Zelfgemaakte friet

Zelfgemaakte friet

Het is echt waar, zelfgemaakte friet smaakt veel beter dan de voorgebakken friet uit de supermarkt! Ik geloofde het eerst ook niet maar nu wil ik niet anders meer. Het is een leuk klusje om in het weekend te maken samen met je kinderen.

De aardappels van tevoren wel of niet goed wassen?
Er zijn verschillende theorieën over het wel of niet vooraf wassen van de aardappels. De een zegt dat je de frieten voor het bakken meerdere malen goed moet wassen om het zetmeel eraf te spoelen terwijl een ander beweert dat dit helemaal niet nodig is voor een knapperig resultaat. Wij besloten de proef op de som te nemen en beide manieren te proberen.

Wat voor vet moet je gebruiken?
De frietjes worden eerst voorgebakken in ossewit en later afgebakken in de arachideolie. Het bakken in ossewit geeft de heerlijke smaak aan je friet en afbakken in arachideolie (die beter bestand is tegen hoge temperaturen) zorgt ervoor dat je frietjes knapperig worden. Je hebt voor dit recept dus 2 frituurpannen nodig. Natuurlijk kun je de friet ook voorbakken in dezelfde olie als waar je later ook de friet in afbakt maar het voorbakken in ossewit geeft zoveel smaak aan je friet dat de aanschaf van een extra frituurpan meer dan de moeite waard is.

Voor circa 3 personen

Ingrediënten

 • Ongeveer 9 stuks grote vastkokende aardappels
 • Ossewit*
 • Arachideolie
 • Zout

*Ossewit is verkrijgbaar in bijna iedere supermarkt bij het andere frituurvet en verpakt als vaste blokken gefilterd rundvet onder de naam ‘Blanc de Boeuf’. Het is voordeliger dan vloeibaar (onverzadigd) frituurvet maar omdat het verzadigd vet is is het niet een hele gezonde keuze. Het geeft echter wel veel meer smaak wanneer je de friet hierin voorbakt. Eet deze friet dus gewoon met mate dan is er niets aan de hand 🙂

Verder nodig
2 frituurpannen (één met ossewit en één met arachideolie)

Voorbereiding 1 – de friet wordt meerdere malen goed gewassen
Schil de aardappels en snijd ze in frietjes.

DSC_0397_800x536

Was de frietjes nu meerdere malen om al het zetmeel kwijt te raken (of was de friet niet, zie onderstaande opmerking hierover).

DSC_0404_800x536

Dep ze dan goed droog.

DSC_0407_800x536

DSC_0409_800x536

Voorbereiding 2 – de friet wordt niet gewassen
Schil de aardappels en snijd ze in frietjes.

friet snijden

Dep ze goed droog met een theedoek.

DSC_0410_800x536
Je ziet dat deze friet gaat verkleuren.

Afbakken
Bak de friet eerst voor in de pan met ossewit op 150 graden tot ze gaar zijn maar niet gekleurd. Dit duurt ongeveer 4 tot 5 minuten. Laat de friet uitlekken op keukenpapier en vervolgens helemaal afkoelen.

DSC_0488_800x536 DSC_0489_800x536

Links zie je de friet die niet gewassen is. Bak ze vervolgens af in de pan met arachideolie op 180 graden tot ze goudbruin zijn. Dit duurt circa 5 minuten afhankelijk van de hoeveelheid friet die je bakt.

Conclusie
Behalve het verschil in kleur, voordat ze gebakken worden, is er geen verschil in smaak. Of het is in elk geval zo miniem dat wij het niet konden proeven. Ook niet wat knapperigheid betreft en na het afbakken hebben beide frieten ook dezelfde kleur. De friet die niet gewassen is heeft wel een kortere baktijd. Hoe vreemd dit ook mag klinken, onze voorkeur gaat toch uit naar gewassen friet. Het afspoelen van de friet is nameljik zo gebeurd en door het wassen verkleuren de aardappels niet. Voor welke manier je ook kiest, lekkere frietjes zijn gegarandeerd!

Zelfgemaakte friet Zelfgemaakte frietWij eten er vaak zelfgemaakte kipnuggets of stoofvlees bij maar deze frietjes zijn gewoon zo ook al een feestje.

Eet smakelijk!

Hoofdgerechten, Bijgerechten, Aardappelrecepten

Heb je onze kookboeken al? Bomvol makkelijke hoofdgerechten! 

Ons derde kookboek "Makkelijke Wereldgerechten" kun je nu alvast reserveren, verwacht vanaf 2-9-2024!

Bestel ze hier!

Onze kookboeken

(0 stemmen)
3 reacties

Deel je liefde

 1. Joep

  Een tip voor knapperigere friet is om ze voor het bakken minimaal een half uur in zout water te laten staan waardoor het vocht ontrokken wordt uit de friet.

  1. Hoi Joep, ik heb dit weleens getest, maar merkte geen verschil. Misschien niet genoeg zout toegevoegd … Gelukkig bakken de frietjes ook zonder weken in zout water knapperig. 🙂

 2. Een paar opmerkingen.
  -als je de tijd tussen snijden en voorbakken kort houdt valt het verkleuren ontzettend mee.
  -als je aardappels ziet als een groente met vitamines en smaak zou ik er niet voor kiezen bij een door jullie vastgesteld gelijk resultaat om deze stoffen weg te wassen. Dat is bij geen enkel product goed.
  -leuk idee om in twee verschillende vetten te bakken.

  Veel succes!

Dit vind je misschien ook lekker

Bekijk alle recepten
Follow on Bloglovin
Keuken♥Liefde