Pannenkoeken – ouderwets lekker!

Pannenkoeken - ouderwets lekker!

Pannenkoeken! Wie is er niet groot mee geworden? Heerlijk opgerold met stroop en poedersuiker, of belegd met hartige ingrediënten zoals stukjes appel, spek of kaas. Als echte Hollandse kaaskop is mijn favoriet toch wel de kaaspannenkoek. En daar doe ik dan ook nog stroop en poedersuiker overheen. Tja …

Natuurlijk smaakt een pannenkoek ook heerlijk als dessert met een bolletje vanilleijs of bestrijk ze met wat Nutella, de favoriet van jong en oud!

Onderstaande ingrediënten zijn voldoende voor circa 8 pannenkoeken

Ingrediënten 

  • 125 g bloem
  • 2 eieren
  • 300 ml melk
  • Snufje zout
  • 1 tl suiker
  • 2 el vloeibare boter + extra om in te bakken

Verder nodig
Pannenkoekpan of gewone koekenpan, garde, beslagkom

Bereiding
Doe de bloem in een grote kom en maak een kuiltje. Klop de eieren en melk door elkaar en voeg dit al roerend met een garde langzaam toe aan de bloem, totdat je een glad beslag hebt. Roer tot slot 2 eetlepels boter, zout en de suiker door het beslag. Dek af en laat minimaal 30 minuten in de koelkast rusten.

Smelt wat boter in een koekenpan en schenk met een soeplepel het beslag in de pan. Draai de pan rond om het beslag te verdelen. Bak de pannenkoeken op middelhoog vuur aan beide kanten goudbruin.

Voor een kaaspannenkoek leg ik plakjes kaas op de kant die al bruin is zodat de kaas kan smelten. Bij een spek of appelpannenkoek kun je het beste eerst de spek of appel even bakken en daar het beslag overheen gieten.

Pannenkoeken - ouderwets lekker! Pannenkoeken - ouderwets lekker!

Eet smakelijk!

Comments

  1. Hoi, is dit recept veranderd? Ik gebruik het altijd via de website, maar had altijd 6 eieren nodig en 1 l melk. Of staat er ergens nog een pannenkoekrecept? Ik maak veel van je recepten!

  2. heerlijk ziet het er uit.
    Ik bak altijd met pannenkoekenmix. Is deze manier lekkerder?
    Hoeveel pannenkoeken haal je uit dit recept?
    Ik bak zelf altijd 2 pakken mix per keer.

    • Hoi Grietje,

      Dit beslag is zeker veeeeel lekkerder dan kant-en-klare mix, althans, dat is mijn bescheiden mening 😉 Je haalt er zeker 10 tot 15 pannenkoeken uit, afhankelijk van de dikte. Het is ook lekker om een half zakje vanillesuiker aan het beslag toe te voegen. Zo krijgt je pannenkoek een lekker zoetje… Succes!

      • Bedankt voor de reactie!
        Ik ga ze eens uitproberen.

      • Nou ik heb ze gebakken. Ik heb het recept 2x genomen. Een deel van de bloem heb ik vervangen voor volkoren meel. Ze waren heerlijk en lekker voedzaam.
        Kun je trouwens de hoeveelheid roomboter verminderen of weglaten? Ik vond ze wel iets vetter aanvoelen dan pannenkoeken van mix.

        • Wat leuk om te horen Grietje! Dat volkoren meel is zeker een goed en gezond idee! Als je een koekenpan gebruikt met goede antiaanbaklaag, denk ik dat je de hoeveelheid roomboter best kunt halveren. Mocht ik ze binnenkort weer gaan maken zal ik dit uitproberen en het je zeker laten weten! Of anders hoor ik het misschien wel van jou… 🙂

          • Dat is fijn. De kinderen vonden ze allemaal veel lekkerder als van pannenkoekenmix. Dus ik denk dat ik ze voortaan zo maak.

          • Hoi Annemiek,

            Daar ben ik weer! Ik heb ze weer eens gebakken. En nu met minder roomboter. En weer met een deel volkorenmeel. Ik heb gebruikt: 250 gram bloem en 150 gram volkoren tarwemeel. En maar 20 gram roomboter. Aan het begin heb ik mijn pannen licht ingevet met roomboter. Ze bakten prima en zien er prima uit. Minder boter is dus geen probleem.

          • Hoi Grietje,

            Bedankt voor je reactie! Zal het zeker eens proberen.

  3. Thnx voor je link. Ik zal er ook meteen een naar Keuken Liefde plaatsen.

  4. Hahaha, dat klopt. Zeker als je een eetblog hebt vergeet je soms weleens de simpele dingen… ik heb je site trouwens meteen even bij mijn links gezet.

  5. Wat kunnen sommige zaken toch uit je gedachten raken! Ik krijg me nu opeens toch trek in een pannenkoek met spek en appel!!! Hellup….

Speak Your Mind

*