Ingrediënten
- 25 g ongezouten roomboter
- 30 g bloem
- 300 ml koude melk
- Nootmuskaat
- Zout en peper
Bechamelsaus is een warme witte saus op basis van bloem, boter en melk. De saus wordt in de Italiaanse keuken vaak gebruikt voor de bekende lasagne bolognese. Door geraspte kaas aan de saus toe te voegen maak je heel makkelijk een heerlijke kaassaus voor bijvoorbeeld over de witlof of broccoli.
Basisrecepten, Hartige keuken, Sauzen en dips, Wereldgerechten, Franse recepten
Merknamen in dit recept/artikel kunnen afkomstig zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes kunnen affiliate links zijn. Voor meer informatie lees onze voorwaarden.
Laat de roomboter rustig smelten zonder te kleuren en voeg dan de bloem toe.
Laat de bloem enkele minuten meebakken terwijl je met een garde goed roert.
Als je bloem te kort meebakt voordat je de melk toevoegt loop je kans dat de saus straks naar bloem smaakt. Voeg dan beetje bij beetje de melk toe en blijf goed roeren totdat je een mooie gladde saus hebt.
Breng de bechamelsaus op smaak met een snufje nootmuskaat en wat zout en peper.
Voor een kaassaus roer je op het laatste moment nog een handvol geraspte kaas door de saus.
Roer totdat de kaas is gesmolten en je geen draden meer kunt trekken.
Heb je onze kookboeken al? Bomvol makkelijke hoofdgerechten! Ons derde kookboek "Makkelijke Wereldgerechten" kun je nu bestellen.
om 17:47
In plaats van boter gebruik ik ook vaak olie, olijfolie is mijn favoriet voor Italiaanse gerechten. Voor een sausje over de groente of andere gerechten , gebruik ik een neutralere olie. Al kan olijfolie ook dan wel.
Eet smakelijk
om 22:29
Hi Annemiek,
Moet deze saus na bereiding direct gebruikt worden of hoe lang is deze in de koelkast te bewaren?
Is het misschien zelfs in te vriezen?
Groetjes!
om 10:03
Hoi Marielle,
Je hoeft de saus niet direct te gebruiken. Stukje vershoudfolie eroverheen leggen (om velvorming te voorkomen) en gewoon in de koelkast bewaren. Een paar dagen kan prima! De saus los invriezen heb ik zelf nog niet gedaan, maar zal ook geen probleem zijn. Lasagne met bechamelsaus vries ik namelijk ook in.
om 21:00
Opnieuw bedankt voor je snelle reactie 😉
Maakt het nog uit of je magere, halfvolle of volle melk gebruikt?
En welke kaas gebruik je om er een kaassaus van te maken?
om 21:16
Graag gedaan! Hoe voller de melk, hoe voller de smaak van de saus. Ik houd van vol… 😉 In principe kun je elke kaas gebruiken die je zelf lekker vindt, afhankelijk waarvoor je de bechamelsaus gaat gebruiken. Wil je een basis kaassaus maken die overal wel bij past, kies dan een jong belegen kaas.