Rauwe andijviestamppot met uitgebakken spekjes

Rauwe andijviestamppot met uitgebakken spekjes

Mmmm… Rauwe andijviestamppot met knapperig uitgebakken spekjes. Wat kun je daar soms zin in hebben! Heerlijk in de winter als het buiten koud en guur is, maar ook onovertroffen in de zomer met verse andijvie van het land!

Ik vind het lekker om nog wat blokjes kaas door de andijviestamppot te roeren. Door de warmte gaan ze wat smelten en in combinatie met de uitgebakken spekjes… Verslavend lekker!

Zout en peper uit de molen
In mijn recepten heb ik het vaak over zout en peper uit de molen. Vers gemalen dus! Dit is echt veel lekkerder dan een busje gemalen witte peper of tafelzout. Vul de molens het liefst met zwarte peperkorrels en grof zeezout. Heb je nog geen zout- en pepermolen? Hup, snel naar de winkel dan! Voor het kookwater van aardappels of groenten gebruik ik overigens wel gewoon tafelzout. Het zout lost namelijk op in het water en het is zonde om daar het smakelijke zeezout voor te gebruiken.

Ingrediënten voor 4 personen

 • Ruim 1 kilo aardappels (ik doe de hoeveelheid altijd op gevoel)
 • 1 krop andijvie, of een grote zak kant-en-klaar gesneden andijvie
 • Bakje magere spekreepjes
 • Flinke scheut halfvolle melk
 • Klont roomboter
 • Zout en peper uit de molen
 • Flink stuk kaas (jong belegen of belegen), in kleine blokjes

DSC_6110_800x559

Bereiding
Schil de aardappels en leg ze in een ruime pan met water en zout. Kook de aardappels tot ze gaar zijn. Bak de spekjes in een droge koekenpan op laag vuur langzaam knapperig en goudbruin. Roer ze af en toe even om. Laat de spekjes als ze klaar zijn uitlekken op een stukje keukenpapier.

DSC_6127_800x536

Indien je een krop andijvie gebruikt haal dan de blaadjes los en spoel ze goed af met water. Dep ze volgens droog op een theedoek.

Snijd de andijvie in smalle reepjes. Giet de aardappels af en zet ze vervolgens even kort terug op het vuur zonder deksel om het overtollige vocht te laten verdampen. Verwarm de melk met de roomboter in een beker afgedekt met magnetronfolie in de magnetron voor ongeveer 1 minuut.

DSC_6122_800x536

Stamp de aardappels fijn met een pureestamper en maak er een smeuïge puree van door de melk en boter erdoor te roeren.

DSC_6128_800x536

Breng goed op smaak met peper en zout. Roer de rauwe andijvie erdoor en breng weer op smaak met zout en peper. Roer tenslotte de blokjes kaas erdoor.

Schep de andijviestamppot direct op en serveer met de uitgebakken spekjes.

Rauwe andijviestamppot met uitgebakken spekjes

Eet smakelijk!

Themarecepten, Wereldgerechten, Campingrecepten, Hollandse recepten, Hoofdgerechten, Budgetrecepten, Stamppotrecepten

Smaakt dit recept naar meer? Wist je dat we twee kookboeken hebben uitgebracht?

Inspiratie nodig voor het avondeten? In KOKEN MET KEUKENLIEFDE en KOKEN MET KEUKENLIEFDE FAMILIEGERECHTEN vind je 75 makkelijke én originele hoofdgerechten voor elke dag!

Bestel ze hier

(7 stemmen)
33 reacties

Deel je liefde

 1. Anne

  Ik heb in de afgelopen jaren een paar keer geprobeerd stamppot rauwe andijvie te maken. Ik krijg het niet goed: als ik de koude andijvie bij de aardappelpuree doe is het gerecht lauw. Als ik de stamppot weer op een lekker warme temperatuur laat komen is de andijvie niet rauw meer. Als ik de andijvie kort opwarm in de magnetron/koekenpan: hetzelfde probleem: niet rauw meer. Geen enkel recept dat ik tot dusver op diverse sites en in kookboeken gelezen heb heeft het hierover. Ik ben dus kennelijk de enige die hier last van heeft. Wat is de oplossing? Hoe krijg ik de stamppot weer warm? Mijn dank voor het antwoord.

  1. Hoi Anne, rauwe andijviestamppot wil zeggen dat je hem rauw toevoegt, maar niet dat je hem rauw eet. De andijvie wordt dus wel degelijk gegaard doordat je hem door de warme puree roert. Ik zet de aardappelpuree altijd op een laag pitje en roer dan de rauwe andijvie erdoor. Ik warm hem net zolang door tot alles door en door warm en de andijvie zacht en geslonken is.

   1. Anne

    Dank! Ik ga weer in de herkansing.

 2. Rian

  Wat ook lekker is, is als je er een paar fijngesneden teentjes knoflook aan toevoegt.

 3. Arieke

  Ik woon in Alberta, Canada, maar heb tot m’n 9ste in Vaassen (in Gelderland) gewoont en als Ik eens heimwee naar Holland krijg maak Ik kraag een heerlijk Nederlands prakkie! Bedankt voor de lekkere Hollandse recepten. Mijn Canadeze man en klein jongen vinden het Nederlandse eten ook heerlijk ❤️ Arieke

  1. Superleuk om te horen Arlieke dat KeukenLiefde zelfs volgers heeft in Canada! Veel kookplezier en smakelijke groetjes uit Holland! 🙂

 4. Frea

  Ik kook de aardappels meestal samen met een blokje runderbouillon, de stamppot is dan meteen op smaak!

  1. Dat doet mijn moeder ook altijd Frea! Is ook lekker inderdaad. 🙂

 5. eef

  ga dit proberen

 6. Sandra

  Vandaag de andijvie stamppot maken. Ik kijk uit naar de nieuwsbrieven!
  Hopelijk zijn de recepten door een nietkookliefhebber goed te maken want eten doe ik wel graag ?
  En wie weet, word koken dan een hobby…

  1. Haha, ik weet zeker dat dat gaat lukken Sandra!

 7. Hannie van der Rijst

  Ga vandaag andijvie stampot maken, ik heb het nooit met kaas gedaan
  maar ga het proberen,ziet lekker uit mmmmm

 8. May Vrosch

  ben bezig het vandaag te maken , maak wel vaker zuurkool en boerenkool of wortelstampot maar dit is de eerste keer

  1. Leuk! Ben benieuwd hoe hij gesmaakt heeft … 🙂

 9. Winny Vrijdag

  Zag je website en wat een heerlijke recepten.
  Zou ze graag willen ontvangen via de mail.

  1. Hoi Winny, wat leuk om te horen dat je geniet van mijn recepten! Ik heb je aangemeld voor onze nieuwsbrief. Maandag ontvang je de eerste. 🙂

 10. Hugo Vogely

  Nagenoeg het recept van mijn oma. Doordat er al spekjes worden gebruikt en al zout in de aardappels zit ; zou je wat minder zout kunnen gebruiken bij de groente en dit vervangen door een lik Marmite. Dit aloude groenten extract geeft een boost aan je andijviestamppot.
  Het blijft een toppertje.Overigens een compliment zoals je alle stappen in woord en beeld weergeeft.Chapeau !

  1. Bedankt voor het mooie compliment Hugo. Die lik Marmite ga ik proberen! 🙂

 11. Christien

  Heerlijk !! Maak ik ook altijd naar recept van m’n moeder ?

 12. coby

  ik voeg altijd aan het einde een hard gekookt ei aan toe en azijn

  1. Een ei hoort erbij en azijn geeft inderdaad net die extra kick Coby.

 13. Hoi
  hier gebruik ik dezelfde ingredienten maar altijd een scheutje kruidenazijn er nog door. Geeft een frisse bite aan je stamppot! van mn moeder geleerd maar ik deel hem graag met je 😉

  1. Mmm… klinkt inderdaad heerlijk. De volgende keer ga ik het proberen. Bedankt voor de tip Martine! 🙂

 14. Kan ik recepten ook opslaan als favorieten ?

 15. Ank Terpstra

  Graag zou ik je nieuwsbrief willen ontvangen

 16. Deze gaat vanavond gemaakt worden! Mijn vriend is vandaag jarig en ik wilde iets speciaals voor hem koken, maar toen bedacht ik me dat hij gek is op andijviestampot en dat eten we echt nooit. Dus als verrassing ga ik dit maken (als ik het niet echt speciaal), maar ik weet zeker dat hij er van gaat genieten. Bedankt voor je recept!!

  1. Hoi Bibi, nog van harte gefeliciteerd met je vriend! Ik hoop dat jullie (en vooral de jarige natuurlijk) van de andijviestamppot hebben genoten!!

 17. Marian Saas

  Hallo
  Ik vond het altijd fijn dat ik iedere maandag nieuwe recepten .
  Deze heb ik al een maand niet ontvangen .
  Waarom is dit niet meer , of doe ik iets fout .
  Met vriendelijke groet
  Marian Saas

  1. Beste Marian,

   De nieuwsbrief wordt elke maandag verstuurd. Heb het even nagekeken en hij is ook steeds naar jou gestuurd. Controleer je spambox even, wellicht zijn ze daar in terecht gekomen…

 18. Irene

  Wat ook erg lekker is om i.p.v. blokjes kaas er door heen te roeren, er ook nog wat geraspt er over heen te doen en een paar minuutjes onder de grill te laten smelten!

  1. Hoi Irene,

   Dat lijkt me inderdaad ook heerlijk! Ga ik beslist proberen. 🙂

 19. ziet er lekker uit morgen heerlijk maken

  1. Annelies

   Nog een uit je bakken in het spekvet en door de stamppot doen voor nog meer smaak.

Dit vind je misschien ook lekker

Bekijk alle recepten
Follow on Bloglovin
Keuken♥Liefde