Ingrediënten
- 400 g bloem
- 200 g koude, ongezouten roomboter, in blokjes gesneden
- Snufje zout
- Net iets minder dan 100 ml koud water
Verder nodig
- Optioneel, keukenmachine met deeghaak
- Vershoudfolie
Dit korstdeeg (vergelijkbaar met hartig kaartdeeg) maak je maar met drie ingrediënten: bloem, boter en water. Het is gemaakt in een handomdraai. Korstdeeg is een kruimelig en stevig deeg (makkelijk verwerkbaar) en lijkt qua smaak een beetje op bladerdeeg.
Ik gebruik korstdeeg als bodem voor een quiche of hartige taart, of als deeg voor beef wellington, deze varkenshaas wellington, zalm en croûte, of gebruik voor een Engelse pie. In Engeland en Amerika noemen ze dit deeg shortcrust pastry.
Dit recept is voor 2 deegporties. Eén deegportie is geschikt om een ronde springvorm van 26 cm mee te bekleden. Je kunt het deeg in tweeën verdelen en één helft invriezen. Zo heb je altijd een portie zelfgemaakt korstdeeg binnen handbereik.
Verder nodig
Merknamen in dit recept/artikel kunnen afkomstig zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes kunnen affiliate links zijn. Voor meer informatie lees onze voorwaarden.
Heb je onze kookboeken al? Bomvol makkelijke hoofdgerechten! Ons derde kookboek "Makkelijke Wereldgerechten" kun je nu bestellen.
om 10:20
Super recept! Dank je wel Annemiek!
Ivm de gluten intolerantie in mijn familie heb ik de bloem vervangen door 100 gr maïsmeel en 300 gr rijstmeel. Het resultaat is geweldig: een heerlijk shortcrust pastry zonder gluten . Vandaag ga ik kijken wat t resultaat is als ik er wat suiker ( bv kokosbloem suiker en wat vanille suiker ) aan toe voeg om n glutenvrij deeg te maken voor bv een appeltaart.
Met keukenliefde
Marijke
om 10:44
Hoi Marijke, wat goed dat je er zelf je eigen twist aan hebt gegeven en dat het gelukt is!
om 13:05
Hoi, kan ik dit deeg ook gebruiken voor amandelspijs broodjes? Groetjes Lola
om 09:05
Hoi Lola, korstdeeg is niet hetzelfde als brooddeeg, er zit namelijk geen gist in. Ik zou dit recept dus niet voor brood gebruiken.
om 09:15
Kan ik dit recept ook een dag vantevoren maken?
Groetjes Patrick.
om 11:05
Ja hoor, dat kan Patrick. Wel goed in vershoudfolie verpakken zodat het deeg niet uitdroogt.