Hartige oliebollen met pancetta, ui en Parmezaan

Een lekkere oliebol op oudjaarsdag mag niet ontbreken toch? Wij zijn dol op de traditionele oliebol gevuld met appel en rozijnen, maar vinden een hartige oliebol ook erg lekker. Deze hartige oliebollen zijn gevuld met pancetta, ui en Parmezaan en krijgen hierdoor een heerlijk Italiaans tintje!

Thema recepten, Oud-en-nieuwrecepten, Voor bij de borrel

Ingrediënten

Voor minimaal 25 stuks

  • 75 g pancetta, fijngesneden
  • 1 grote ui, gepeld en fijngesnipperd
  • Olijfolie om in te bakken
  • 375 g bloem
  • Flinke snuf zout
  • 2 tl knoflookpoeder
  • 5 g gedroogde gist
  • 1 tl witte basterdsuiker
  • 375 ml volle melk, verwarmd
  • 1 ei, losgeklopt
  • 18 g roomboter, gesmolten
  • 75 g Parmezaan, geraspt + extra voor garnering
  • 15 g platte peterselie (rozemarijn of salie zijn ook erg lekker), fijngehakt

Verder nodig

  • Frituurpan met zonnebloemolie

Tip! Vers gebakken smaken oliebollen natuurlijk het allerlekkerst. Heb je er toch een paar over? Bewaar ze dan in een goed afsluitbare plastic zak op een koele, donkere plek. Liever niet in de koelkast. Na twee dagen kun je oliebollen beter invriezen. Om ze weer opnieuw op te warmen bak je ze ca. 15 minuten in een voorverwarmde oven op 200 graden.

Bereiding

Verhit een koekenpan met een scheutje olijfolie en bak de pancetta en ui op laag vuur langzaam uit tot de pancetta begint te kleuren en de ui lekker zacht (maar niet bruin) is. Laat afkoelen.

Zeef de bloem en het zout boven een grote beslagkom. Maak een kuiltje in het midden van de bloem en voeg de knoflookpoeder, gist, suiker en warme melk toe. Roer met een garde tot je een glad deeg hebt zonder klontjes. Voeg het ei en de boter toe en roer door het beslag. Roer tot slot de gebakken pancetta en ui, Parmezaan en de helft van de peterselie toe. Roer tot alles goed gemengd is.

Maak een theedoek licht vochtig met warm water en dek de beslagkom ermee af. Laat de kom op een warme en tochtvrije plek minimaal een uur rijzen, of tot het deeg verdubbeld is in volume.

Verwarm de olie tot 175 graden. Dompel de ijsschep onder in de hete olie (zo blijft het beslag niet plakken) en schep het oliebollenbeslag ermee in de pan. Bak niet teveel oliebollen tegelijk. Draai de oliebollen na enkele minuten om en bak nog een paar minuten verder. De oliebollen moeten rondom goudbruin zijn.

Proef de eerste oliebol even om de gaarheid te controleren. Laat ze uitlekken op keukenpapier en verder afkoelen. Bestrooi de oliebollen voor serveren met wat Parmezaan en de overige peterselie. Warm of lauwwarm smaken deze oliebollen het allerlekkerst.

Hartige oliebollen met pancetta, ui en Parmezaan

Hartige oliebollen met pancetta, ui en Parmezaan

Geen reacties

Verdeel je liefde

Dit vind je misschien ook leuk

Bekijk alle recepten
Follow on Bloglovin