Rauwe andijviestamppot met uitgebakken spekjes

Rauwe andijviestamppot met uitgebakken spekjes

Mmmm… Rauwe andijviestamppot met knapperig uitgebakken spekjes. Wat kun je daar soms zin in hebben! Heerlijk in de winter als het buiten koud en guur is, maar ook onovertroffen in de zomer met verse andijvie van het land!

Ik vind het lekker om nog wat blokjes kaas door de andijviestamppot te roeren. Door de warmte gaan ze wat smelten en in combinatie met de uitgebakken spekjes… Ooooh jee, ik begin te kwijlen. Het is gewoon echt té lekker!

Zout en peper uit de molen
In mijn recepten heb ik het vaak over zout en peper uit de molen. Vers gemalen dus! Dit is echt veel lekkerder dan een busje gemalen witte peper of tafelzout. Vul de molens het liefst met zwarte peperkorrels en grof zeezout. Heb je nog geen zout- en pepermolen? Hup, snel naar de winkel dan! Voor het kookwater van aardappels of groenten gebruik ik overigens wel gewoon tafelzout. Het zout lost namelijk op in het water en het is zonde om daar het smaakvolle zeezout voor te gebruiken.

Ingrediënten voor 4 personen

 • Ruim 1 kilo aardappels (ik doe de hoeveelheid altijd op gevoel)
 • 1 krop andijvie, of een grote zak kant-en-klaar gesneden andijvie
 • Bakje magere spekreepjes
 • Flinke scheut halfvolle melk
 • Klont roomboter
 • Zout en peper uit de molen
 • Flink stuk kaas, in kleine blokjes

DSC_6110_800x559

Bereiding
Schil de aardappels en leg ze in een ruime pan met water en zout. Kook de aardappels tot ze gaar zijn. Bak de spekjes in een droge koekenpan op laag vuur langzaam knapperig en goudbruin. Roer ze af en toe even om. Laat de spekjes als ze klaar zijn uitlekken op een stukje keukenpapier.

DSC_6127_800x536

Indien je een krop andijvie gebruikt haal dan de blaadjes los en spoel ze goed af met water. Dep ze volgens droog op een theedoek.

Snijd de andijvie in smalle reepjes. Giet de aardappels af en zet ze vervolgens even kort terug op het vuur zonder deksel om het overtollige vocht te laten verdampen. Verwarm de melk met de roomboter in een beker afgedekt met magnetronfolie in de magnetron voor ongeveer 1 minuut.

DSC_6122_800x536

Stamp de aardappels fijn met een pureestamper en maak er een smeuïge puree van door de melk en boter erdoor te roeren.

DSC_6128_800x536

Breng goed op smaak met peper en zout. Roer de rauwe andijvie erdoor en breng weer op smaak met zout en peper. Roer tenslotte de blokjes kaas erdoor.

Schep de andijviestamppot direct op en serveer met de uitgebakken spekjes.

Rauwe andijviestamppot met uitgebakken spekjes

Eet smakelijk!

Comments

 1. ga dit proberen

 2. Vandaag de andijvie stamppot maken. Ik kijk uit naar de nieuwsbrieven!
  Hopelijk zijn de recepten door een nietkookliefhebber goed te maken want eten doe ik wel graag ?
  En wie weet, word koken dan een hobby…

 3. Hannie van der Rijst says:

  Ga vandaag andijvie stampot maken, ik heb het nooit met kaas gedaan
  maar ga het proberen,ziet lekker uit mmmmm

 4. May Vrosch says:

  ben bezig het vandaag te maken , maak wel vaker zuurkool en boerenkool of wortelstampot maar dit is de eerste keer

 5. Winny Vrijdag says:

  Zag je website en wat een heerlijke recepten.
  Zou ze graag willen ontvangen via de mail.

 6. Hugo Vogely says:

  Nagenoeg het recept van mijn oma. Doordat er al spekjes worden gebruikt en al zout in de aardappels zit ; zou je wat minder zout kunnen gebruiken bij de groente en dit vervangen door een lik Marmite. Dit aloude groenten extract geeft een boost aan je andijviestamppot.
  Het blijft een toppertje.Overigens een compliment zoals je alle stappen in woord en beeld weergeeft.Chapeau !

 7. Christien says:

  Heerlijk !! Maak ik ook altijd naar recept van m’n moeder ?

 8. ik voeg altijd aan het einde een hard gekookt ei aan toe en azijn

 9. Hoi
  hier gebruik ik dezelfde ingredienten maar altijd een scheutje kruidenazijn er nog door. Geeft een frisse bite aan je stamppot! van mn moeder geleerd maar ik deel hem graag met je 😉

 10. Kan ik recepten ook opslaan als favorieten ?

 11. Ank Terpstra says:

  Graag zou ik je nieuwsbrief willen ontvangen

 12. Deze gaat vanavond gemaakt worden! Mijn vriend is vandaag jarig en ik wilde iets speciaals voor hem koken, maar toen bedacht ik me dat hij gek is op andijviestampot en dat eten we echt nooit. Dus als verrassing ga ik dit maken (als ik het niet echt speciaal), maar ik weet zeker dat hij er van gaat genieten. Bedankt voor je recept!!

 13. Marian Saas says:

  Hallo
  Ik vond het altijd fijn dat ik iedere maandag nieuwe recepten .
  Deze heb ik al een maand niet ontvangen .
  Waarom is dit niet meer , of doe ik iets fout .
  Met vriendelijke groet
  Marian Saas

  • Beste Marian,

   De nieuwsbrief wordt elke maandag verstuurd. Heb het even nagekeken en hij is ook steeds naar jou gestuurd. Controleer je spambox even, wellicht zijn ze daar in terecht gekomen…

 14. Wat ook erg lekker is om i.p.v. blokjes kaas er door heen te roeren, er ook nog wat geraspt er over heen te doen en een paar minuutjes onder de grill te laten smelten!

 15. ziet er lekker uit morgen heerlijk maken

Speak Your Mind

*