Penne-ovenschotel met kip, broccoli en champignons

Gesponsord — Mijn befaamde broccoli-ovenschotel met kip, champignon en krieltjes heb je vast al eens gemaakt, nu is het tijd voor een lekkere variant met pasta! Deze penne-ovenschotel met kip, ham, broccoli en champignons is ideaal om een dag van tevoren of ‘s ochtends al klaar te maken. ‘s Avonds hoef je hem alleen nog maar in de oven te schuiven!

Ovenrecepten, Kiprecepten, Pastarecepten, Hoofdgerecht

Ingrediënten

  • 250 g penne
  • 200 g broccoliroosjes
  • 1 kipfilet (of nog lekkerder, 2 kippendijen!), in middelgrote stukken gesneden (zie tip onderaan!)
  • 1 sjalot, fijngesnipperd
  • 1 teen knoflook, fijngehakt
  • 250 g champignons, schoongeborsteld en in vieren gesneden
  • 500 ml gezeefde tomaten
  • Flinke scheut kookroom
  • Handje verse basilicum
  • 100 g hamreepjes
  • 75 g geraspte kaas
  • 1 bol mozzarella, in plakken gesneden
  • Olie om in te bakken

In plaats van kipfilet kun je ook kippendijen gebruiken. Bij een wat langere bereidingstijd zoals een ovenschotel blijven die malser en sappiger. Snijd in dat geval de kippendijen in middelgrote stukken, kruid met zout en peper en bak ze op hoog vuur goudbruin, maar niet gaar. Schep ze uit de pan en roer de kip op het laatste moment samen met de pasta door de saus.

Je kunt de kip ook helemaal achterwege laten voor een vegetarische variant. Ook lekker!

Bereiding

Kook de penne gaar in een ruime pan met licht gezouten kokend water. Voeg de laatste 3 minuten van de kooktijd de broccoli toe.

Bestrooi de kip met zout en peper. Verhit een hapjespan met olie en bak de kip op middelhoog vuur even kort aan — je hoeft de kip niet gaar te bakken want hij gaart straks verder in de oven. Schep de kip uit de pan en zet opzij.

Fruit in het bakvet van de kip de sjalot en knoflook zacht. Voeg de champignons toe, breng op smaak met zout en peper en bak op hoog vuur totdat het meeste vocht uit de champignons verdampt is en ze goudbruin zijn. Voeg de gezeefde tomaten, kookroom, basilicum en ham toe, roer even door en zet het vuur uit.

Giet de broccoli en penne af als de penne beetgaar is en laat uitlekken in een zeef. Voeg samen met de kip toe aan de saus en roer door elkaar. Doe de pasta in een ingevette ovenschaal en bestrooi met de kaas en mozzarella.

Bak circa 20 minuten in de oven op 200 graden, of totdat de kaas is gesmolten en begint te kleuren.

Dit artikel is gemaakt in samenwerking met Vleeschwaar.

14 reacties

Verdeel je liefde

  1. Miriam

    afgelopen week gemaakt,oooooooh wat lekker!
    deze zal zeker vaker worden gemaakt

    1. Joehoe! Top! 🙂

  2. Pien bakker

    Vandaag gemaakt..echt onwijs lekker..om je vingers bij af te likken !!

    1. Haha, superleuk om te horen Pien! 🙂

  3. Demi

    Vanavond gemaakt, vond het erg lekker! Heb er zelf nog wat Italiaanse kruiden aan toegevoegd.

    1. Leuk om te horen dat het gesmaakt heeft Demi! 🙂

  4. Y.M.

    Beste Annemiek,

    Ik wil deze pasta ovenschotel morgen gaan maken. Ik heb alleen nog een vraag. In je recept staat tomaten frito, maar bij de ingrediënten die je hebt gefotografeerd staat een pak gezeefde tomaten. Ik vraag me af welke ik nu het beste kan gebruiken.

    Vriendelijke groet, Yvonne

    1. Hoi Yvonne, bedankt voor je oplettendheid! Het moet gezeefde tomaten zijn, ik heb het aangepast! 🙂

  5. Thea Van Biesbergen-van Beem

    Heerlijk, gisteravond gegeten goed recept! Inderdaad erg lekker met kippendijen.

    1. Leuk om te horen Thea! 🙂

  6. Anne

    Als je hem ‘s ochtends al hebt gemaakt, hoe lang en op welke temperatuur moet hij dan in de oven?

    1. Hoi Anne, dat is even uitproberen maar ik schat (afgedekt met alufolie) circa 20 tot 30 min. op 200 graden.

  7. Annette

    Vanavond klaargemaakt. Lekker hoor!

  8. willeke-its-me

    Heerlijk gegeten!!

Dit vind je misschien ook leuk

Bekijk alle recepten
Follow on Bloglovin