Ingrediënten
- 500 g blauwe bessen
- 4 eieren
- 100 g poedersuiker + 2 el extra
- 100 g bloem
- 100 ml slagroom
- 200 ml melk
- 1 tl vanille-extract (Kirsch is ook lekker)
- Roomboter om in te vetten
Verder nodig
- Ronde, ondiepe quichevorm 28 cm.
Ben je weleens in Frankrijk op vakantie geweest? Dan ken je ongetwijfeld het dessert clafoutis. Een soort dikke pannenkoek gevuld met kersen. In Frankrijk noemen ze een variant met ander fruit dan kersen een flaugnarde, maar ik noem dit lekker eigenwijs een blauwe bessen clafoutis. Gebruik je liever ander fruit? Dat kan ook! Zo maakte ik ook al pruimen clafoutis, maar je kunt ook perzik, frambozen of bramen gebruiken. Hoe je het ook wilt noemen, het is een heerlijk nagerecht om met meerdere mensen van te genieten!
Menu, Seizoensrecepten, Wereldgerechten, Zomerrecepten, Franse recepten, Zoete recepten, Dessert
Ingrediënten
Merknamen in dit recept/artikel kunnen afkomstig zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes kunnen affiliate links zijn. Voor meer informatie lees onze voorwaarden.
Verwarm de oven voor op 175 graden. Vet de taartvorm in met boter en bestrooi de bodem en randen met 2 eetlepels poedersuiker.
Was de blauwe bessen, laat ze goed uitlekken en verdeel ze over de taartvorm.
Doe de eieren en poedersuiker in een kom en klop met de garde tot een luchtig mengsel. Voeg geleidelijk de de bloem toe en klop op lage stand door het mengsel. Giet langzaam de room, melk en vanille-extract erbij en roer tot een glad beslag.
Giet het beslag voorzichtig over de blauwe bessen. Schuif de taartvorm in het midden van de oven en bak 60 minuten, of tot de clafoutis stevig en goudbruin is (bij mij duurde het iets langer tot hij stevig was). Bestrooi direct met poedersuiker en serveer lauwwarm, dan is hij het lekkerst.
Heb je onze kookboeken al? Bomvol makkelijke hoofdgerechten! Ons derde kookboek "Makkelijke Wereldgerechten" kun je nu alvast reserveren, verwacht vanaf 2-9-2024!
om 16:41
Wat een lekker recept! Kan ik deze in de ochtend al voorbereiden, en rond etenstijd in de oven zetten?
En hoe lang moet het in de oven als ik kleine ovepannetjes wil gebruiken?
om 10:32
Hoi Corrie, dat heb ik zelf nog niet geprobeerd maar ik denk dat het wel kan. De oventijd zal iets korter zijn als je kleine pannetjes gebruikt maar hoelang exact durf ik niet te zeggen. Dat hangt af van de grootte van de pannetjes en van je oven. Gewoon erbij blijven en goed in de gaten houden.
om 22:05
Hallo Annemiek, heb het recept opnieuw gemaakt en verder aangepast. Heb in totaal 100 ml slagroom en 200ml melk toegevoegd en 125gr bloem, verder 2 potten goed uitgelekte kersen. De taart was hierdoor niet nat en wat steviger. Alleen met blauwe bessen smakelijker. Gr. Astrid.
om 10:40
Hoi Astrid, ik heb de hoeveelheid melk nu aangepast naar 200 ml. Wel laat ik de 100 gram bloem staan, omdat ik niet meer bloem wil toevoegen dan echt nodig is. Met kersen is ook erg lekker maar dan het liefst met verse kersen uit het seizoen, die hebben veel meer smaak. Dankjewel voor je reactie en het doorgeven van de aanpassingen!
om 17:38
Ik heb dit recept gemaakt, de smaak is goed. Mijn probleem is, ik vind het waterig smaken en erg nat, kloppen de verhoudingen wel, moet er niet meer bloem bij bv 150gr of minder vocht. Hoor graag van je
om 09:13
Hoi Astrid, bedankt voor je opmerking! Ik heb het recept nog iets aangepast want hij was bij mij ook iets aan de natte kant. Heb de bloem nu verhoogd naar 100 gram, dan zou het goed moeten zijn.