Witlofquiche met ham en kaas uit Koken met KeukenLiefde

Dit is volgens mij de eerste keer dat ik een recept deel uit Koken met KeukenLiefde! Ik kook op gevoel en laat me voor recepten vaak inspireren door de inhoud van mijn koel- en kelderkast. Zo komt het dus dat een recept bij mij nooit twee keer hetzelfde is. Daarnaast moeten er natuurlijk nieuwe recepten online komen.

Toen ik deze witlofquiche met ham en kaas gemaakt had, kreeg ik een déjà vu gevoel. Met een vaag vermoeden pakte ik Koken met KeukenLiefde erbij. Een blik op de inhoud bevestigde mijn gevoel. Dit keer maakte ik wel twee keer hetzelfde recept! Geloof me, zelfs als je niet van witlof houdt, zul je hier nog van smullen. 😋

Tijdens de boekpromotie van Koken met KeukenLiefde maakte ik dit recept in een diep, rechthoekig bakblik. Zo kon ik er blokjes van snijden om uit te delen. Een groot succes! Zo kun je deze quiche ook serveren als borrelhapje, of op tafel zetten tijdens een buffet.

Menu, Vleesrecepten, Ovenrecepten, Budget, Hoofdgerecht

Ingrediënten

  • 1 rol vers quiche- of hartig taartdeeg, of 5 tot 6 plakjes bladerdeeg (zelf korstdeeg maken kan natuurlijk ook, het recept vind je hier)
  • 4 stronken witlof
  • Vloeibare bakboter
  • Honing
  • 150 g beenhamreepjes (of gesneden vleeswaar)
  • 200 g crème fraîche
  • 3 eieren
  • Paar sprietjes bieslook, fijngeknipt
  • 100 g belegen kaas, geraspt of in plakjes

Verder nodig

  • Koekenpan
  • Ronde spring- of quichevorm 22-25 cm

Koken met KeukenLiefde is het eerste kookboek van Annemiek Verweij, de oprichtster van de receptenwebsite Keukenliefde. Dit boek geeft met 75 makkelijke hoofdgerechten antwoord op de vraag: ‘Wat eten we vandaag’? Onlangs kwam de derde druk uit van het boek. Meer info over het boek of het boek bestellen, kijk in onze shop.

Bereiding

Verwarm de oven voor op 200 graden. Vet de bakvorm in met boter of olie en bekleed met het taartdeeg.

Snijd de witlof fijn. Verhit een koekenpan met wat boter of olie en laat heet worden. Voeg de witlof en een kneep honing toe. Breng op smaak met zout en peper. Bak enkele minuten op hoog vuur tot het vocht uit de witlof is verdampt en de witlof zacht is en begint te kleuren. Roer de hamreepjes door de witlof en schep het witlofmengsel over de quichebodem.

Klop de eieren los met de crème fraîche en bieslook. Breng op smaak met zout en peper. Schenk het eimengsel over de witlof en bestrooi met de geraspte kaas.

Bak circa 40 minuten in de oven, of tot het deeg en de bovenkant goudbruin zijn. Laat de quiche voor het aansnijden 5 tot 10 minuten afkoelen, of serveer hem lauwwarm. Dan smaakt hij het allerlekkerst!

Witlofquiche met ham en kaas uit Koken met KeukenLiefde

Witlofquiche met ham en kaas uit Koken met KeukenLiefde

Witlofquiche met ham en kaas uit Koken met KeukenLiefde

Witlofquiche met ham en kaas uit Koken met KeukenLiefde

Geen reacties

Verdeel je liefde

Dit vind je misschien ook leuk

Bekijk alle recepten
Follow on Bloglovin