Elzasser zuurkool

Tijdens mijn tripje met dochterlief naar Disneyland Paris kwam ik in een van de vele eetkraampjes op het culinaire plein ‘Place de Remy’ de Elzasser zuurkool tegen: een heerlijk eenpansgerecht uit de Franse Elzas bestaande uit zuurkool, vlees en aardappelen. Ik vond het er zo lekker uitzien dat ik eenmaal weer thuis direct zelf aan de slag ging. Voor de bereiding worden zuurkool en vlees in een lekkere (Elzas) wijn samen in een pan gestoofd. Zo krijgt de zuurkool veel smaak en wordt het vlees boterzacht. Samen met de zuurkool van mijn moeder is dit mijn favoriete manier om zuurkool te bereiden. Het is heel makkelijk om te maken en kan eigenlijk niet mislukken. Het enige dat je nodig hebt is een beetje geduld! 🙂

Wereldgerecht, Vleesrecepten, Franse recepten, Eenpansgerechten, Hoofdgerecht

Ingrediënten

  • 2 grote uien, in halve ringen gesneden
  • 1 kg zuurkool, afgespoeld en uitgelekt
  • 2 plakken casselerrib
  • 1 stuk zuurkoolspek
  • 1 ambachtelijke rookworst
  • 1 tl zwarte peperkorrels, gekneusd
  • 1 tl jeneverbessen, gekneusd
  • 6 laurierblaadjes
  • 1 fles Pinot blanc, Riesling of Gewürztraminer, bij voorkeur uit de Elzas. (Koop een extra fles om bij de zuurkool te drinken)
  • Vloeibare bakboter (Traditioneel wordt ganzevet of reuzel gebruikt om nog meer smaak aan het gerecht te geven. Update: ik heb dit gerecht inmiddels gemaakt met reuzel en dat is verrukkelijk!)
  • 1,2 kg vastkokende aardappels
  • Bosje peterselie, fijngehakt

Zie ook onderstaande serveertips!

Verder nodig

  • Grote, hoge kookpan + deksel die net in de pan past
  • Vel bakpapier

 

Serveertip! Wij vinden het lekker om nog schaaltjes met ananasblokjes, uitgebakken spekjes, mosterd en jus bij de zuurkool te serveren.

Tip! Je kunt de zuurkool en aardappels ook laten afkoelen en afgedekt bewaren voor de volgende dag. Bak het geheel dan op in een grote koekenpan (of paellapan) en zet met pan en al op tafel.

Tip! Ook lekker om bij dit gerecht te serveren is confit de canard: gekonfijte en vervolgens krokant gebakken eendenbout.

Elzasser zuurkool

Bereiding

  1. Verhit een kookpan met de bakboter (of ganzevet of reuzel) en voeg de uien toe. Bak op laag vuur circa 10 minuten tot de uien bijna doorzichtig zijn van kleur, laat de uien niet kleuren.
  2. Verdeel 1/3 van de zuurkool en de helft van de peperkorrels, jeneverbessen en laurierblaadjes over de uien. Leg het zuurkoolspek op de zuurkool en verdeel hier weer wat zuurkool en de overige peperkorrels, jeneverbessen en laurierblaadjes overheen. Leg de casselerrib op de zuurkool en dek af met de laatste zuurkool. Druk de lagen stevig aan. Giet zoveel wijn toe tot het geheel tot net iets meer dan de helft onderstaat (ik gebruikte ongeveer een halve fles wijn). Verfrommel een stukje bakpapier en trek uit elkaar. Dek de zuurkool af met het bakpapier en leg de deksel erop.
  3. Breng de zuurkool aan de kook en zet het vuur dan laag (het vocht mag zachtjes pruttelen, maar niet koken!). Stoof de zuurkool enkele uren tot hij heel zacht is en het vlees uit elkaar valt. De kooktijd kan (afhankelijk van het vlees) variëren van minimaal 2 tot 5 uur. De zuurkool mag tijdens het stoven niet droog komen te staan, voeg anders wat extra wijn toe.
  4. Verwijder eventuele botjes uit de karbonades. Trek het vlees uit elkaar en hussel door de zuurkool. Rasp 1 achtergehouden aardappel fijn boven de zuurkool en roer erdoorheen. De aardappel maakt de zuurkool fluweelzacht en bind het overtollige vocht (je proeft hem niet terug). Indien nodig kun je de andere aardappel ook raspen en toevoegen. Warm nog enkele minuten mee in de zuurkool om te laten garen.
  5. Schil — als de zuurkool bijna gaar is — de aardappels en halveer de grote exemplaren (houd twee grote, geschilde aardappels achter de hand). Kook de aardappels gaar in een ruime pan met licht gezouten water. Leg de rookworst bovenop de aardappels en warm mee. Giet de aardappels af en laat uitstomen.
  6. Serveer de zuurkool en de gekookte aardappels samen op een mooie serveerschaal. Snijd de rookworst in plakken en leg erbovenop. Bestrooi met de peterselie.

4 reacties

Verdeel je liefde

  1. Mirte

    Leuk recept ga ik zeker een keer proberen, maar je bedoelt i.p.v. keukenpapier zeker bakpapier?

    1. Oh idd Mirte, ik heb het aangepast! Dankjewel! 🙂

    2. Carolyn

      Ziet er heel lekker uit. Kan je dit ook omschrijven voor de slowcooker?

      1. Hoi Carolyn, je kunt dit recept op dezelfde manier in de slowcooker maken. Ik zou dan wel minder wijn toevoegen omdat in de slowcooker bijna geen vocht verdampt en je anders teveel vocht overhoudt.

Dit vind je misschien ook leuk

Bekijk alle recepten
Follow on Bloglovin