Ingrediënten
- 150 g pure chocolade
- 250 ml slagroom, minimaal 35% vet!
- 3 eieren
- 100 g fijne kristalsuiker
- Snufje zout
Verder nodig
Plastic kommetje voor in de magnetron, elektrische handmixer, garde
Klik hier als je de video niet kan zien. De koning van de toetjes is voor mij deze luchtige chocolademousse. Hij is fluweelzacht, romig en luchtig; precies zoals het hoort! In onderstaande video laat ik je zien hoe makkelijk hij is om te maken. Waar wacht je nog op? Hup, aan de slag!
Basisrecepten, Kookvideo's, Wereldgerechten, Zoete keuken, Franse recepten, Zoete recepten, Chocoladerecepten, Dessert
Ingrediënten
Verder nodig
Plastic kommetje voor in de magnetron, elektrische handmixer, garde
Merknamen in dit recept/artikel kunnen afkomstig zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes kunnen affiliate links zijn. Voor meer informatie lees onze voorwaarden.
Bereiding
Breek of hak de chocolade in kleine stukjes en smelt ze in een plastic kommetje in de magnetron. Verwarm de chocolade de eerste keer 1,5 minuut in de magnetron en verleng daarna steeds met 30 seconden, totdat bijna alle chocolade is gesmolten. Roer de chocolade glad en zet zolang opzij.
Klop de slagroom lobbig, dus niet helemaal stijf. Zet weg in de koelkast.
Vul een kookpan met 1/3 heet water en zet op het vuur. Houd het water tegen de kook aan. Plaats een hittebestendige kom bovenop de kookpan en zorg ervoor dat de kom het water niet raakt. Doe de suiker, het zout en de 3 eieren in de kom en klop met de mixer op de hoogste stand, totdat het mengsel lauw is. Je voelt dit met je vinger. Zodra het eimengsel lauw aanvoelt haal je de kom weg van de pan met water en klop je nog circa 10 minuten verder, totdat het eimengsel weer is afgekoeld.
Voeg de gesmolten en inmiddels afgekoelde chocolade al kloppend met de garde toe aan het eimengsel. Voeg daarna beetje bij beetje de slagroom toe en klop luchtig door de chocolademousse.
Chocolademousse voor volwassenen? Je kunt nu een scheut van je favoriete likeur aan de mousse toevoegen en erdoorheen kloppen.
Schep de chocolademousse in een grote, afsluitbare bak en bewaar in de koelkast tot gebruik. Vlak voor serveren kun je met twee eetlepels mooie quenelles maken van de mousse en op een bord serveren. Je kunt de chocolademousse ook in een spuitzak scheppen en in dessertglaasjes spuiten. Als je de mousse met een lepel in glaasjes schept is de kans groot dat je knoeit en dan moet je de glaasje weer schoonvegen. Het makkelijkste is dus om de mousse in een spuitzak te doen.
Serveer de chocolademousse eventueel met vers (rood) fruit, een extra toef stijfgeklopte slagroom en geraspte chocolade.
Enjoy!
Heb je onze kookboeken al? Bomvol makkelijke hoofdgerechten! Ons derde kookboek "Makkelijke Wereldgerechten" kun je nu alvast reserveren, verwacht vanaf 2-9-2024!
om 16:40
op een gegeven moment in het filmpje heb je drie handen straf
om 13:50
gisteren gemaakt en het was ongelofelijk lekker!!!
om 09:10
Yes! Leuk om te horen! 🙂
om 12:49
Vandaag gemaakt en goed gelukt. Erg lekker.
om 17:06
Lekker, alleen net wat te zoet…. denk dat ie met wat minder suiker NOG lekkerder is!
om 19:38
voor hoeveel personen is dit ongeveer?
om 16:31
Staat er toch bij, voor 4 personen…
om 19:44
Net gemaakt en gesmuld… het was heerlijk…zeker voor herhaling vatbaar!
om 20:07
Leuk om te horen Irma!
om 08:06
Ha Annemiek,
Wat een superheerlijke chocolademousse! Ik heb de chocola laten verbranden in de magnetron, maar gelukkig had ik voldoende en heb au-bain-marie de tweede portie gesmolten.
om 12:22
Oh gelukkig dat je nog extra chocolade had! 🙂 Leuk om te horen dat het gesmaakt heeft!
om 09:24
Bedankt voor het delen. Welk vermogen zet je de magnetron? 600 watt?
om 10:52
Hoi Irma, voor het smelten van chocolade gebruik ik altijd het laagste vermogen van mijn magnetron. Ik weet alleen niet hoe hoog dat is omdat onze magnetron oud is en ik niet terug kan vinden hoeveel watt dit is. Chocolade altijd in een plastic magnetronbakje (die wordt niet warm in de magnetron en daardoor kan de chocolade niet verbranden) langzaam laten smelten en stoppen met verwarmen als nog net niet alle chocolade is gesmolten. Vervolgens goed doorroeren zodat de overige chocolade smelt door de restwarmte.
om 20:20
Hoe lang kan je de mousse in de koelkast bewaren? Ik heb er een beetje amaretto in gedaan. Erg lekkere mousse.
om 09:17
Hoi Wilma, in een goed afgesloten bak kun je hem zeker enkele dagen in de koelkast bewaren.
om 11:39
Hoi Annemiek,
Heerlijke mousse, gemakkelijk te maken! Wat een lekker recept!
Heb je ‘m ook al eens met melkchocolade gemaakt? Benieuwd of dat voor de minder chocolade liefhebbers beter is!?
Dankjewel!
Groetjes Maud