Pasta gratin met witlof, ham en kaassaus

De klassieke witlof met ham en kaas uit de oven kennen we allemaal toch? Deze pasta gratin met witlof, ham en kaassaus is een lekkere variant daarop! Je kunt de pasta zo uit de pan serveren, of in een ovenschaal scheppen en met wat extra kaas gratineren in de oven. 

Seizoen, Pastarecepten, Budget, Winterrecepten, Herfstrecepten, Ovenrecepten, Hoofdgerecht

Ingrediënten

  • 200 g pasta (naar keuze)
  • 3 stronkjes witlof, uiteinde eraf en fijngesneden
  • Optioneel, kneepje honing
  • 40 g ongezouten roomboter (+ extra om in te bakken en om in te vetten)
  • 35 g bloem
  • 400 ml halfvolle melk
  • 120 g pittig belegen kaas, geraspt
  • Snufje nootmuskaat
  • 125 g hamblokjes
  • Paar takjes peterselie, fijngehakt

Bereiding

  1. Breng een pan met water aan de kook voor pasta. Verhit een koekenpan met een klontje roomboter en voeg de witlof en honing toe. Breng op smaak met zout en peper. Bak op (middel)hoog vuur tot de witlof begint te kleuren en eventueel vrijgekomen vocht verdampt is.
  2. Kook de pasta 4 minuten korter dan aangegeven staat op de verpakking. Giet de pasta af en vang een kopje kookvocht op. Doe de pasta terug in de pan met een scheutje kookvocht en een scheutje olijfolie en hussel om.
  3. Verhit de roomboter in een sauspannetje. Voeg de bloem toe en bak al roerend op middellaag vuur 3 minuten mee, om de bloem te garen. Laat niet bruin kleuren. Voeg al roerend de melk toe en breng aan de kook. Roer de helft van de kaas door de saus en laat 5 minuten zachtjes pruttelen tot je een glad gebonden saus hebt. Roer de helft van de peterselie door de saus. Breng op smaak met nootmuskaat, zout en peper.
  4. Hussel de pasta, witlof, kaassaus en hamblokjes door elkaar. Je kunt de pasta nu direct serveren of in een ingevette ovenschaal scheppen en bestrooien met de overige kaas.
  5. Ga je voor de laatste optie? Verwarm dan de grillstand van je oven. Gratineer de ovenschaal 6 tot 8 minuten in het midden van de oven tot de bovenkant goudbruin is (pas op dat de bovenkant niet verbrand!).
  6. Bestrooi de pasta voor serveren met de overige peterselie.

Pasta gratin met witlof, ham en kaassaus

Pasta gratin met witlof, ham en kaassaus

3 reacties

Verdeel je liefde

  1. Lianne

    Vandaag gemaakt. De kids die eigenlijk niet zo van witlof houden hebben ervan gesmuld! Met volkoren penne gedaan. Echt heerlijk!

    1. Miranda

      Zo, die staat voor morgen op de planning. Straks ff langs de winkel voor alles en morgen dan smullen

    2. Superleuk om te horen Lianne! 🙂

Dit vind je misschien ook leuk

Bekijk alle recepten
Follow on Bloglovin