Zelfgemaakte Vlaamse friet

Zelfgemaakte Vlaamse friet

Om te genieten van een grote puntzak Vlaamse friet hoef je echt niet speciaal de zuidergrens over. Je maakt ze namelijk net zo lekker helemaal zelf!

20 minuten + 1 uur afkoeltijd na het voorbakken

Ingrediënten

  • 4 tot 5 grote vastkokende aardappels met schil

DSC_4975_800x535

Verder nodig
Frituurpan met frituurolie (wij bakken de friet zelf altijd eerst voor in ossewit en bakken de friet daarna af in een andere pan met arachideolie. Zie mijn eerdere artikel hierover.)

Bereiding
Boen de aardappels schoon onder de kraan en snijd ze in dikke frieten. Laat de schil zitten. Spoel de friet goed af onder de koude kraan en dep ze daarna goed droog op een theedoek.

DSC_4990_800x536

DSC_4993_800x536

De friet wordt eerst voorgebakken op een lagere temperatuur om de aardappel te garen, daarna wordt de friet op een hogere temperatuur goudbruin en krokant gebakken.

Verwarm de frituurpan op 160 graden. Bak de friet in meerdere porties ongeveer 5 minuten of totdat ze bijna gaar zijn.

DSC_4996_402x600

De friet mag nog geen kleur krijgen, zet anders de temperatuur iets lager. Laat de friet uitlekken op keukenpapier en laat ze helemaal afkoelen.

DSC_5003_800x536

Verwarm de frituurpan op 180 graden en bak de friet weer in meerdere porties in 6-8 minuten af, of totdat ze goudbruin en krokant zijn. Het is belangrijk om kleine porties tegelijk te bakken om te voorkomen dat de friet aan elkaar gaat plakken en om krokante frietjes te krijgen.

DSC_5025_800x536

Zelfgemaakte Vlaamse friet

Bestrooi met zout en serveer direct! Lekker met zelfgemaakte Belgische mayonaise.

Enjoy!

Tip! Serveer de friet zoals de Belgen dat doen in een mooi puntzak. Je kunt deze heel makkelijk zelf maken van een stuk opgerolde krant.

Wereldgerechten, Belgische recepten, Bijgerechten, Aardappelrecepten

Smaakt dit recept naar meer? Wist je dat we twee kookboeken hebben uitgebracht?

Inspiratie nodig voor het avondeten? In KOKEN MET KEUKENLIEFDE en KOKEN MET KEUKENLIEFDE FAMILIEGERECHTEN vind je 75 makkelijke én originele hoofdgerechten voor elke dag!

Bestel ze hier

(0 stemmen)
Eén reactie

Deel je liefde

  1. Hey there! You are already on Volrecepten.nl and I wonder if you would also like to share your content on the Belgian page. If this sounds good to you, please, visit Volrecepten.be and add your blog through the top blogs section 🙂
    Hope to see you there soon!
    Have a nice day

Dit vind je misschien ook lekker

Bekijk alle recepten
Follow on Bloglovin
Keuken♥Liefde