Basis koken: jachtsaus (of jägersaus)

Basis koken: jachtsaus (of jägersaus)

Na het proeven van deze zelfgemaakte jachtsaus, zul je nooit meer een zakje Knorr openmaken. Deze jachtsaus kun je serveren bij tal van heerlijke vleesgerechten, zoals biefstuk, rollade, karbonade, hamlapjes, of een lekkere schnitzel. Je kunt de saus prima van tevoren al maken en op het laatste moment alleen even opwarmen.

Saus, bijgerecht voor 4 personen – 20 minuten

Ingrediënten

  • 250 g champignons, schoongeborsteld en in plakjes gesneden
  • 2 el boter + 1 el olie om in te bakken
  • 3 sjalotjes, fijngesnipperd
  • 125 g magere spekreepjes
  • 2 takjes tijm
  • 1 el bloem
  • 1 el tomatenpuree
  • 200 ml rode wijn
  • 125 ml runderbouillon
  • 1 el suiker

Verder nodig
Koekenpan, sauspannetje

Bereiding
Bak de champignons in wat olie op hoog vuur, totdat ze geslonken en goudbruin zijn. Fruit de sjalot, spek en tijmtakjes in 1 eetlepel boter op middelhoog vuur in het sauspannetje, totdat de ui zacht is. Voeg de tomatenpuree en bloem toe en bak een minuutje op laag vuur mee, zodat de bloem kan garen. Voeg al roerend de rode wijn en bouillon toe, totdat je een gladde saus hebt. Breng op smaak met de suiker. Voeg de champignons toe en laat de saus enkele minuten op laag vuur zachtjes pruttelen. Roer vlak voor serveren de overige eetlepel boter door de saus en klop goed door. Verwijder de tijmtakjes en serveer de saus in een mooie sauskom.

Lekker bij allerlei soorten gebraden vlees, gebakken schnitzel en biefstuk.

Basis koken: jachtsaus (of jägersaus)

Eet smakelijk!

Basisrecepten, Bijgerecht, Franse recepten, Groenten, Hartige keuken, Herfstrecepten, Kerstrecepten, Seizoen, Thema recepten, Wereldgerecht, Winterrecepten

Dit vind je misschien ook lekker

Bekijk alle recepten
19 reacties

Verdeel je liefde

  1. Jessica

    Hallo Annemiek, in het recept staat tomatenpuree, maar op de foto lijkt het wel tomatenketchup, klopt dat?
    Ik wil deze jachtsaus graag maken, maar ik twijfel welke van de twee ik erin moet doen.
    Alvast hartelijk bedankt voor je reactie!

    1. Hoi Jessica, het kan allebei, maar tomatenpuree geeft een diepere smaak en vind ik zelf lekkerder.

  2. mruijter30

    hallo…
    kan ik de saus na bereiding ook invriezen?

    1. Ja hoor, dat kan.

  3. Anneke Petersen-Vliek

    Hallo Annemiek, kan ik in plaats van bloem iets anders gebruiken in verband met gluten allergie?

    1. Hoi Anneke, ik ben daar niet zo in thuis, maar je kunt uiteraard ook glutenvrij meel gebruiken zoals bijv. havermeel, amandelmeel of kokosmeel. Even experimenteren wat het lekkerste is.

    2. Joke

      je kan van schar mix c de bloem vervangen .

  4. Nelly

    Hallo Annemiek
    Dank voor dit geweldige en makkelijke recept.
    Ons Hollands pannetje met sperziebonen uit de tuin en hamlappen was lekkerder dan ooit.
    Schnitzel en rollade met deze heerlijke saus volgt snel. Dit wordt bij ons een klassieker ?

    1. Superleuk om te horen Nelly!

  5. Anoniempje

    Ziet er super heeerlijk uit!
    Kan ik de wijn weglaten? Zoja, hoe is de bereidingswijze dan xx

    1. Je kunt de rode wijn weglaten, de bereiding blijft hetzelfde. Maar ik zou hem zeker toevoegen! Je proeft er later niets van terug, maar hij geeft de saus net dat ene extra’s.

  6. Lenie

    Het lijkt me heerlijk, dus ik ga het zeker maken. Maar kan ik de recepten ook uitprinten? Ik zie nergens iets staan van een printtekentje, of zie ik iets over het hoofd? Anders zet ik de tablet wel in de keuken 🙂

    1. Hoi Lenie, onderaan elk recept staat een print friendly knop. 🙂

  7. Jeannet

    Deze heerlijke saus met Kerst bij de rollade gemaakt voor 10 personen.
    We hebben er van genoten!
    Bedankt boor het recept

    1. Leuk om te horen Jeannet!

  8. Janwillem van Boven

    Hallo Annemiek,
    Erg lekkere saus. Voor ons (mijn dochter en ik) kerstdiner hadden we een kleine rollade, krieltjes met rozemarijnuit de oven, salade en dus jouw jachtsaus. Voor twee personen veel, erg veel saus. Maar gewoon opgemaakt.

    Kan de saus worden ingevroren ?

    Zo ja: maak ik een behoorlijke pan vol en vries de saus (in kleine bakjes) in. Voor toekomstige schnitzels, gehaktballen, kip e.d.

    MVG
    Janwillem van Boven
    Nijmegen

    1. ghislain

      saus invriezen kan … maar niks beter dan vers gemaakt toch!
      de saus in potjes gieten tot aan het deksel en mooi afsluiten, desnoods nog een velletje folie tussen saus en deksel … de goede afsluiting voorkomt velvorming en het bovendrijven van eventueel ongebonden vetrestjes.(je weet wel die witgele randjes)
      nadien gewoon zachtjes opwarmen en klaar!
      ps de padestoelen kunnen watminder knapperig geworden zijn …

  9. Elisa

    Oke, dit was echt zo lekker!!! Had de saus zaterdag geserveerd bij de kipschnitzel. We hadden een vriend te eten die de saus maar bleef opscheppen!
    En zo makkelijk!!! Ik word er weer helemaal blij van als ik er aan denk! Zo voelt dat pure geluk wat je uit die kleine dingen kan halen!!

    1. Oh wat leuk om te lezen Elisa! Ik ben het helemaal met je eens, ik word daar ook zo blij van! 🙂

Follow on Bloglovin mytastenld.com mytastebe.com