Zo maak je clotted cream (de enige echte!)

Scones met clotted cream en jam; ze mogen niet ontbreken bij een Engelse high tea. Maar wij zijn er ook dol op! Nu zijn scones gelukkig heel makkelijk zelf te maken (dit recept!). Maar ook clotted cream kun  je makkelijk zelf maken. Vergeet al die snelle clotted cream varianten gemaakt met mascarpone; die halen het qua smaak niet bij het origineel. Voor de enige echte én allerlekkerste clotted cream heb je alleen slagroom nodig. En een beetje liefde en geduld. 🙂 Waar wacht je nog op? Hup, aan de slag!

Wereldgerecht, Thema recepten, Basisrecepten, Paasrecepten, Engelse recepten, Gebak, Dessert, High tea recepten, Zoete keuken, Zoet

Ingrediënten

 • 250 ml slagroom

Verder nodig

 • Kleine ovenschaal, mijn ovenschaal is 9,5×18 cm (binnenmaat van de bodem gemeten), eventueel iets kleiner kan, maar niet groter

Bereiding

Verwarm de oven op 75 graden. Doe de slagroom in de ovenschaal en zet in het midden van de oven voor 12 uur. Ik zette de ovenschaal ‘s avonds om half negen in de oven en haalde hem de volgende ochtend om half negen eruit. Op de bovenkant van de slagroom zit nu een goudbruine, zachte korst. Dat is goed! Laat op het aanrecht afkoelen tot kamertemperatuur. Dek de schaal luchtdicht af met vershoudfolie en zet nog 10 uur in de koelkast.

Nu voltrekt zich de clotted cream magie!

Trek de dikke korst die zich bovenop gevormd heeft een stukje opzij en giet de vloeibare room onderin de schaal eruit. Vang deze room op in een kannetje en bewaar hem in de koelkast. Je kunt er bijvoorbeeld scones mee te maken, of gebruik het net zoals (kook)room om een saus of gerecht mee te verrijken.

De clotted cream ís de korst! Je kunt nu voorzichtig het zachte, roomwitte deel aan de onderkant van de korst eraf schrapen, maar je kunt ook de hele korst gebruiken. De goudgele bovenkant van de korst ziet er misschien minder smakelijk uit, maar smaakt heerlijk! Ik vind juist de combinatie van de hardere, goudgele korst en de zachte room aan de onderkant van de korst superlekker. Ik gebruik dus de hele korst en schep die in een goed afgesloten pot in de koelkast. Hij blijft dan zeker een week goed.

Zo maak je clotted cream (de enige echte!)

Zo maak je clotted cream (de enige echte!)

9 reacties

Verdeel je liefde

 1. Rimmie den Uyl

  Man, man wat een zalig recept! En wat een leuke kooktechniek! Ik heb genoten van het maken en genoten van de clotted cream! Superbedankt en complimenten!

  1. Superleuk om te horen Rimmie! 🙂

 2. Aimee

  Helaas is dit niet de marnier om echte clotted cream te maken helaas. Wat een slecht recept en valse informatie.

  1. Hoi Aimee, waarom is dit een slecht recept? Heb je het geprobeerd? Het is heerlijk! En als dit niet de manier is om echte clotted cream te maken (het smaakt wel als de echte) dan ben ik heel benieuwd hoe wel? Zou leuk zijn als je ook die informatie met mij en de lezers zou willen delen….

   1. Siep

    Nou Aimee waar blijf je? Je hebt me nieuwsgierig gemaakt!!

   2. Harry

    Waar blijft nu jou èchte recept Aimee. We zijn nieuwsgierig.

 3. Henny

  Hallo Annemiek,

  Zou je dit misschien ook met de slowcooker kunnen bereiden, die gebruikt veel minder stroom…
  En maakt het nog uit welk vetpercentage de slagroom heeft, daar zit best verschil in namelijk!

  1. Hoi Henny, ik denk niet dat je in de slowcooker die korst zult krijgen en daar gaat het natuurlijk om bij clotted cream. Maar je kunt het natuurlijk altijd uitproberen. 😉 Voor dit recept zou ik slagroom met een hoog vetpercentage zoeken, hoe hoger hoe lekkerder het resultaat!

  2. Ik heb het op deze manier gedaan en het resultaat is prima! Je moet wat geduld hebben, dat wel.
   Ik heb gewone slagroom uit de supermarkt gebruikt. Liever had ik wat vettere slagroom en nog liever echt vers, maar dat heb ik niet kunnen vinden.
   De opbrengst van een halve liter slagroom viel me wel wat tegen. Volgende keer meerdere schalen in de oven.

Dit vind je misschien ook leuk

Bekijk alle recepten
Follow on Bloglovin