Vlaamse stoverij (uit de slowcooker!)

Eindelijk weer eens een lekker gerecht uit de slowcooker! Ik ben fan van dat apparaat, maar toch gebruik ik hem nog veel te weinig. Daar moet verandering in komen!

Normaal bereid ik stoofvlees in mijn gietijzeren braadpan, maar dit keer zet ik mijn Andrew James (6,5 liter inhoud) aan het werk. Als ik het vlees en de uien heb aangebakken in de pan en het braadvet heb afgeblust met bier en fond gaat alles in de slowcooker. Vanaf dat moment hoef ik er geen omkijken meer naar. Als de kooktijd is verstreken is het vlees boterzacht en valt het uit elkaar als ik mijn vork erop druk. Joehoe! Ik serveer de Vlaamse stoverij geheel in stijl met zelfgemaakte dikke frieten. 

Wil je dit verrukkelijke stoofvlees toch liever maken in de braadpan, gebruik dan dit recept.

Belgische recepten, Eenpansgerechten, Herfstrecepten, Hoofdgerecht, Seizoen, Slowcooker, Vleesrecepten, Wereldgerecht, Winterrecepten

Ingrediënten

  • 1,5 kg dikke rib, in grote blokken gesneden
  • 3 uien, gehalveerd en in smalle ringen gesneden
  • 2 tenen knoflook, gepeld en uitgeperst
  • 1 flesje Belgisch trappistenbier
  • 1 pot runderfond
  • 4 takjes tijm, alleen de blaadjes
  • 2 sneetjes wit casinobrood, korsten eraf gesneden
  • Pittige mosterd
  • Zeezout en zwarte peper uit de molen
  • Vloeibare bakboter
  • 2 el bloem

Verder nodig
Slowcooker en pan met dikke bodem

Bereiding

Haal het vlees ruim 1 uur van tevoren uit de koelkast en laat op kamertemperatuur komen. Verwarm de slowcooker voor op stand high.

Verhit de braadpan met wat vloeibare bakboter en bak 1/4 van het vlees lichtjes aan. Bestrooi met zout en peper. Let op dat je het vuur niet te hoog zet, want dan wordt het vlees taai. Schep het vlees uit de pan — het vlees mag hier en daar nog zichtbaar rood zijn — en leg op een bord. Bak op dezelfde manier de rest van het vlees, steeds in kleine porties.

Verhit wat extra boter in de braadpan en bak de uien in het braadvet van het vlees totdat ze beginnen te kleuren. Voeg de knoflook en tijmblaadjes toe en bak even mee. Voeg nog een extra kneep boter toe en 2 el bloem. Bak al roerend op middelhoog vuur verder, totdat de bloem gaar is — dit duurt minimaal 2 minuten! De bloem moet volledig oplossen in de boter, als de bloem zichtbaar blijft voeg dan nog wat extra boter toe.

Voeg nu om en om wat bier en fond toe, terwijl je goed door de saus blijft roeren. Voeg net zoveel bier en fond toe totdat je een dik vloeibare saus hebt — je hoeft dus misschien niet al het bier en fond te gebruiken. Laat de saus een minuut zachtjes pruttelen.

Doe het vlees in de voorverwarmde slowcooker en giet de saus eroverheen. Besmeer het brood royaal met mosterd en leg bovenop het vlees. Doe de deksel op de slowcooker en laat 3 tot 4 uur zachtjes pruttelen, of totdat het vlees zacht is en makkelijk uit elkaar valt als je erop drukt.

Serveer met zelfgemaakte dikke frieten en pittige tuin- of waterkers.

Dit vind je misschien ook leuk

Bekijk alle recepten
9 reacties

Verdeel je liefde

  1. anitakuijs

    Nog een vraagje 3-4 uur is dat op hoge stand? Hoe langs als je low gebruikt?

    1. Ik durf niet te zeggen hoelang het op stand low duurt. Er zit niet zoveel temp. verschil tussen high en low dus het zal in tijd niet zoveel schelen.

  2. anitakuijs

    Kan de fond evt vervangen worden door bouillon? En het trappistenbier door donker bier?

    1. Dat kan Anita. 🙂

      1. anitakuijs

        Dank je. Gisteravond de Andrew James 6,5 liter (digitale) mogen bestellen van mijn man, vast voor mijn verjaardag. Hij is digibeet dus mocht hem zelf bestellen, maar hij houdt wel van lekker eten 😃😃. Nu vast recepten aan het verzamelen. Kan niet wachten om het uit te gaan proberen

        1. O wat fijn Anita, je gaat er beslist een hoop plezier aan beleven! 🙂

  3. Robert

    Annemiek,

    1,5 dikke rib, in grote blokken gesneden

    1,5 wat precies ?

    1. Bedankt voor je reactie Robert, dat moet 1,5 kg zijn! Ik heb het aangepast. 🙂

      1. Robert

        Hartelijk dank Annemiek.
        Vrijdag is de grote dag dat ik dit ga proberen.

Follow on Bloglovin mytastenld.com mytastebe.com