. Zet het vuur op de laagste pit en pocheer de kipfilet. Het water mag beslist niet koken want dan wordt de kipfilet droog. De kipfilet is gaar als het vlees wit is en hij nog licht veerkrachtig aanvoelt. Als de kipfilet boven komt drijven is hij al te gaar, dus blijf erbij! Haal de kipfilet uit de bouillon en leg op een bord opzij. Bewaar de bouillon.

Maak de soep af

Schil de knolselderij en snijd, samen met de wortel en prei in middelgrote stukken. Houd 1/4 stuk wortel en 1/2 stuk prei achter, snijd de wortel in piepkleine blokjes en de prei in smalle ringen.

DSC_1265_800x536

Verhit wat olie in een soeppan of hoge kookpan en fruit de ui op laag vuur zacht.

DSC_1246_800x516

Zet het vuur wat hoger, voeg de roomboter en de middelgrote stukken groenten toe en bak kort verder, totdat de groenten licht kleuren. Voeg de bloem toe en bak een minuut mee, om te bloem te laten garen.

DSC_1261_800x536

Verkruimel de overige bouillontablet eroverheen en voeg, al roerend met een garde, 1,5 liter vocht toe (de bewaarde kippenbouillon aangelengd met water). Breng de bouillon aan de kook en zet het vuur wat lager.

DSC_1264_800x536

Kook totdat de groenten zacht zijn en pureer de soep in de blender of met behulp van de staafmixer.

DSC_1267_402x600

Doe de soep weer terug in de kookpan, zet het vuur laag en voeg de doperwten en kleingesneden wortel en prei toe.

DSC_1278_800x536

Kook zachtjes verder totdat de groenten beetgaar zijn (je kunt de groenten ook in een apart pannetje beetgaar koken en pas op het laatste moment aan de soep toevoegen). Scheur of snijd de kipfilet in repen en voeg samen met een scheutje room toe aan de soep. Warm nog even door en serveer de soep direct.

Koninginnesoep

Eet smakelijk!

Speak Your Mind

*