Witte asperges met ham, ei en botersaus

Witte asperges met ham, ei en botersaus

Ze zijn er weer! Kraakverse asperges, ook wel het ‘witte goud’ genoemd. Ieder jaar kijk ik er weer naar uit. De aspergetijd begint, afhankelijk van het weer, halverwege april en duurt tot 24 juni. De klassieke bereiding met ham, ei en botersaus vind ik misschien nog wel het allerlekkerst.

Wanneer je de asperges niet eet op de dag van aankoop, wikkel ze dan in een natte theedoek en bewaar ze in de koelkast. Zo drogen ze niet uit en blijven ze vers.

Meer handige tips over asperges vind je hier.

Hoofdgerecht voor 2 tot 3 personen 

Ingrediënten 

  • 1 kilo witte asperges
  • 3 eieren
  • 3 dikke plakken beenham
  • Verse peterselie
  • Flinke klont roomboter
  • Snufje suiker
  • Grof gemalen zeezout

Bereiding
Snijd circa 1,5 cm van de onderkant van de asperges — het houtachtige gedeelte — en leg ze circa 30 minuten in koud water (de asperges zuigen zich dan vol met water en breken minder snel tijdens het schillen). Schil de asperges rondom met een dunschiller.

asperges schillen

Bewaar de schillen en uiteinden eventueel om er bouillon van te trekken voor aspergesoep.

geschilde asperges

Leg de asperges in een grote kookpan en schenk er ruim koud water overheen. Breng het water aan de kook en voeg dan een snufje zout en eventueel wat suiker toe. Kook de asperges 5 minuten, zet het vuur uit en doe de deksel op de pan. Laat ze in het hete vocht verder garen.

asperges koken

Kook ondertussen de eieren zacht in ongeveer 6,5 minuut. Was de peterselie, dep droog en hak fijn. Giet de eieren af en spoel ze af met koud water. Pel de eieren.

Smelt een flinke klont roomboter in een pannetje op laag vuur.

Schep de asperges op een bord en leg er een ei en een plak beenham naast. Lepel wat gesmolten boter over de asperges en bestrooi ze met gehakte peterselie. Maal er tot slot wat grof gemalen zeezout over.

Witte asperges met ham, ei en botersaus

Eet smakelijk!

Tip!

Je kunt deze asperges eventueel ook serveren met een klassieke zelfgemaakte Hollandaisesaus.

Lenterecepten, Seizoensrecepten, Wereldgerechten, Hollandse recepten, Hoofdgerechten, Slanke recepten, Snelle recepten, Groente recepten

Heb je onze kookboeken al? Bomvol makkelijke hoofdgerechten! 

Ons derde kookboek "Makkelijke Wereldgerechten" kun je nu alvast reserveren, verwacht vanaf 2-9-2024!

Bestel ze hier!

Onze kookboeken

(6 stemmen)
2 reacties

Deel je reactie

Dit vind je misschien ook lekker

Bekijk alle recepten
Follow on Bloglovin
KeukenLiefde