Appel-notentaart van La Place

Appel-notentaart van La Place

Voor dit heerlijke appeltaartrecept met notenkorst liet ik me inspireren door de appeltaart van V&D-restaurant La Place. Tijdens een dagje shoppen strijk ik daar graag neer voor een lekkere lunch of een kop koffie met gebak. Deze appel-notentaart is een echte eyecatcher op elke koffietafel en ook nog eens heel gemakkelijk om te maken. Kortom, aan de slag ermee!

Gebak voor 10 personen

Ingrediënten

  • 300 g bloem
  • 200 g koude en ongezouten roomboter, in kleine blokjes gesneden + extra boter om in te vetten
  • 100 g fijne kristalsuiker + 2 el extra voor de appelvulling
  • Snufje zout
  • 1 ei, losgeklopt
  • 1,5 kilo appels, geschild en in kleine blokjes gesneden
  • 1 el kaneelpoeder
  • 2 el custardpoeder
  • 2 el abrikozenjam
  • 200 g ongezouten notenmelange (samenstelling naar eigen keuze)
  • Vloeibare honing

Verder nodig
Ronde springvorm van 24 cm, vel bakpapier

Bereiding
Verwarm de oven voor op 180 graden. Meng de bloem, boter, suiker, zout en het ei in een grote kom en kneed met koele handen zo snel mogelijk tot een gladde deegbal. Je kunt dit ook in de keukenmachine doen. Probeer snel te werken, want als de boter zacht wordt gaat het deeg plakken. Je kunt dit oplossen door wat extra bloem toe te voegen, of door het deeg — goed ingewikkeld in vershoudfolie — even in de koelkast te leggen.

Vet de springvorm in en bekleed de bodem met bakpapier. Vet het bakpapier in. Strooi wat bloem uit over het werkblad en rol het deeg uit tot een grote ronde lap. Bekleed hiermee de springvorm. Meng de appelblokjes met de suiker, kaneel en custardpoeder en verdeel over de springvorm. Druk goed aan en houd de vulling circa 1 cm onder de deegrand.

Verwarm de abrikozenjam in een steelpannetje, totdat hij vloeibaar is en bestrijk hiermee de appelvulling. Bak de taart circa 50 minuten in de oven, of totdat de appels zacht zijn en de randen beginnen te kleuren. Laat afkoelen in de vorm.

Verhit een droge koekenpan en bak op middelhoog vuur de notenmix, totdat ze gaan geuren. Blijf de pan goed bewegen om te voorkomen dat de noten verbranden. Voeg een flinke kneep honing toe, genoeg om alle noten te voorzien van een glanzend laagje. Bak de honing kort even mee, totdat de noten licht beginnen te kleuren en neem dan de pan van het vuur. Verdeel de notenmix over de appeltaart en laat volledig afkoelen.

Verwijder de springvorm en serveer de taart op een mooie taartschaal.

Eet smakelijk!

Tip

Snijd kleine puntjes, want de noten maken deze taart heel machtig.

Comments

  1. Willem van Staalen says:

    Vandaag mezelf overtroffen door eindelijk mijn stoute bakschoenen aan te trekken. Mijn eerste appeltaart was goed van smaak, maar was nog wat klungelig ik elkaar gezet. Deze, die nu in de oven staat kan niet anders dan lekker zijn. Het recept klopte geheel en al en ik weet dat de temperatuur van mijn oven goed is. Over 30 minuten komt dit kunstwerk uit de oven. Dank voor het to the pointe recept.

  2. Ineke Kamp says:

    Ik heb de taart gemaakt kun je hem ook in de vriezer doen.
    En hoe bewaar je de taart gewoon het best.
    Waren het bij la place geen apperschijfjes?
    Hart gr,
    INEKE

  3. Jacqueline says:

    Gebruik je gebrande of ongebrande noten?

  4. margriet says:

    Beste Annemiek,

    ik heb hem gemaakt ,maar de bodem bleef heel nat, jammer , want hij smaakte verder precies zoals bij La Place.
    Met een gewone appeltaart bedek ik de bodem met beschuitkruimels voor ik de appels erin doe, misschien een idee om dat volgende keer bij deze taart ook te doen.Of heb jij nog een goede tip.

    groetjes Margriet

    • Hoi Margriet, dat is zeker jammer! Je kunt de volgende keer wat meer custardpoeder toevoegen, dat bindt het vrijkomende appelvocht. Ik voeg de custardpoeder altijd op geval toe, omdat het vocht per appelsoort verschilt. Je kunt eventueel ook wat paneermeel op de taartbodem strooien, voordat je de appels erop legt. Dat schijnt ook goed te werken.

  5. De taart staat in de oven.. ik heb een springvorm van 24 cm. Maar mi teveel deeg en appels. Appels net kilo gebruikt, deeg 150 gr over…
    Ik heb het deeg uitgedrukt in de vorm omdat ik geen mooie deeglap kreeg die ondanks de bloem aan het aanrecht bleef plakken. Desalniettemin gaat het vast smaken… 😉 ik houd je op de hoogte.

  6. Deze morgen maar eens maken… manlief verrassen op z’n verjaardag…

Speak Your Mind

*