IJsjes cupcakes (uit het ‘Kinderbakboek’)

Hoe leuk zijn deze ijsjes cupcakes! Ze komen uit het ‘Kinderbakboek’ van Laura Kieft. Als je van bakken houdt ken je Laura ongetwijfeld van haar zoete bakblog Laura’s Bakery. Ik snuffel regelmatig even rond op haar website om me te verlekkeren aan de prachtige foto’s en leuke recepten. 

Kinderbakboek

Het ‘Kinderbakboek’ is alweer het vierde kookboek van Laura’s hand. De 30 zoete bakrecepten zijn allemaal uitgewerkt met stap-voor-stap illustraties die alle handelingen duidelijk laten zien. Dat maakt het boek niet alleen heel erg leuk en aantrekkelijk voor kinderen, maar ook voor volwassenen! Ook handig: het boek heeft een spiraalband waardoor de bladzijdes mooi open blijven liggen tijdens het bakken.

Naast de 30 recepten geeft Laura ook antwoordt op veel gestelde bakvragen zoals ‘hoe voorkom je dat het beslag gaat schiften?’, ‘wat is au bain-marie?’, ‘wanneer is een baksel gaar?’ en ‘hoe bekleed je een bakvorm?’. Ook vertelt ze wat de ongeschreven bakregels zijn, legt ze de betekenis uit van veelgebruikte baktermen en geeft ze nog veel meer tips en trucs. Met dit Kinderbakboek heb je dus alles in handen om je bakrecept tot een succes te maken.

IJsjes cupcakes

Deze ijsjes cupcakes komen uit het hoofdstuk Taart & (cup)cakes. Ze bestaan eigenlijk uit twee recepten: de cupcakes en de botercrème. De cupcakes zijn heel makkelijk om te maken, de botercrème duurt wat langer omdat je tussendoor moet wachten. Vind je dit teveel gedoe, dan kun je ook mix voor botercrème gebruiken waar je alleen boter en melk aan hoeft te voegen. Deze maak je in 3 minuten. Hoewel ik zelfgemaakte botercrème lekkerder vind, is de mix een prima alternatief voor als je weinig tijd hebt. Waar je ook voor kiest, deze ijsjes cupcakes zijn leuk om te maken en superfeestelijk! Ook erg leuk om als kindertraktatie uit te delen in de klas.

Kinderrecepten, Gebak, Zoet

Ingrediënten

Botercrème

  • 45 g bloem
  • 240 ml melk
  • 200 g ongezouten roomboter
  • 200 g poedersuiker
  • 1 tl vanille-extract

Cupcakes

  • 180 g ongezouten roomboter, op kamertemperatuur
  • 135 g fijne kristalsuiker
  • 1 tl vanille-extract
  • 4 eieren
  • 180 g zelfrijzend bakmeel
  • Snufje zout
  • 14 ijsbakjes
  • Gekleurde sprinkles

Nodig

  • Beslagkom
  • Handmixer
  • Vel bakpapier
  • Parapluutjes

Voor de botercrème

  • Zeef
  • Steelpan
  • Garde
  • Beslagkom(men)
  • Handmixer
  • Spuitzak + stervormig spuitmondje

Bewaartip van Laura! Zonder toef blijven de cupcakes in een trommel 4-5 dagen houdbaar in de koelkast. Met een toef kun je ze 2-3 bewaren in een trommel. Bewaar ze dan op een koele plek buiten de koelkast.

IJsjes cupcakes (uit het'Kinderbakboek')

Bereiding

Botercrème

  1. Zeef de bloem en doe samen met de melk in een steelpan.
  2. Klop met een garde de bloem door de melk zodat er geen klontjes meer in zitten. Verhit al roerend op middelhoog vuur en breng langzaam aan de kook. Zodra het kookt zet je het vuur lager.
  3. Blijf roeren tot het mengsel dikker begint te worden. Haal de pan van het vuur als het lijkt op dikke vla.
  4. Doe het mengsel in een kom of diep bord en dek af met vershoudfolie. Laat afkoelen tot kamertemperatuur. Er mogen geen klontjes meer in de crème zitten, is dit wel het geval dan druk je het door een fijne zeef.
  5. Klop in een andere kom de boter en poedersuiker luchtig. Voeg het vanille-extract toe en mix glad.
  6. Voeg het bloemmengsel toe en mix in ca. 5 minuten glad. Nu is de botercrème glad. Als je de botercrème te slap vindt, kun je hem 30 minuten in de koelkast laten opstijven.

Cupcakes

  1. Verwarm de oven voor op 175 graden. Bekleed een bakblik met bakpapier. Zet de ijsbakjes op het bakblik.
  2. Doe de roomboter, kristalsuiker en vanille-extract in een kom en mix een paar minuten tot het romig is.
  3. Voeg één voor één de eieren toe, voeg steeds pas het volgende ei toe als het vorige volledig is opgenomen in het beslag.
  4. Voeg het bakmeel en zout toe en mix op lage stand verder tot je de bloem niet meer ziet.
  5. Verdeel het beslag over de 14 ijsbakjes. Bak de cupcakes 16 tot 18 minuten in het midden van de oven, of tot ze gaar zijn. Laat de cupcakes helemaal afkoelen voordat je de botercrème erop spuit.
  6. Snijd eventueel uitstekend beslag boven de ijsbakjes weg. Doe de botercrème in de spuitzak en spuit mooie toeven op de cupcakes. Bestrooi met de sprinkles en prik een parapluutje (ik gebruikte cocktailprikkers die ik nog had liggen) in de cupcakes.

IJsjes cupcakes (uit het'Kinderbakboek')

Geen reacties

Verdeel je liefde

Dit vind je misschien ook leuk

Bekijk alle recepten
Follow on Bloglovin