Hollandse appelcake

Hollandse appelcake

Gesponsord — ‘Pluk het najaar!’ Met dat thema kondigt Jumbo een heerlijk nieuw bakseizoen aan. Ter inspiratie ontving ik een goedgevulde krat vol bakproducten met onder andere Elstar appels, Conference peren, pompoen, walnoten: allemaal verse herfstproducten die nu volop verkrijgbaar zijn bij Jumbo.

Of ik daar misschien iets lekkers mee wilde bakken …

Geboren en getogen in de Betuwe ben ik opgegroeid tussen de fruitbomen. Ik ben dol op alle seizoenen, maar als echte lekkerbek kijk ik elk jaar het meeste uit naar de herfst. Dan mag ik me weer schaamteloos op nieuwe appeltaartcreaties storten. De oer-Hollandse appeltaart is en blijft namelijk mijn favoriet!

Omdat ik op KeukenLiefde al aardig wat appeltaartrecepten met je deelde, besloot ik dit keer een appelcake te bakken. In plaats van boter gebruik ik zonnebloemolie, waardoor de cake heerlijk sappig en smeuïg is, ook als hij afkoelt.

Dochterlief bestempelde deze appelcake als “de lekkerste ooit!” Ik deel haar enthousiasme, helemaal omdat deze appelcake ook nog eens heel eenvoudig is om te maken.

Waar wacht je nog op? Knoop je schort om en duik de keuken in. De herfst is heerlijk!

Ingrediënten

  • 3 grote appels*
  • 60 g walnoten
  • 2 el citroensap
  • 1 el kaneelpoeder
  • 400 gr fijne kristalsuiker
  • 4 eieren
  • 300 ml zonnebloemolie + extra om in te vetten
  • 70 ml melk
  • 1 el vanille-extract
  • 375 g bloem
  • 1 el bakpoeder
  • Mespuntje zout

*Ik gebruik de Elstar appels uit het Jumbo-krat. De Elstar is een perfecte appel voor deze cake. Hij heeft een frisse, zoetzure smaak en blijft stevig tijdens het bakken, waardoor de laagjes appel in de cake ook na het bakken mooi zichtbaar zijn. Dankzij de versgarantie op groente en fruit (één van Jumbo’s 7 Zekerheden) weet je zeker dat je bij Jumbo het lekkerste appeltje in huis haalt. Op Jumbo.com lees je welke appels nog meer geschikt zijn voor appelcake.

Verder nodig
Ronde springvorm van 23 cm, elektrische handmixer, fijne zeef, spatel

Bereiding
Verwarm de oven (boven- en onderwarmte) voor op 160 graden. Vet de springvorm in met olie en bekleed de bodem en rand met bakpapier (ik had alleen de bodem bekleed met bakpapier, maar de taart is na het bakken dan lastig los te maken van de rand.) Hak de walnoten grof.

Snijd de appels doormidden — de schil mag blijven zitten — en verwijder het klokhuis. Snijd de appels in heel dunne plakjes. Meng de appel in een kom met het citroensap, de kaneel en 2 eetlepels van de suiker.

Wanneer je alles uit een appel wil halen, eet je deze mét schil. In de schil zitten namelijk de meeste gezonde en voedzame stoffen. Bron: Jumbo.com

Hollandse appelcake

Klop de eieren luchtig met de overige kristalsuiker en voeg dan de zonnebloemolie, de melk en het vanille-extract toe. Roer de bloem, het bakpoeder en het zout door elkaar en zeef in drie porties boven het beslag. Spatel er luchtig doorheen.

Schenk een kwart van het beslag in de springvorm en verdeel een derde van de appels en walnoten erover. Herhaal totdat alle ingrediënten op zijn. Eindig met een laagje beslag en wat walnoten.

Bak 1 uur en 45 minuten in de oven. Laat 10 minuten in de vorm afkoelen en haal er dan voorzichtig uit.

Hollandse appelcake

Laat verder afkoelen op een rooster.

Bestrooi de appelcake vlak voor serveren eventueel met poedersuiker, of serveer met een dot lobbig geklopte slagroom.

Hollandse appelcake

Geniet ervan!

Tip

Op Jumbo.com vind je veel informatie over het bakken met najaarsproducten. Lekkere recepten — deze appelcake is ook een aanrader! —, handige how-to-video’s en tips zoals uitleg over verschillende soorten appels.

Dit artikel is gemaakt in samenwerking met Jumbo. 

Comments

  1. Worden de laagjes appel zo op elkaar gelegd, of tussen elke laag ook wat beslag?

  2. Esther Dinkla says:

    Hoe warm moet de hetelucht oven? Ook op 160 graden?
    Wil de cake ook maken, ziet er erg lekker uit!

  3. gemaakt hoor, super lekker!
    Zonnebloemolie geeft wel een hele andere smaak dan boter maar heerlijk smeuiig!
    Het is niet voor niks zo’n succesnummer;-)

  4. Marijke Barhoorn says:

    Heerlijk!! En hij is net zo mooi geworden als op jouw plaatjes.
    Dat hij zo mooi gelijkmatig rijst, Komt dat door het langzame bakken of door de olie?

  5. Kan ik ook een springvorm van 28 cm gebruiken?

  6. Liesbeth says:

    Hoi,
    Weet jij misschien hoeveel honing ipv suiker ik kan gebruiken voor dit recept? Ben hierin nog erg zoekende.
    Ivm een allergie eet ik geen suiker of andere suikervervangers.
    Alvast bedankt

  7. Heb hem volgens je recept gemaakt hij was heerlijk….nadeel is wel dat hij snel op was. Foto op #keukenliefdeoptafel geplaatst. Bedankt voor je heerlijke recept

  8. Heb je ook lekkere recepten met peren? Zit hier met 5 kg peren geplukt door m’n kleinkinderen, maar recepten met peer kan ik eigenlijk niet echt vinden

  9. Dorien Makaaij says:

    Deze staat nu bij ons in de oven. Morgen afgeven jij mijn vriendin en dan gezellig een lekker stukje proeven. Ben heel benieuwd. Het ruikt al heerlijk

  10. Hallo Annemiek,
    Ziet er heerlijk uit, ga ik zeker maken.
    Heb ook op jou gestemd.
    Heel lekkere en maakbare recepten allemaal.
    En heel groot pluspunt van jouw blog vind ik de foto’s die jij tussendoor maakt en plaatst!

  11. Kan je hem ook maken met patent tarwebloem?

  12. Marleen says:

    Smaakt verrukkelijk. Ik heb hem met minder suiker gemaakt maar een laagje amandelspijs toegevoegd

  13. Ik hou niet van cake op basis van olie. Hoeveel boter zou ik moeten gebruiken in dit recept als vervanging van de olie?

    • Ik denk ook 300 gram, maar dat weet ik niet zeker. Dat is een kwestie van gewoon uitproberen. Toch zou ik je aanraden om in dit recept olie te gebruiken Ina. De olie proef je niet, maar maakt de cake heerlijk smeuïg en sappig. Je krijgt er beslist geen spijt van! 🙂

  14. Froukje says:

    De cake staat in de oven , ik ben erg benieuwd!M

  15. Is het optioneel dat de schil van de appel blijft zitten of mag ik ze ook schillen?

  16. Klinkt allemaal zo lekker, ik ga hem ook snel maken.

  17. Lijkt me superlekker! Ik ga ook snel aan de slag 🙂

  18. Hier staat de taart ook in de oven, ben heel erg benieuwd. 1 uur en 45 minuten is echt veels te lang wachten ;-).
    En complimenten voor je site en ontzettend lekkere gerechten. Was een beetje inspiratieloos, maar door alle recepten hier niet meer.

  19. Gisteren gebakken, zojuist gegeten bij een kopje thee…….heerlijk.
    Was wel blij dat ik een flinke rand bakpapier uit had laten steken, want hij rees de pan uit.
    Voor herhaling vatbaar.
    Foto’s op mijn blog, met natuurlijk een verwijzing hierheen.
    Groetjes Marja

  20. Hij staat in de oven maar weet je het zeker dat de baktijd een uur en 3 kwartier is? Lijkt me zo lang…

  21. Ziet er erg lekker uit, ik heb hem ook in de oven staan. En ook hier zonder noten. Ben benieuwd!!

  22. Hij staat in de oven alleen zonder toevoeging van de noten, want daar zijn ze bij mij geen liefhebbers van. Hopelijk gaat hij lukken.

  23. ook hier grote fan van alles met appel
    deze maak ik zeker eens klaar

Speak Your Mind

*