Vlaamse stoverij (uit de slowcooker!)

Eindelijk weer eens een lekker gerecht uit de slowcooker! Ik ben fan van dat apparaat, maar toch gebruik ik hem nog veel te weinig. Daar moet verandering in komen!

Normaal bereid ik stoofvlees in mijn gietijzeren braadpan, maar dit keer zet ik mijn Andrew James (6,5 liter inhoud) aan het werk. Als ik het vlees en de uien heb aangebakken in de pan en het braadvet heb afgeblust met bier en fond gaat alles in de slowcooker. Vanaf dat moment hoef ik er geen omkijken meer naar. Als de kooktijd is verstreken is het vlees boterzacht en valt het uit elkaar als ik mijn vork erop druk. Joehoe! Ik serveer de Vlaamse stoverij geheel in stijl met zelfgemaakte dikke frieten. 

Wil je dit verrukkelijke stoofvlees toch liever maken in de braadpan, gebruik dan dit recept.

Wereldgerecht, Seizoen, Vleesrecepten, Slowcooker, Eenpansgerechten, Winterrecepten, Herfstrecepten, Belgische recepten, Hoofdgerecht

Bestel ons nieuwe kookboek: Koken met KeukenLiefde FAMILIEGERECHTEN

17 september 2021 is ons nieuwe kookboek uitgekomen! Een bundel met al onze favoriete familiegerechten variërend van echte verwengerechten zoals pizza, lasagne bolognese met bechamelsaus, kip kebab schotel, sushi en chicken tenders, tot makkelijke familiegerechten voor doordeweeks als jambalaya, kip in pestoroomsaus, mihoen goreng met veel verse groente en witlofschotel met gehakt en roomsaus. Maar ook een echt familiegerecht dat van generatie op generatie is doorgegeven: Duitse reibekuchen. Benieuwd? Bestellen kan hier!

Bestel nu!

(0 stemmen)
20 reacties

Verdeel je liefde

  1. Saskia

    Goedemiddag, ik heb vandaag het recept gemaakt en tot mijn schrik is het vlees taai geworden.
    Ik heb het vlees niet te lang gebakken, was nog rood aan de randen.
    Ik heb het wel in een slowcooker gedaan van 3,5L, kan het daar aan liggen?
    Ook had ik niet helder uit het recept of de slowcooker 3 a 4 uur op high of op low moest.
    Ik heb hem op 4 uur op high gehad.
    Ik hoop dat je me kan laten weten waar ik de mist in ben gegaan.

    Groetjes
    Saskia

  2. Femke

    Misschien een suffe vraag; maar wat doe je nou met die mosterdboterhammen op het einde? En besmeer je ze alleen aan de bovenkant?

    ….overigens staat de sc as we speak te pruttlen!

    1. Hoi Femke, de boterhammen vind je naderhand als het stoofvlees zacht is niet meer terug, ze vallen uit elkaar en worden opgenomen door de saus (die daardoor wat dikker en voller van smaak wordt). Mocht je nog wel een stukje brood terugvinden dan roer je die gewoon door de saus tot hij erin oplost. Je hoeft het brood maar aan een kant te besmeren met mosterd. Veel smulplezier en ben benieuwd of hij gesmaakt heeft! 🙂

  3. Robert

    Sinds half september al vele malen gemaakt. Nu eindelijk eraan gedacht om een paar foto’s te maken van het resultaat : https://imgur.com/gallery/GxshK
    Deze keer met kalsstoofvlees gemaakt. Heerlijk recept is dit.

  4. Irene

    Hi,
    Al meerdere keren heb ik met mijn slowcooker hachee proberen te maken en laatst het vlaams stoofvlees volgens het recept van deze site, maar elke keer stuit ik op het zelfde probleem. Het vlees wordt wel zacht en valt uit elkaar, maar de saus heeft een bittere nasmaak, waardoor het keer op keer geen succes is. Heeft u tips?
    Groetjes!

    1. Hoi Irene, je zou een zoet ingrediënt kunnen toevoegen om het wat zoeter te maken zoals suiker of stroop, maar ik denk dat er misschien een andere reden is als de smaak bij elk recept bitter is? Is de knoflook misschien te donker gebakken? Dat kan ook een bittere smaak geven. Ik heb het zelf nog nooit gehad, dus ik vind het lastig te zeggen hoe het komt of wat je eraan moet doen.

      1. Elisabeth ENEMAN

        Normaal voegen wij donkere suiker toe aan onze vlaamse stoverij. Good luck.

        1. Siska

          Of een schelletje peperkoek, helpt ook met het indikken van de saus.
          Of een soep lepel donkere perenstroop, dit laat de saus mooi blinken.

  5. Sandra Lander

    Hoi,
    Als je een 3,5 L slowcooker heb moet je dan de hoeveelheden halveren?
    Alvast bedankt,

    Gr. Sandra

    1. Hoi Sandra, dat ligt eraan of het erin past? Dat kan ik lastig inschatten namelijk.

  6. anitakuijs

    Nog een vraagje 3-4 uur is dat op hoge stand? Hoe langs als je low gebruikt?

    1. Ik durf niet te zeggen hoelang het op stand low duurt. Er zit niet zoveel temp. verschil tussen high en low dus het zal in tijd niet zoveel schelen.

  7. anitakuijs

    Kan de fond evt vervangen worden door bouillon? En het trappistenbier door donker bier?

    1. Dat kan Anita. 🙂

      1. anitakuijs

        Dank je. Gisteravond de Andrew James 6,5 liter (digitale) mogen bestellen van mijn man, vast voor mijn verjaardag. Hij is digibeet dus mocht hem zelf bestellen, maar hij houdt wel van lekker eten ??. Nu vast recepten aan het verzamelen. Kan niet wachten om het uit te gaan proberen

        1. O wat fijn Anita, je gaat er beslist een hoop plezier aan beleven! 🙂

  8. Robert

    Annemiek,

    1,5 dikke rib, in grote blokken gesneden

    1,5 wat precies ?

    1. Bedankt voor je reactie Robert, dat moet 1,5 kg zijn! Ik heb het aangepast. 🙂

      1. Robert

        Hartelijk dank Annemiek.
        Vrijdag is de grote dag dat ik dit ga proberen.

        1. Annie

          ik heb geen slowcooker, wel een hoge druk pan. Volgens mij een groot verschil, ik hoog die niet zo lang op te laten staan om ook heel zacht vlees te krijgen. Wat voor verschil zit daar in

Dit vind je misschien ook leuk

Bekijk alle recepten
Follow on Bloglovin