Mieks special: caprese salade met biefstuk

Mieks special: caprese salade met biefstuk
Het moet tot buiten de stadsgrenzen te horen zijn …

Op mijn ‘Nú koken!’-lijst schreeuwt de Italiaanse caprese salade al tijden zijn stembanden schor. Hoewel mijn bloed stroomt als een woeste rivier, heb ik zijn smeekbedes nog steeds onbeantwoord gelaten. Ben ik gek aan het worden, zeg ik bij mezelf, als ik weer met knipperende ogen de lijst bekijk. Ik ben fervent liefhebber van de Italiaanse keuken. Ik heb tomaat, mozzarella, basilicum standaard op voorraad liggen. Ik bezit dus alles om mijn vurige hartje dolgelukkig te maken!

Lieve, lieve klassieke caprese salade, hou nog eventjes vol; want al gauw komt de dag dat wij er saampjes vandoor gaan …

Vandaag sus ik mijn smachtende verlangen naar klassieke caprese met deze smulvariant. Met gebakken biefstuk en knapperige bruschetta heb ik er een eigen verrukkelijke draai aan gegeven.

Mmmm … Dek de tafel, trompetter je geliefden bijeen en laat het verrukgeluk zegevieren. Dit weekend mag je weer schaamteloos genieten van een nieuwe Mieks special!

Hoofdgerecht voor 2 personen — 20 minuten 

Ingrediënten

  • 2 flinke biefstukken*, op kamertemperatuur (*zie onderstaande tip)
  • Zakje gemengde sla
  • 2 eetrijpe vleestomaten, in plakken gesneden
  • 1 bol buffelmozzarella, in plakken gesneden
  • 2 el groene pesto, zelfgemaakt of kant-en-klaar
  • 1/2 rode ui, in dunne halve ringen gesneden
  • 2 el pijnboompitjes, goudbruin geroosterd
  • 10 semi-zongedroogde tomaten
  • 2 dikke sneetjes zuurdesembrood
  • 1 teen knoflook
  • Extra vierge olijfolie + olie om in te bakken
  • Zwarte peper en zeezout uit de molen

Verder nodig
Koekenpan

Bereiding
Verwarm de oven voor op 200 graden. Leg het brood op een met bakpapier bekleed bakblik en bestrijk met wat olijfolie. Rooster het brood licht goudbruin in de oven. Pel de knoflook en wrijf hiermee over het geroosterde brood (je hebt nu bruschetta).

Laat de koekenpan heet worden en voeg dan een scheutje olie toe. Kruid de biefstuk aan beide kanten met zout en peper en bak op hoog vuur goudbruin. (Je kunt dit ook in een grillpan doen, je hoeft dan geen olie te gebruiken.) Zet het vuur wat lager en bak de biefstuk verder, totdat hij de gewenste garing heeft. Leg ze op een bord en laat even rusten.

Verdeel ondertussen de sla over twee borden en leg hier, dakpansgewijs, de tomaat en mozzarella op. Bestrooi met de rode ui, pijnboompitjes, zongedroogde tomaten en lepel er wat pesto overheen. Verdun de pesto eventueel met wat olijfolie. Bestrooi de salade met zout en peper.

Snijd de biefstuk in schuine plakken en leg bovenop de salade. Serveer met de bruschetta.

Mieks special: caprese salade met biefstuk

Eet smakelijk!

Tip

Eigenlijk wilde ik dit recept serveren met gebakken ossenhaaspuntjes, maar omdat de slager op zondag dicht zit en de AH geen ossenhaas had werd het biefstuk. Ik denk echter dat deze salade ook heerlijk smaakt met gebakken ossenhaas!

Speak Your Mind

*