Yoghurtcake met citroen en blauwe bes

Yoghurtcake met citroen en blauwe bes

Vroeger als mijn broers en ik uit school kwamen, zat mijn moeder met een pot thee — bedekt met een bonte theemuts — en een schaal koekjes op ons te wachten. Een gewoonte die ik inmiddels van haar heb overgenomen. Hoewel mijn dochter helemaal niet zo’n theedrinker is, het gaat haar meer om de zoetigheid die erbij hoort, begint ze ons theeritueel steeds meer te waarderen. En daar geniet ik weer van.

Deze frisse yoghurtcake met een vleugje citroen en blauwe bes past perfect bij een kopje thee. Hij is lekker fris van smaak en heerlijk zacht en smeuïg. De ene keer bedek ik hem voor serveren met poedersuiker en de andere keer maak ik wittechocoladeglazuur om eroverheen te schenken. Beide opties zijn heerlijk dus doe ermee wat je wilt. Het is jouw feestje. 🙂 

De cake is het luchtigste als hij vers gebakken is. De volgende dag wordt de structuur wat vaster, maar de smaak blijft heerlijk.

Gebak — circa 10 stukken

Ingrediënten

  • 4 grote eieren
  • 175 g fijne kristalsuiker
  • 1/2 biologische citroen, alleen de rasp
  • 1 tl vanille-extract, of vanillemerg van 1 vanillepeul
  • 250 g Griekse yoghurt
  • 240 ml zonnebloemolie
  • 230 g bloem
  • 2 tl bakpoeder (ik gebruik altijd een setje Amerikaanse maatlepels om af te meten)
  • 200 g blauwe bessen, uit de diepvries

Optioneel voor de afwerking

  • 85 g witte chocolade, in kleine stukjes gehakt
  • 20 g kokosolie

of

  • Poedersuiker om mee te bestrooien

Verder nodig
Tulbandvorm, elektrische handmixer, fijne zeef, spatel

Bereiding
Verwarm de oven (boven- en onderwarmte) voor op 160 graden. Vet de tulbandvorm goed in met olie.

Klop in een ruime kom de eieren en suiker circa 5 minuten totdat het in volume is verdubbeld. Voeg de citroenrasp, vanille-extract, yoghurt en zonnebloemolie toe en klop glad.

Zeef de bloem en het bakpoeder boven de kom en spatel luchtig door het beslag. Roer tot slot de blauwe bessen door het beslag.

Omdat de bessen bevroren zijn, zakken ze niet naar de bodem en zitten ze mooi verspreid door de cake.

Schenk het beslag in de tulbandvorm en strijk de bovenkant glad. Bak 65 minuten in de oven. Haal uit de oven en laat 25 minuten in de vorm afkoelen. Stort de tulband dan voorzichtig op een rooster en laat volledig afkoelen.

Afwerking

Als je de tulband wilt bedekken met wittechocoladeglazuur smelt dan de witte chocolade samen met de kokosolie afgedekt in de magnetron circa 1,5 minuut op de ontdooistand. Roer glad en schenk over de tulband. Wacht met serveren totdat de glazuur is afgekoeld en uitgehard. In plaats van wittechocoladeglazuur kun je de tulband voor serveren ook bestrooien met poedersuiker.

Enjoy!

Thema recepten, Gebak, High tea recepten, Zoet

Geen reacties

Verdeel je liefde

Dit vind je misschien ook lekker

Bekijk alle recepten
Follow on Bloglovin