Kerstboom koekjes

Hoe leuk zijn deze kerstboom koekjes! De koekjes zelf maak je met een eenvoudig basisrecept en je versiert ze met royal icing. Voordat je aan de slag kunt gaan heb je wat speciale dingen nodig zoals een kerstboomuitsteker, eiwitpoeder (voor de icing), kleurstof, een plastic spuitfles, spuitzak en een spuitmondje nr. 2 van Wilton. Je kunt deze spullen het beste online bestellen, dan hoef je niet te zoeken in een winkel. Als je deze spullen eenmaal in huis hebt, kun je direct aan de slag.

Als je deze geglazuurde koekjes eenmaal hebt gemaakt ben je verkocht. Ze zijn ontzettend leuk om te maken en superlekker! 

Thema recepten, Seizoen, Kerstrecepten, Koekjes, Winterrecepten, Zoet

Ingrediënten

Voor ca. 40 koekjes

  • 300 g bloem + extra om uit te rollen
  • 150 g witte basterdsuiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 250 g koude boter, in blokjes gesneden
  • 1 eidooier
  • 1x recept voor Royal icing
  • Groene en rode levensmiddelenkleurstof (online bestellen)
  • Zilveren suikerparels (fantasiemix Dr. Oetker)
  • Witte suikersterren (fantasiemix Dr. Oetker)

Nodig

  • Zeef
  • Bakpapier
  • Vershoudfolie
  • Kerstboom koekjesuitsteker
  • Deegroller
  • Plastic spuit- of garneerfles
  • Spuitmondje nr. 2 van Wilton en wegwerpspuitzak

Bereiding

  1. Zeef de bloem boven een kom. Voeg de basterd-, vanillesuiker en snuf zout toe en roer door elkaar. Voeg de koude boter toe en kneed met koele handen (of gebruik een keukenmachine met deeghaak) de boter door de bloem, tot het mengsel een zandachtige structuur krijgt. Voeg de dooier toe en kneed snel tot een samenhangend deeg. Vorm tot een deegbal en verpak goed in vershoudfolie. Laat minimaal één uur rusten in de koelkast.
  2. Verwarm de oven voor op 170 graden. Bekleed een bakblik met bakpapier.
  3. Rol het deeg uit op een licht met bloem bestrooid aanrechtblad. Strooi ook een klein beetje bloem over de deegroller en rol het deeg uit tot een ronde lap van ca. 5 mm dik. Draai het deeg tussen het uitrollen door steeds om en bestrooi opnieuw het aanrecht en de deegroller licht met bloem. Steek het deeg uit met de uitstekers en leg ze op het bakblik. Overgebleven deeg kun je opnieuw tot bal vormen en opnieuw uitrollen, net zolang tot het op is.
  4. Als het deeg te slap/warm is geworden, leg de uitgestoken deegvormpjes dan 15 minuten op bakpapier in de koelkast. Als het deeg koel is, blijft het tijdens het bakken beter in vorm. Bak 8 tot 10 minuten in het midden van de oven, of tot de randjes goudbruin en de binnenkant van de koekjes licht goudbruin gekleurd zijn. Haal uit de oven en laat 8 minuten afkoelen op het bakblik, tot ze uitgehard zijn. Leg de koekjes dan op een rooster en laat volledig afkoelen.
  5. Maak de royal icing volgens het recept. Doe 2/3 van de icing in een kommetje en maak groen met enkele druppels groene kleurstof. Maak de overige icing rood met wat druppels rode kleurstof. Doe de groene icing in de spuitfles. Dek de rode kleurstof zolang af met vershoudfolie, anders droogt het uit. Spuit met de groene icing eerst de contouren op de kerstboom en kleur daarna in. Laat de icing opdrogen (dit duurt ca. 10 minuten). Doe de rode icing in de wegwerpspuitzak met spuitmondje nr. 2 en spuit hiermee slingers op de kerstboom. Druk voorzichtig hier en daar wat zilveren parels in de icing en een witte ster als piek. Laat de icing helemaal uitharden en bewaar de koekjes daarna in een afgesloten bak of trommel. Ze blijven dan zeker 5 dagen goed.

Kerstboom koekjes

Kerstboom koekjes

Geen reacties

Verdeel je liefde

Dit vind je misschien ook leuk

Bekijk alle recepten
Follow on Bloglovin