Zwarte olijventapenade

Onlangs kreeg ik van een KL-bezoeker de vraag of ik niet een lekker recept wist voor zwarte olijventapenade. Bij nadere inspectie kwam ik erachter dat dat recept inderdaad nog ontbrak op KL. Terwijl ik er zo dol op ben! Ik ben snel de keuken ingegaan om te experimenteren. Het resultaat is heerlijk!

Zwarte olijventapenade smaakt heerlijk bij de borrel op een stokbroodje, maar je kunt er ook mee koken en bakken. Wat denk je bijvoorbeeld van kip of hartige bladerdeegvlinders gevuld met tapenade!  

Voor bij de borrel

Ingrediënten

Voor een klein bakje

  • 170 g zwarte olijven, zonder pit en uitgelekt (ik gebruikte een blik van 400 gram met uitlekgewicht van 170 gram) (Uiteraard: hoe beter de kwaliteit van de olijven, hoe lekkerder de tapenade. Ik gebruikte echter een blik van de goedkoopste zwarte olijven en de smaak was heerlijk.)
  • 1 grote teen knoflook, gepeld
  • 1 à 2 ansjovisfilets op olie (proef eerst met één, later kun je altijd nog een extra ansjovis toevoegen als je dat lekker vindt)
  • 2 tl kappertjes, uitgelekt
  • 1 el citroensap
  • Scheutje extra vierge olijfolie

Verder nodig

  • Keukenmachine met hakmes

Bereiding

Doe alle ingrediënten in de keukenmachine en draai er een gladde tapenade van. Schep de tapenade in een mooie kom en serveer.

Wil je de tapenade bewaren om later te gebruiken? Bewaar hem dan in een goed afgesloten pot in de koelkast. Haal circa 30 minuten voor gebruik uit de koelkast om op kamertemperatuur te laten komen, dan smaakt hij het allerlekkerst.

Zwarte olijventapenade

Zwarte olijventapenade

Zwarte olijventapenade

Zwarte olijventapenade

Eén reactie

Verdeel je liefde

  1. Jacqueline

    Goedemiddag, ik kijk regelmatig even op je site voor fijne kookinspiratie. Waarvoor dank ! . En nu werd ik getriggerd door de zwarte olijven tapenade. Want ik was benieuwd of jij wel lekkere zwarte olijven had gevonden in ons land.
    De meesten die hier worden verkocht zijn smakeloos, gladde schil (door de bewerking want ze horen rimpelig te zijn).
    Dus … als ik in Frankrijk ben koop ik altijd de zwarte olijven daar. Op de markt of zelfs uit de supermarkt zijn ze stukken beter dan die wij in de winkels hebben. Bij voorkeur de olives à la grecque zonder wat voor een olie in het potje. Als je die smaak gewend bent wil je de laffe smaak van die wij hebben echt niet meer proeven 🙂
    Nogmaals dank voor alle recepten !
    Vriendelijke groet, Jacqueline

Dit vind je misschien ook leuk

Bekijk alle recepten
Follow on Bloglovin