Ingrediënten
- 500 g vastkokende aardappels
- Paprikapoeder
- Zout en peper
- Vloeibare bakboter of olie
Ik ben dol op gebakken aardappels. Vooral de gebakken aardappels van mijn schoonmoeder vind ik heerlijk. Haar geheim? Ze strooit een snuf paprikapoeder over de aardappels. Probeer het maar, ze zijn verrukkelijk.
De lekkerste gebakken aardappels maak je met een restje gekookte aardappels van de dag ervoor. Je hoeft ze dan alleen in plakjes te snijden voordat je ze bakt in de koekenpan. Je kunt de aardappels ook schillen, in plakjes of blokjes snijden en dan even voorkoken. Afhankelijk van de dikte hoef je ze maar 5 minuten te koken, of tot ze beetgaar zijn. Laat ze goed uitlekken en volledig afkoelen. Als de aardappels koud zijn kun je ze krokanter bakken en vallen ze minder snel uit elkaar tijdens het bakken.
Wil je gebakken aardappels met een lekker krokant korstje? Dep de aardappelschijfjes indien nodig droog en gebruik een grote koekenpan zodat ze alle ruimte hebben, of bak in meerdere porties. Laat de olie of bakboter goed heet worden voordat je de aardappels in de pan doet. Bak de aardappels op middelhoog vuur aan beide kanten goudbruin.
Het is natuurlijk een kwestie van smaak. Ik gebruik ze allebei regelmatig, net welke ik in huis heb. Vastkokende aardappels behouden hun vorm iets beter tijdens het bakken maar beide kun je lekker goudbruin en krokant bakken.
Ik kruid de aardappels met een snuf paprikapoeder, daardoor krijgen ze een heerlijke smaak. Soms bak ik ook een gekneusd knoflookteentje mee voor een subtiele knoflooksmaak (een snufje knoflook- of uienpoeder kan ook) of voeg ik gedroogde of verse rozemarijn toe. Wees daar wel zuinig mee want rozemarijn heeft een sterke smaak.
Merknamen in dit recept/artikel kunnen afkomstig zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes kunnen affiliate links zijn. Voor meer informatie lees onze voorwaarden.
Heb je onze kookboeken al? Bomvol makkelijke hoofdgerechten! Ons derde kookboek "Makkelijke Wereldgerechten" kun je nu bestellen.
om 16:58
Zelf kook ik nooit aardappelen van tevoren als ik gebakken aardappelen wil eten. Koop gewoon aardappelschijfjes en tijdens het bakken doe ik een deksel op de pan. De aardappelen garen dan in de boter en in hun vocht. Af en toe prikken en daarna afbakken zonder deksel. Scheelt een hoop gas.
om 11:37
Zo kan het ook idd. Bedankt voor de tip!
om 11:36
De àllerlekkerste manier (en lekker makkelijk) is bij ons thuis;
Koop een zak ‘stamppot-aardappelen’, die zijn al geschild en voorgekookt, en snij ze in wat kleinere blokjes. De grootste ‘brokken’ uit de zak ongeveer in 4-en.
Doe dan in een wokpan of hele grote koekenpan een flinke kluit baadboter voor vlees (bijvoorbeeld Croma) en een flinke scheut zonnebloemolie.
Zodra de boter begint te bruinen doe je de aardappelblokjes in de pan, strooi er dan wat zout over en flink wat Cajun-kruiden. Zet de warmtebron op de allerhoogste stand en hou hem zo. Na een minuut of tien zijn je aardappeltjes heerlijk krokant en heel lekker pittig van smaak.
om 11:08
Dat klinkt ook lekker Ria, zeker de Cajunkruiden ga ik eens proberen. De aardappels kook ik wel het liefste zelf, die vind ik toch meer smaak hebben.
om 16:19
Hier ook een grote fan van cajunkruiden op de gebakken aardappels. Voor de afwisseling gebruik ik ook wel eens een snuf kerrie.
om 10:49
Kerrie is ook lekker idd!
om 09:15
Met kipkruiden zijn ze ook heel lekker
om 11:08
Ga ik ook eens proberen!