Limburgs zoervleis

Wij Verweij’tjes zijn dol op stoofvlees en ik heb inmiddels al heel wat smakelijke varianten gemaakt. Maar een goed recept voor het traditionele Limburgse zoervleis ontbrak nog. Hoog tijd om daar verandering in te brengen! 🙂 

Van origine wordt zoervleis van paardenvlees gemaakt. Om het vlees lekker mals te krijgen wordt het vlees gemarineerd en gestoofd in azijn. Zuur vlees dus! De zuren verzachten de spiervezels waardoor het vlees malser wordt. Om de zure smaak te compenseren wordt er stroop en suiker toegevoegd, waardoor het gerecht een mooie zoet-zuur balans krijgt. Net als alle andere stoofvleesgerechten is ook dit gerecht heel makkelijk om te maken, je hebt alleen wat geduld nodig. Hoe langer je het vlees laat stoven, hoe zachter en malser het wordt.

Mijn tip? Maak dit gerecht al een dag van tevoren zodat je alle tijd hebt om het vlees zacht te krijgen. Op de dag dat je het wilt eten hoef je het alleen even opnieuw op te warmen en te zorgen voor wat lekkere bijgerechten. Traditioneel wordt zoervleis geserveerd met zelfgemaakte friet en appelmoes, maar rodekool en stoofpeertjes smaken er ook heerlijk bij kan ik je vertellen! 🙂 Vervang de friet ook eens door romige aardappelpuree. Mmmm… Ouderwets genieten!

Seizoen, Eenpansgerechten, Herfstrecepten, Vleesrecepten, Winterrecepten, Hoofdgerecht

Ingrediënten

  • 1 kg runderriblap, in middelgrote stukken gesneden
  • 200 ml natuurazijn
  • 2 uien, gepeld en in halve ringen
  • 3 kruidnagels
  • 3 laurierblaadjes
  • Vloeibare bakboter
  • 3 el appel-perenstroop (die is zoeter dan appelstroop)
  • 1 à 2 el bruine basterdsuiker
  • 2 plakken ontbijtkoek, in kleine blokjes gesneden

Verder nodig

  • Braadpan met dikke bodem en deksel
  • Eventueel een sudderplaatje

Bereiding

Doe het vlees in een grote kom samen met de azijn, kruidnagels, laurierblad en vul aan met water tot het vlees nét onderstaat. Dek af met vershoudfolie en zet in de koelkast. Laat minimaal 4 uur tot maximaal 24 uur marineren. Laat het vlees uitlekken en vang het vocht op. Dep het vlees droog met keukenpapier.

Verhit een braadpan met een flinke kneep vloeibare bakboter en laat heet worden. Voeg het vlees toe (niet teveel in een keer want dan daalt de temperatuur van de pan teveel en stoof je het vlees in plaats van bakken. Bak het vlees anders in meerdere porties aan), bestrooi met zout en peper en bak kort aan om te kleuren. Schep uit de pan.

Voeg indien nodig wat extra boter toe en bak in het bakvet van het vlees de uien tot ze zacht en glazig zijn. Voeg het vlees en de vrijgekomen vleessappen toe aan de uien en blus af met het opgevangen marineervocht, het vlees hoeft nét niet helemaal onder te staan, voeg wat extra water toe als je te weinig marineervocht hebt. Breng aan de kook en voeg de appel-perenstroop, suiker (voeg eerst 1 eetlepel suiker toe en proef later tijdens het stoven of de zoet-zuur verhouding goed is, anders voeg je nog een extra lepel suiker toe) en ontbijtkoek toe. Roer door elkaar en doe de deksel op de pan.

 

Dit vind je misschien ook leuk

Bekijk alle recepten
3 reacties

Verdeel je liefde

  1. jopie

    Lekker

    1. Monique

      Gisteren in ‘ut zoër’ laten trekken en vandaag gemaakt en echt super, super lekker! Groetjes van een Limburgs maedje

      1. Superleuk om te horen Monique! 🙂

Follow on Bloglovin mytastenld.com